Odrzuca niektóre adresy e-mail przy skład zamówienia

Błędy w oprogramowaniu KQS.store. Autor oprogramowania będzie zapoznawał się ze zgłoszonymi w tym dziale błędami i w przypadku ich potwierdzenia, w miarę swoich możliwości będzie reagował na nie.

W temacie ze zgłaszanym błędem, proszę zaznaczyć której wersji programu on dotyczy. W przypadku, gdyby błąd dotyczył nie ostatniej wersji programu, proszę wcześniej sprawdzić, czy błąd nie został już poprawiony w aktualnej wersji oprogramowania

Odrzuca niektóre adresy e-mail przy skład zamówienia

przez cenraj » 2017 sty 11, Śr 11:01

Przedstawię mój pierwszy problem na tym forum.

Dostałem już trzy telefony od klientów , którzy nie mogą złożyć zamówienia , ponieważ sklep nie przyjmuje ich adresu e-mail (poprawnie wpisanego) . Jedna Pani skarżyła się również , że problem ma też w adresie kodu . Miałem kiedyś sporadycznie takie uwagi ale ostatnio są trzy w ciągu kilku dni . Obawiam się, że część klientów może zrezygnować z zakupu .

Mam wersje 4.0

Będę wdzięczny za poradę .

Pozdrawiam
Rafał

Autor tematu
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Odrzuca niektóre adresy e-mail przy skład zamówienia

przez sucro » 2017 sty 20, Pt 22:54

I że tak nagle się to stało - to mnie dziwi. Co bym polecał na szybko :
- aktualizacja sklepu do 4.4 ( czyli najnowszej )
- jak problem nie pomoże, to zapytanie klienta w jakiej postaci wpisuje adres e-mail ( znam takich co im się kropka z przecinkiem pomyliła )
- kod pocztowy - tez mnie dziwi, choć może klient wpisać 42010 ( bez myślnika ) i nie przejdzie ? ( choć nie wiem bo nie sprawdzałem walidacji ).

Jak był robiony jakiś marketing - to może się okazać że trafiło na dziwny target ( czyli inna grupe docelową która zazwyczaj była ). Przy okazji sa efekty tego że grupa docelowa to ludzie mało świadomi i rozeznani w zakupach przez co mogą mylić adresy e-mail oraz kody pocztowe. Ale to wszystko domniemania choć wiele w życiu widziałem i nie jedną historyjkę znam z opowieści klientów.
Admin Witryny

Podziękował : 12 razy
Otrzymał podziękowań: 19 razy

przez tofif » 2017 sty 20, Pt 23:14

Kod pocztowy przechodzi z kreską i bez kreski.

Podziękował : 1 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

przez cenraj » 2017 sty 21, So 11:22

Miałem tylko kilka takich uwag nie licząc ewentualnych niezgłaszanych problemów.
Oczywiście liczę się z tym , że jest to błąd klienta :) . Następnym razem poproszę o zrobienie screena w wypełnionym formularzem .

Autor tematu

przez sebp » 2017 lut 06, Pn 14:27

Sklep kqs nie wspiera wszystkich adresów e-mail. Tylko te co są dozwolone przy zakładaniu kont w najpopularniejszych portalach typu gmail i onet.
Klienci z mniej znanych serwerów, z nietypowymi znakami muszą zmienić mail lub kupować gdzie indziej.

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

przez sucro » 2017 lut 06, Pn 14:34

sebp napisał(a):Sklep kqs nie wspiera wszystkich adresów e-mail. Tylko te co są dozwolone przy zakładaniu kont w najpopularniejszych portalach typu gmail i onet.
Klienci z mniej znanych serwerów, z nietypowymi znakami muszą zmienić mail lub kupować gdzie indziej.

to nie prawda. Choć sporo zależy od hostingu. Więc winy nie szukałbym w samym KQS a u usługodawcy serwera bo to on jest odpowiedzialny za wysyłanie poczty.
Admin Witryny

Podziękował : 12 razy
Otrzymał podziękowań: 19 razy

przez cenraj » 2017 lut 06, Pn 14:38

Przypominam , że tu chodzi o formularz zamówienia a nie o wysyłanie powiadomień itp.

Autor tematu

przez sebp » 2017 lut 06, Pn 14:42

A jednak prawda.
Tyle, że dotyczy to wąskiej grupy użytkowników, więc może akturat u Ciebie się nie trafiło.
Masz zrzut ze sklepu testowego.
Załączniki
zrzut  20170206.png
zrzut 20170206.png (92.14 KiB) Przeglądane 4214 razy

przez sebp » 2017 lut 06, Pn 14:42

Błąd powoduje, że użytkownik nie może się zarejestrować a także dokonać zakupu bez rejestracji.

Następna strona

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości