Odrzuca niektóre adresy e-mail przy skład zamówienia
Odrzuca niektóre adresy e-mail przy skład zamówienia
Przedstawię mój pierwszy problem na tym forum.
Dostałem już trzy telefony od klientów , którzy nie mogą złożyć zamówienia , ponieważ sklep nie przyjmuje ich adresu e-mail (poprawnie wpisanego) . Jedna Pani skarżyła się również , że problem ma też w adresie kodu . Miałem kiedyś sporadycznie takie uwagi ale ostatnio są trzy w ciągu kilku dni . Obawiam się, że część klientów może zrezygnować z zakupu .
Mam wersje 4.0
Będę wdzięczny za poradę .
Pozdrawiam
Rafał
Dostałem już trzy telefony od klientów , którzy nie mogą złożyć zamówienia , ponieważ sklep nie przyjmuje ich adresu e-mail (poprawnie wpisanego) . Jedna Pani skarżyła się również , że problem ma też w adresie kodu . Miałem kiedyś sporadycznie takie uwagi ale ostatnio są trzy w ciągu kilku dni . Obawiam się, że część klientów może zrezygnować z zakupu .
Mam wersje 4.0
Będę wdzięczny za poradę .
Pozdrawiam
Rafał
- Autor tematu
- Podziękował : 0 razy
- Otrzymał podziękowań: 0 razy
Re: Odrzuca niektóre adresy e-mail przy skład zamówienia
I że tak nagle się to stało - to mnie dziwi. Co bym polecał na szybko :
- aktualizacja sklepu do 4.4 ( czyli najnowszej )
- jak problem nie pomoże, to zapytanie klienta w jakiej postaci wpisuje adres e-mail ( znam takich co im się kropka z przecinkiem pomyliła )
- kod pocztowy - tez mnie dziwi, choć może klient wpisać 42010 ( bez myślnika ) i nie przejdzie ? ( choć nie wiem bo nie sprawdzałem walidacji ).
Jak był robiony jakiś marketing - to może się okazać że trafiło na dziwny target ( czyli inna grupe docelową która zazwyczaj była ). Przy okazji sa efekty tego że grupa docelowa to ludzie mało świadomi i rozeznani w zakupach przez co mogą mylić adresy e-mail oraz kody pocztowe. Ale to wszystko domniemania choć wiele w życiu widziałem i nie jedną historyjkę znam z opowieści klientów.
- aktualizacja sklepu do 4.4 ( czyli najnowszej )
- jak problem nie pomoże, to zapytanie klienta w jakiej postaci wpisuje adres e-mail ( znam takich co im się kropka z przecinkiem pomyliła )
- kod pocztowy - tez mnie dziwi, choć może klient wpisać 42010 ( bez myślnika ) i nie przejdzie ? ( choć nie wiem bo nie sprawdzałem walidacji ).
Jak był robiony jakiś marketing - to może się okazać że trafiło na dziwny target ( czyli inna grupe docelową która zazwyczaj była ). Przy okazji sa efekty tego że grupa docelowa to ludzie mało świadomi i rozeznani w zakupach przez co mogą mylić adresy e-mail oraz kody pocztowe. Ale to wszystko domniemania choć wiele w życiu widziałem i nie jedną historyjkę znam z opowieści klientów.
Kod pocztowy przechodzi z kreską i bez kreski.
Miałem tylko kilka takich uwag nie licząc ewentualnych niezgłaszanych problemów.
Oczywiście liczę się z tym , że jest to błąd klienta
. Następnym razem poproszę o zrobienie screena w wypełnionym formularzem .
Oczywiście liczę się z tym , że jest to błąd klienta
- Autor tematu
Sklep kqs nie wspiera wszystkich adresów e-mail. Tylko te co są dozwolone przy zakładaniu kont w najpopularniejszych portalach typu gmail i onet.
Klienci z mniej znanych serwerów, z nietypowymi znakami muszą zmienić mail lub kupować gdzie indziej.
Klienci z mniej znanych serwerów, z nietypowymi znakami muszą zmienić mail lub kupować gdzie indziej.
sebp napisał(a):Sklep kqs nie wspiera wszystkich adresów e-mail. Tylko te co są dozwolone przy zakładaniu kont w najpopularniejszych portalach typu gmail i onet.
to nie prawda. Choć sporo zależy od hostingu. Więc winy nie szukałbym w samym KQS a u usługodawcy serwera bo to on jest odpowiedzialny za wysyłanie poczty.
Przypominam , że tu chodzi o formularz zamówienia a nie o wysyłanie powiadomień itp.
- Autor tematu
A jednak prawda.
Tyle, że dotyczy to wąskiej grupy użytkowników, więc może akturat u Ciebie się nie trafiło.
Masz zrzut ze sklepu testowego.
Tyle, że dotyczy to wąskiej grupy użytkowników, więc może akturat u Ciebie się nie trafiło.
Masz zrzut ze sklepu testowego.
- Załączniki
-
- zrzut 20170206.png (92.14 KiB) Przeglądane 4223 razy
Błąd powoduje, że użytkownik nie może się zarejestrować a także dokonać zakupu bez rejestracji.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość