Mam pytanie o sklep KQS - proszę o pomoc

Wszystko na temat instalacji oprogramowania KQS.store oraz aktualizacji skryptu do najnowszej wersji. Dowiesz się także co nowego pojawiło się w sklepie KQS oraz znajdziesz pełną listę zmian które weszły w nowej wersji.

Re: Mam pytanie o sklep KQS - proszę o pomoc

przez qbeczek » 2011 maja 27, Pt 09:46

Sunshine:
chcesz oszczędzić sobie nerwów ?
napisz posta w dziale zleceń - zgłoszą się do ciebie ludzie z tego forum, którzy zrobią ci grafikę, zainstalują sklep, pomogą kupić domenę i szczegółowo wytłumaczą co i jak

koszty na początku :
koszt serwera około 200-400zł rocznie,
domena od 15 do 100zł za pierwszy rok i później co roku odnowienie (od 50 do 100zł - zależy od firmy w jakiej kupisz)
grafika i wdrożenie grafiki do sklepu - od 1000zł w górę
instalacja i konfiguracja - myślę, że osoba która będzie ci robić grafikę i wdrożenie pomoże ci gratis

jak już masz to wszystko - dodajesz produkty do sklepu (zdjęcia, opisy, ceny, stany itd itp)

gdy już będziesz chciał się "ujawnić" - zlecasz pozycjonowanie - na tym forum też są osoby którym możesz to zlecić - koszty są zależne głównie od konkurencji pod dane hasło - wycena indywidualna
najczęściej płacisz gdy osiągniesz określoną pozycję na 1 stronie wyników w googlu pod daną frazę
oprócz pozycjonowania - można reklamować się przez google adwords - polecam nie zaczynać z budżetem poniżej 2000zł miesięcznie - dobrze jest to zlecić na początku (3-4 miesiące) osobie która specjalizuje się w kampaniach adwords (koszt prowadzenia to min 5-10% wartości budżetu)
(najlepiej zacząć od tego - bo z kampanii adwords można wyciągnąć informacje na jakie słowa kluczowe opłaca się pozycjonować)

z adwords można też zrezygnować - ale dobrze wiedzieć o co chodzi i podjąć tą decyzję świadomie

jest jeszcze kanał sprzedaży na allegro - to osobny temat - poszukaj info na forum o myadmin - dodatek do kqsa ułatwiający wystawianie i handel na allegro

w zalezności od asortymentu jaki będziesz sprzedawał - warto zainteresować się porównywarkami - tutaj trzeba dobrze policzyć co ci się opłaca - nie każdemu opłacają się porównywarki

reklama dispejowa - typu adtaily - jest dobra gdy kreujesz markę poprzez widoczność - nie ma bezpośredniego wpływu na sprzedaż - raczej kiepsko po tym względem wychodzi

są jeszcze sieci aflacyjne np. webepartnes.pl - zgłaszasz tam swój sklep i w zamian za oddanie części zysku - partnerzy reklamują twój sklep

reklama zewnętrzna typu : gazety, ulotki, bilbordy itp - raczej jest mało opłacalna - ale to też zalezy od tego jaki masz budżet na reklamę i co sprzedajesz

ciekawym sposobem promocji jest np. bonuseo lub kuponobranie - poszukaj info tutaj na forum

sumując - stracisz trochę kasy na testowanie różnych sposobów reklamy - aż znajdziesz właściwe (przynoszące największy zysk w stosunku do kosztów) dla twojego sklepu

to tak w wielkim skrócie :)

ps.
gifty w postaci czekoladek przyjmuję na adres sklep@colia.com.pl ;)

Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

przez redvan » 2011 maja 27, Pt 16:50

qbeczek napisał(a):Sunshine:

domena od 15 do 100zł za pierwszy rok i później co roku odnowienie (od 50 do 100zł - zależy od firmy w jakiej kupisz)

od 0 zł do 100 ;) w nazwa.pl jest pierwszy rok za 0 zł a pozniej 100 netto za kazde nastepne ( w okresie 5 lat wydasz 400 zł netto )
w innych masz np. po 40 zł za pierwszy rok a odnowienie za ok 60 zł / rocznie ( w okresie 5 lat wydasz 280 zł netto )

jeszcze sa tzw. naciagacze co pozniej beda chcieli ci wcisnac domeny z koncowką com.pl lub net lun info ( jesli masz np. kupioną tylko jedną domene z koncowką PL np. wujekzdzisiek.pl ) w cenie ok 200 zł / domenę - omijaj szerokim łukiem....zazwyczaj dzwonią i informują ze ich klient chce zakupic domene wujekzdzisiek.com i Pan ma prawo ją kupic pierwszy w cenie ( tutaj pada cena astronomiczna ). Wtedy najprostszą odpowiedzią jest : "to niech kupi" ;)
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 3 razy

przez Sunshine » 2011 maja 27, Pt 20:40

Wszystkim wielkie dzięki za zaangażowanie i podpowiedzi.
Jestem bardzo miło zaskoczony pomocą ale chyba z KQS musimy sobie pomagać bo właściciel sklepu raczej pomocny nie jest :).
Redvan jeśli tak mogę się do Ciebie zwracać czy czasem nie pracujesz w firmie Sucro ?
Pytam bo wiem że specjalizują się w sklepach KQS i myślałem o ich usługach.
Jeśli pracujesz dla nich proszę o jakiś priv , najlepiej GG bo mam sporo pytań odnośnie usług itd.
Jeśli nie to też proszę o priv.
Jeśli ktoś jest jeszcze chętny trochę podpowiedzieć poza forum proszę o podawanie swoich numerów GG i maili.

Pozdrowionka

Sunshine

Autor tematu

przez Mariusz » 2011 maja 27, Pt 21:08

Redvan to właściciel Sucro :)

M
Moderator Witryny

przez Sunshine » 2011 maja 27, Pt 22:57

Mariusz widzę że ty też jesteś obcykany w temacie KQS a że Redvan to właściciel to bardzo miło. Widzę że ma wiedze i pomaga co się chwali.
Jeśli chodzi o domene to już mam wykupioną z tym że jest to Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się angielska branży.pl (sprzedaż będzie przebiegać głównie w Polsce więc nie wiem czy wybrałem dobrze że domena jest w języku angielskim).
Co o tym sądzicie? Lepiej wymyśleć nazwę firmy i domene w języku polskim ?
Jeśli chodzi o zakup sklepu to rozumiem że wersja za 249 zł która jest dostępna na stronie KQS wystarczy ?
Co sądzicie o serwerze prohost.pl ? Ma ktoś jakieś opinie a jeśli to jaką opcję u nich wybrać do sklepu z 3000 - 5000 produktów i zdjęciami ?
Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi

Sunshine

Autor tematu

przez KrzysztofSzmelter » 2011 maja 27, Pt 23:54

Witam,
Tłumaczyłem Panu Sunshine (wymieniając 7 maili), iż nie potrzeba żadnych magicznych sztuczek aby ukryć nowy sklep przed Google.
Cytuję: "Wystarczy nikomu nie podawać adresu strony."
Pan Sunshine nie uwierzył, musiał założyć temat na forum...

Moje pytania o to jak google znajdzie jego sklep pozostały bez odpowiedzi.
Nie wiem jak rozmawiać z takimi ludźmi.

Pozdrawiam

przez redvan » 2011 maja 28, So 06:14

Sunshine napisał(a):Mariusz widzę że ty też jesteś obcykany w temacie KQS a że Redvan to właściciel to bardzo miło. Widzę że ma wiedze i pomaga co się chwali.
Jeśli chodzi o domene to już mam wykupioną z tym że jest to Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się angielska branży.pl (sprzedaż będzie przebiegać głównie w Polsce więc nie wiem czy wybrałem dobrze że domena jest w języku angielskim).
Co o tym sądzicie? Lepiej wymyśleć nazwę firmy i domene w języku polskim ?
Jeśli chodzi o zakup sklepu to rozumiem że wersja za 249 zł która jest dostępna na stronie KQS wystarczy ?
Co sądzicie o serwerze prohost.pl ? Ma ktoś jakieś opinie a jeśli to jaką opcję u nich wybrać do sklepu z 3000 - 5000 produktów i zdjęciami ?
Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi

Sunshine

jesli chodzi o domne, to moze byc angielska....nie ma wiekszego znaczenia, ale tez podając adres strony www lub adres e-mail ( w domenie ) przez telefon, trzeba pamietac by ładnie brzmiała i była zrozumiała. Bo np. angielskie "You" wymawia sie "Ju" , a nie kazdy od razu musi znac angielski.

jesli chodzi o hosting - nie znam firmy...ale poszukaj moze cal.pl lub linuxcom.pl ( ale chyba cal.pl ktos ostatnio narzekał na nich, wiec moze lepiej linuxcom ). Nazwa.pl tez jest dobra...ale tez mozna ponarzekać ;)

A jesli masz jakies pytania to wal je tutaj, chetnie odpowiemy... pytania i odpowiedzi pozostaną dla przyszłych początkujących sklepowiczów.
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 3 razy

przez Lesiu » 2011 cze 22, Śr 17:44

redvan napisał(a):strona nie znajdzie sie w wyszukiwarkach wiec nie bedzie widoczna jesli :
- nie dodasz jej recznie do wyszukiwarki googla ( lub innych )
- nie umiescisz linka do swojej strony na zadnej innej stronie ktora jest zaindeksowana w wyszukwiarkach

Nie jest to prawdą. Znane są przypadki, gdy żadna z powyższych czynności nie jest potrzebna, by strona znalazła się w indeksie.
Lesiu

przez KrzysztofSzmelter » 2011 cze 22, Śr 18:33

Lesiu napisał(a):
redvan napisał(a):strona nie znajdzie sie w wyszukiwarkach wiec nie bedzie widoczna jesli :
- nie dodasz jej recznie do wyszukiwarki googla ( lub innych )
- nie umiescisz linka do swojej strony na zadnej innej stronie ktora jest zaindeksowana w wyszukwiarkach

Nie jest to prawdą. Znane są przypadki, gdy żadna z powyższych czynności nie jest potrzebna, by strona znalazła się w indeksie.

To wszystko co masz do powiedzenia? Jak zwykle żadnych konkretów.

Poprzednia stronaNastępna strona

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość