Odrzuca niektóre adresy e-mail przy skład zamówienia

Błędy w oprogramowaniu KQS.store. Autor oprogramowania będzie zapoznawał się ze zgłoszonymi w tym dziale błędami i w przypadku ich potwierdzenia, w miarę swoich możliwości będzie reagował na nie.

W temacie ze zgłaszanym błędem, proszę zaznaczyć której wersji programu on dotyczy. W przypadku, gdyby błąd dotyczył nie ostatniej wersji programu, proszę wcześniej sprawdzić, czy błąd nie został już poprawiony w aktualnej wersji oprogramowania

Re: Odrzuca niektóre adresy e-mail przy skład zamówienia

przez cenraj » 2017 lut 06, Pn 14:52

W tym przypadku zapewne chodzi o "+"

Autor tematu
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

przez marpit » 2017 lut 06, Pn 14:52

W tym konkretnym przypadku ze zdjęcia problemem jest znak + w mailu a nie niedozwolony mail czy hosting.
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 2 razy

przez sebp » 2017 lut 06, Pn 15:04

Wiadomo, że chodzi o znak plus lub inny znak unicode.
Prawdą jest też, że nie jest to problem maila czy hostingu. Problem leży po stronie sklepu kqs.
Użytkownik otrzymuje mało czytelny komunikat. Jak się do Was ktoś zgłosi, że nie może zrobić zamówienia to co mu odpiszecie?

Podziękował : 3 razy

przez tofif » 2017 lut 07, Wt 18:11

ze zrobimy to za niego

Podziękował : 1 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

przez marpit » 2017 lut 10, Pt 09:36

sebp napisał(a):Wiadomo, że chodzi o znak plus lub inny znak unicode.
Prawdą jest też, że nie jest to problem maila czy hostingu. Problem leży po stronie sklepu kqs.
Użytkownik otrzymuje mało czytelny komunikat. Jak się do Was ktoś zgłosi, że nie może zrobić zamówienia to co mu odpiszecie?

Ale czy takie znaki można używać w mailu zakładając go ? Nie! A więc w czym konkretnie jest problem. Klient użył faktycznie maila ze znakiem + czy to tylko przykład?
A może klient nie che podać prawdziwego maila aby nie dostawać spamu i pisze głupoty nie zastanawiając się nad tym i tyle. Tak robią klienci u mnie nie mam maila, proszę wysłać sms z adresem, nie mam smsa mam tylko nr telefonu... nie założę konta bo będę dostawał spam, nie trzeba zakładać konta to ja nie mam maila.
Nie wiem gdzie tu widzisz winę KQS czy hostingu jak ktoś wpisuje złego maila. Zrób konkretne testy i powiedz w czym jest konkretnie problem.
Moderator Witryny

przez sucro » 2017 lut 10, Pt 10:06

marpit - podobno można zakładać konta ze znakiem PLUS... kiedyś gdzieś napotkałem jakiś wątek ( na innym forum czy grupie FB ) z tym tematem. Czyli fizycznie da się założyć takie konto....tylko zapewne w większości systemów taki adres e-mail nie przechodzi.
Admin Witryny

Podziękował : 12 razy
Otrzymał podziękowań: 19 razy

przez marpit » 2017 lut 10, Pt 15:56

No da się ale nawet jakieś tam banki nie przyjmują tego.
Moderator Witryny

przez tofif » 2017 lut 13, Pn 08:56

Wybierając nazwę loginu - należy stosować się do standardów RFC:

- dozwolone są duże i małe litery (a–z, A–Z) (ASCII: 65–90, 97–122)
- dozwolone są cyfry z zakresu od 0 do 9 (ASCII: 48–57)
- dozwolone są znaki !#$%&'*+-/=?^_`{|}~ (ASCII: 33, 35–39, 42, 43, 45, 47, 61, 63, 94–96, 123–126)
- dozwolony jest znak . (kropka) (ASCII: 46)
- adres nie może zaczynać się od cyfry, znaku podkreślenia, kropki a także myślnika
- dozwolone z ograniczeniami są znaki specjalne. Są to: spacja oraz:
"(),:;<>@[\] (ASCII: 32, 34, 40, 41, 44, 58, 59, 60, 62, 64, 91–93)

Inną ciekawostką dotyczącą tego konta jest możliwość dodania treści po znaku plusa (+).
Wysłana wiadomości na adres:
- programy.pocztowe+dreammail@gmail.com
również trafi na konto adresata.
Jest to najlepsza opcja wysyłania wiadomości z komentarzem umiejscowionym w identyfikatorze adresu pocztowego.

Adres zawierający znaki niestandardowe, nie przejdzie walidacji w większości programów pocztowych i nic tu nie pomoże fakt, że RFC zezwala na ich stosowanie, wiadomość nie zostanie wysłana, o czym powiadomi nas stosowny komunikat. Nie przejdzie jej również, na stronach stosujących sprawdzanie jego poprawności, przy wypełnianiu formularzy kontaktowych.

Podziękował : 1 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

przez sucro » 2017 lut 14, Wt 11:39

dla mnie znak specjalny to nieporozumienie w adresie e-mail - chodzi o znaki typu : nawiasy, cudzysłowie itp.
Aż mnie ciekawi po co ktoś zakłada z takim znakiem skrzynkę pocztową ? Niedługo będą przychodziły wiadomości z adresu

+__+@wp.pl

lub *';..;'*@wp.pl
Admin Witryny

Podziękował : 12 razy
Otrzymał podziękowań: 19 razy

Poprzednia stronaNastępna strona

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości