Sklep KQS a Subiekt GT

Wszystko na temat konfiguracji sklepu internetowego opartego o skrypt KQS.store

Re: Sklep KQS a Subiekt GT

przez diversio » 2008 lip 15, Wt 20:56

Nie ma takiej możliwości - bezposrednio.

Tez używam Subiekta od początku roku. Teraz jest całkiem ok, ale start faktycznie czasochłonny, natomiast pakiet Subiekt + Rachmistrz ma to co na chwilę obecną potrzebuję.
Opanowałem go i myslę, że można dać sobie radę.

Podziękował : 12 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

przez ZooSklep » 2008 lip 31, Cz 09:49

Mam pytanko i proszę o pomoc. Przy wprowadzaniu faktur w subiekta w kilku pozycjach mam przekłamania groszowe tzn zamiast wyświetlac sie kwota np 23,83 wyswietla sie kwota 23,81. Jak sobie z tym poradzić.??

Autor tematu
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

przez pbas » 2008 lip 31, Cz 10:06

ZooSklep napisał(a):Mam pytanko i proszę o pomoc. Przy wprowadzaniu faktur w subiekta w kilku pozycjach mam przekłamania groszowe tzn zamiast wyświetlac sie kwota np 23,83 wyswietla sie kwota 23,81. Jak sobie z tym poradzić.??

Przede wszystkim, musisz wystawiać fakturę od cen brutto - to w większości przypadków załatwia sprawę. Jednak niekiedy jest jednak różnica i szczerze powiedziawszy nie wiem czy błąd leży po stronie Subiekta czy też KQS.store. Z tego, co zdążyłem się zorientować, różnica wynika z brania przez obydwa programy różnej podstawy do obliczania VAT-u (mimo sprzedaży od cen brutto). Jeden z programów wylicza VAT od wartości pozycji (cena brutto * ilość, jest podstawą) a drugi z programów VAT wylicza od ceny pozycji (cena brutto jest podstawą, a wynik mnożony jest przez ilość). Różnica występuje i trzeba by w ustawie o rachunkowości sprawdzić, jakie wyliczanie jest prawidłowe.
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 5 razy

przez ZooSklep » 2008 lip 31, Cz 10:20

pbas napisał(a):
ZooSklep napisał(a):Mam pytanko i proszę o pomoc. Przy wprowadzaniu faktur w subiekta w kilku pozycjach mam przekłamania groszowe tzn zamiast wyświetlac sie kwota np 23,83 wyswietla sie kwota 23,81. Jak sobie z tym poradzić.??

Przede wszystkim, musisz wystawiać fakturę od cen brutto - to w większości przypadków załatwia sprawę. Jednak niekiedy jest jednak różnica i szczerze powiedziawszy nie wiem czy błąd leży po stronie Subiekta czy też KQS.store. Z tego, co zdążyłem się zorientować, różnica wynika z brania przez obydwa programy różnej podstawy do obliczania VAT-u (mimo sprzedaży od cen brutto). Jeden z programów wylicza VAT od wartości pozycji (cena brutto * ilość, jest podstawą) a drugi z programów VAT wylicza od ceny pozycji (cena brutto jest podstawą, a wynik mnożony jest przez ilość). Różnica występuje i trzeba by w ustawie o rachunkowości sprawdzić, jakie wyliczanie jest prawidłowe.

Ale ja nie wystawiam faktury tylko wprowadzam fakture zakupową ( towar ) do subiekta. Sklep kqs nie ma z tym nic wspólnego :)

Autor tematu

przez pbas » 2008 lip 31, Cz 10:33

ZooSklep napisał(a):Ale ja nie wystawiam faktury tylko wprowadzam fakture zakupową ( towar ) do subiekta. Sklep kqs nie ma z tym nic wspólnego :)

Napisałeś "faktur" - stąd mój wywód :)

Przelicz na kalkulatorze (zapoznając się wcześniej z ustawą o rachunkowości, o sposobie zaokrąglania) i sprawdź, gdzie jest błąd :)
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 5 razy

przez golumnw » 2008 lip 31, Cz 11:13

pbas napisał(a):
ZooSklep napisał(a):Ale ja nie wystawiam faktury tylko wprowadzam fakture zakupową ( towar ) do subiekta. Sklep kqs nie ma z tym nic wspólnego :)

Przelicz na kalkulatorze (zapoznając się wcześniej z ustawą o rachunkowości, o sposobie zaokrąglania) i sprawdź, gdzie jest błąd :)

na starmy forum była już o tym mowa. część programów w czesci podsumowującej innaczej nalicza vat. tzn jedne sumują netto i od tego wyliczaj vat. inne podsumowują kolumny z faktury. przy dużej ilośc pozycji na fakturze i zaokręgleniach mogą wystąpić znaczne różnice w groszach. niestety ustawa o rachunkowości nic to nie mówi na ten temat. sprawdź czy program nie pozwala na ręczną zmianę sumy faktury w rejestrach księgowych bo tu ma to największe znaczenie. z tego co pamiętam ustawa o vat dopuszcza różnice ksiegowe go 10 gr ale nie jest pewny to warto sprawdzić a ja nie mam niestety czasu na szukanie.

przez ZooSklep » 2008 lip 31, Cz 11:18

golumnw napisał(a):
pbas napisał(a):

na starmy forum była już o tym mowa. część programów w czesci podsumowującej innaczej nalicza vat. tzn jedne sumują netto i od tego wyliczaj vat. inne podsumowują kolumny z faktury. przy dużej ilośc pozycji na fakturze i zaokręgleniach mogą wystąpić znaczne różnice w groszach. niestety ustawa o rachunkowości nic to nie mówi na ten temat. sprawdź czy program nie pozwala na ręczną zmianę sumy faktury w rejestrach księgowych bo tu ma to największe znaczenie. z tego co pamiętam ustawa o vat dopuszcza różnice ksiegowe go 10 gr ale nie jest pewny to warto sprawdzić a ja nie mam niestety czasu na szukanie.

Dziękuje za odpowiedż..

Autor tematu

przez ZooSklep » 2008 sie 23, So 21:18

Mam pytanko . Czy osoby które korzystały lub korzystają z SUBIEKTA GT korzystały z ulepszeń , które były wprowadzane przez firme INSERT , prodycenta SUBIEKTA :?: Zastanawiam się czy warto płacić .

Autor tematu

przez diversio » 2008 sie 24, N 10:42

Używam SUBIEKTA
Nie używam ulepszeń. (Tych dodatkowych, płatnych - zielony plus, niebieski plus)
Raczej nie są mi potrzebne, a przynajmniej nie doszukałem się tam niczego co musiałbym mieć
Ewentualny zapał do zakupu "ulepszeń" skutecznie studzi cena.
Jedyne z czego korzystam to abonament na ulepszenia (czyli zmiany wersji programu w ciągu roku)

Ale to moje SUBIEKTywne zdanie, może komuś te dodatki okazałyby się potrzebne.

Dość dogłębnie poznałem tandem SUBIEKT i RACHMISTRZ (wielce korzystając w okresie pierwszych 3 miesięcy z konsultacji telefonicznych)
Jeśli mogę w czymś pomóc - proszę bardzo - służę wiedzą

Podziękował : 12 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Poprzednia stronaNastępna strona

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości