Odrzuca niektóre adresy e-mail przy skład zamówienia
Re: Odrzuca niektóre adresy e-mail przy skład zamówienia
W tym przypadku zapewne chodzi o "+"
- Autor tematu
- Podziękował : 0 razy
- Otrzymał podziękowań: 0 razy
W tym konkretnym przypadku ze zdjęcia problemem jest znak + w mailu a nie niedozwolony mail czy hosting.
- Moderator Witryny
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Wiadomo, że chodzi o znak plus lub inny znak unicode.
Prawdą jest też, że nie jest to problem maila czy hostingu. Problem leży po stronie sklepu kqs.
Użytkownik otrzymuje mało czytelny komunikat. Jak się do Was ktoś zgłosi, że nie może zrobić zamówienia to co mu odpiszecie?
Prawdą jest też, że nie jest to problem maila czy hostingu. Problem leży po stronie sklepu kqs.
Użytkownik otrzymuje mało czytelny komunikat. Jak się do Was ktoś zgłosi, że nie może zrobić zamówienia to co mu odpiszecie?
ze zrobimy to za niego
sebp napisał(a):Wiadomo, że chodzi o znak plus lub inny znak unicode.
Ale czy takie znaki można używać w mailu zakładając go ? Nie! A więc w czym konkretnie jest problem. Klient użył faktycznie maila ze znakiem + czy to tylko przykład?
A może klient nie che podać prawdziwego maila aby nie dostawać spamu i pisze głupoty nie zastanawiając się nad tym i tyle. Tak robią klienci u mnie nie mam maila, proszę wysłać sms z adresem, nie mam smsa mam tylko nr telefonu... nie założę konta bo będę dostawał spam, nie trzeba zakładać konta to ja nie mam maila.
Nie wiem gdzie tu widzisz winę KQS czy hostingu jak ktoś wpisuje złego maila. Zrób konkretne testy i powiedz w czym jest konkretnie problem.
- Moderator Witryny
marpit - podobno można zakładać konta ze znakiem PLUS... kiedyś gdzieś napotkałem jakiś wątek ( na innym forum czy grupie FB ) z tym tematem. Czyli fizycznie da się założyć takie konto....tylko zapewne w większości systemów taki adres e-mail nie przechodzi.
No da się ale nawet jakieś tam banki nie przyjmują tego.
- Moderator Witryny
Wybierając nazwę loginu - należy stosować się do standardów RFC:
- dozwolone są duże i małe litery (a–z, A–Z) (ASCII: 65–90, 97–122)
- dozwolone są cyfry z zakresu od 0 do 9 (ASCII: 48–57)
- dozwolone są znaki !#$%&'*+-/=?^_`{|}~ (ASCII: 33, 35–39, 42, 43, 45, 47, 61, 63, 94–96, 123–126)
- dozwolony jest znak . (kropka) (ASCII: 46)
- adres nie może zaczynać się od cyfry, znaku podkreślenia, kropki a także myślnika
- dozwolone z ograniczeniami są znaki specjalne. Są to: spacja oraz:
"(),:;<>@[\] (ASCII: 32, 34, 40, 41, 44, 58, 59, 60, 62, 64, 91–93)
Inną ciekawostką dotyczącą tego konta jest możliwość dodania treści po znaku plusa (+).
Wysłana wiadomości na adres:
- programy.pocztowe+dreammail@gmail.com
również trafi na konto adresata.
Jest to najlepsza opcja wysyłania wiadomości z komentarzem umiejscowionym w identyfikatorze adresu pocztowego.
Adres zawierający znaki niestandardowe, nie przejdzie walidacji w większości programów pocztowych i nic tu nie pomoże fakt, że RFC zezwala na ich stosowanie, wiadomość nie zostanie wysłana, o czym powiadomi nas stosowny komunikat. Nie przejdzie jej również, na stronach stosujących sprawdzanie jego poprawności, przy wypełnianiu formularzy kontaktowych.
dla mnie znak specjalny to nieporozumienie w adresie e-mail - chodzi o znaki typu : nawiasy, cudzysłowie itp.
Aż mnie ciekawi po co ktoś zakłada z takim znakiem skrzynkę pocztową ? Niedługo będą przychodziły wiadomości z adresu
+__+@wp.pl
lub *';..;'*@wp.pl
Aż mnie ciekawi po co ktoś zakłada z takim znakiem skrzynkę pocztową ? Niedługo będą przychodziły wiadomości z adresu
+__+@wp.pl
lub *';..;'*@wp.pl
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość