Mam pytanie o sklep KQS - proszę o pomoc

Wszystko na temat instalacji oprogramowania KQS.store oraz aktualizacji skryptu do najnowszej wersji. Dowiesz się także co nowego pojawiło się w sklepie KQS oraz znajdziesz pełną listę zmian które weszły w nowej wersji.

Mam pytanie o sklep KQS - proszę o pomoc

przez Sunshine » 2011 maja 26, Cz 20:58

Witam

Chciałbym niedługo założyć firmę oraz sklep internetowy ale jest pewien problem.
Jako że jestem zielony w tym temacie chciałbym podpytać ekspertów jaką wersję sklepu KQS zakupić tak aby móc dodawać do niego produkty, zdjęcia, ceny itd. ale żeby sklep do czasu rozpoczęcia działalności nie był widoczny dla nikogo innego prócz mnie.
Co trzeba zrobić krok po kroku aby tak było.
Chciałbym przygotować sklep pod względem produktów, zdjęć, cen ale uaktywnić go dla innych dopiero za jakiś czas jak już będę miał działalność.
Znam się na mojej branży, cenach, asortymencie, klientach itd. ale jestem zielony pod względem informatycznym itd.
Proszę szacownych ekspertów o podpowiedzi w moim problemie

Z góry dziękuje

Sunshine

Autor tematu
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Mam pytanie o sklep KQS - proszę o pomoc

przez Mariusz » 2011 maja 26, Cz 21:33

Witam,

Przy całkowitej "zieleniowatości" :) najlepiej zlecić instalację i wstępną konfigurację sklepu.
Z drugiej strony nie ma nic lepszego niż nauka.
Nie ma wersji sklepu.

Blokowanie widoczności nie zależy od oprogramowania sklepu a od konfiguracji pliku .htaccess na serwerze.
Oczywiście mówię tu o blokadzie wyszukiwarek, tak aby strona nie była w nich zaindeksowana.
Dla użytkownika będzie ona widoczna (oczywiście jak będzie znał adres www).
Jak zostaną zablokowane roboty wyszukiwarek to i tak nikt oprócz Ciebie tam nie trafi.

Nie da rady inaczej, chyba że na własnym komputerze, ale z tym tym bardziej sobie nie poradzisz.

Pozdrawiam,
Mariusz
Moderator Witryny

przez tofif » 2011 maja 26, Cz 22:00

Napewno na 1 miejscu musisz wykupić dobry serwer pod sklep, domena itp

Podziękował : 1 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

przez Sunshine » 2011 maja 26, Cz 22:13

Dziękuje za szybką odpowiedź
Czyli według Ciebie najlepiej kupić sklep KQS od "bardzo miłego" :) właściciela w wersji najprostszej bodajże za 250 zł a resztę zlecić jakiejś firmie ?
Rozumiem żeby móc wprowadzać towary, zdjęcia itd. trzeba sklep postawić na jakimś serwerze ?
Właśnie tak jak napisałeś nie chcę żeby wyszukiwarki znajdowały jakiekolwiek rzeczy z mojego sklepu itd. ponieważ dopiero po pełnym zakończeniu sklepu chce rozpocząć działalność gospodarczą i sprzedaż.
Jedyna możliwość tego żeby ukryć sklep to ta kombinacja którą mi zaproponowałeś ?

Autor tematu

przez Mariusz » 2011 maja 26, Cz 22:28

1. Zakup serwera (nie jakiegoś ale dobrego)
2. Zakup domeny
3. Instalacja i konfiguracja
4. Zatowarowywanie

Zablokować przed ludźmi raczej się nie da, bo sobie też zablokujesz. A wtedy nie popracujesz.
Może dałoby się przekombinować z dostępem dla konkretnego IP, ale chyba gra nie warta świeczki.
Tego się nie robi, bo po co. Adres tylko ty znasz.

Tak jak pisałem można to również zrobić lokalnie na własnym komputerze (o tym zapomnij).

Pozdrawiam,
Mariusz
Moderator Witryny

przez Sunshine » 2011 maja 26, Cz 23:12

Rozumiem że bez serwera dodawanie produktów itd. nie jest możliwe ? Na sklepie ma być ok. 3000-5000 produktów więc jaki serwer polecasz w dobrej cenie i stabilny ?
Jeśli chodzi o to żeby sklep był widoczny tylko dla mnie to dlatego że w tej chwili pracuję w firmie z podobną branżą ale nikt nie docenia tego co zrobiłem dla firmy więc chciałbym spróbować tego na własny rachunek tym bardziej że ja mam kontakt z klientami, produktami itd.
Zależy mi na tym żeby dopóki tam pracuję nikt nie widział mojego sklepu chociażby po wpisaniu jakiegoś produktu w google ale abym w tym czasie mógł dodawać produkty, ceny, zdjęcia itd.
Po to właśnie chcę mieć przez jakiś czas sklep tylko dla mnie :).
Bardzo dziękuje Ci za odpowiedzi i proszę o kolejne instrukcje. Każdy chce żyć za normalne pieniądze.

Autor tematu

przez Mariusz » 2011 maja 26, Cz 23:37

Bez serwera, domeny i oprogramowania nie ruszysz.
W dobrej cenie i stabilny najczęściej nie idą w parze.
Ja polecam kei.pl, to jest drogi hosting, ale pierwsza liga. Jeden z kilku naprawdę profesjonalnych w kraju. myślę, że jutro ktoś Ci coś jeszcze poleci.

Niewidoczność sklepu - poprzez blokadę robotów indeksujących.
Ponadto:
- zakup domeny robisz na osobę prywatną (nie na firmę), różnica jest taka, że przy zakupie na osobę istnieje możliwość ukrycia danych właściciela domeny, firmy zresztą jeszcze nie masz,
- na stronie do momentu uruchomienia nie umieszczasz żadnych danych kontaktowych.

Nawet jak ktoś przypadkowo trafi na stronę (szanse są minimalne) to nie ustali czyje to jest.

Po okresie początkowym warto zainwestować w grafikę. Dobrą firmę masz w stopce tego sklepu:
Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się :) redvan - na tym forum

Pozdrawiam,
Mariusz
Moderator Witryny

przez junki » 2011 maja 27, Pt 06:48

a ja bym nie blokował botów i tak bez żadnych linków trafią za kilka miesięcy na stronę, a jeżeli jakimś cudem wcześniej (bez linków) to zassają domenę i będą liczyć jej "starość" Przed zakupami można zablokować koszyk, nie zrobić formy przesyłki...

co do serwera ja polecę home.pl na promocjach można wyrwać serwerki za fajną kasę, no i transfer przy tylu produktach przyda się duży.

przez redvan » 2011 maja 27, Pt 08:22

strona nie znajdzie sie w wyszukiwarkach wiec nie bedzie widoczna jesli :
- nie dodasz jej recznie do wyszukiwarki googla ( lub innych )
- nie umiescisz linka do swojej strony na zadnej innej stronie ktora jest zaindeksowana w wyszukwiarkach

w taki sposob mozesz miec domene nawet 5 lat i nikt na nią nie trafi jesli nie bedzie znal jej adresu lub jesli ktos nie umiesci linka do wtojej strony na innej stronie ktora jest zaindeksowana przez wyszukiwarki.

Wiec wykupujesz np. domene : xyzsklep.pl , do tego serwer ( najlepiej u tego samego uslugodawcy co wykupiona domena, wtedy domena automatycznie bedzie skierowana na twoj serwer ), instalujesz sklep i wsadzasz produkty ( mozesz je wstawiac nawet 2 lata ).

Innym sposobem na ukrycie sklepu z zaindeksowana stroną przez googla, jest stworzenie hasła na domene ( niektore serwery udostepniaja taka opcje ), i po wpisaniu twojej domeny , przed wyswietleniem sklepu wyskoczy info o wpisaniu loginu i hasła ktore ustalisz. Jesli ktos nie bedzie znal loginu i hasla to nie zobaczy sklepu ;)
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Następna strona

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość