Zmiana ustawy konsumenckiej a KQS
Zmiana ustawy konsumenckiej a KQS
W grudniu wchodzi zmiana ustawy konsumenckiej.
Jednym z wymogów jest dostosowanie napisów na przycisku do zamówienia sugerujących że zamówienie należy opłacić.
Więcej np. na Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się
Czy można to samemu dostosować czy bez aktualizacji się nie obędzie? (o ile w ogóle będzie)
Jednym z wymogów jest dostosowanie napisów na przycisku do zamówienia sugerujących że zamówienie należy opłacić.
Więcej np. na Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się
Czy można to samemu dostosować czy bez aktualizacji się nie obędzie? (o ile w ogóle będzie)
Re: Zmiana ustawy konsumenckiej a KQS
Coś takiego można zrobić jak tu (trzeba jakiś produkt wrzucić do koszyka): Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się
Nazwę/tekst napisu można zmienić w szablonie graficznym:
Szablon graficzny > Koszyk > [sekcja: Koszyk - Przyciski]
odszukujesz przycisk z value="{JEZYK_ZLOZ_ZAMOWIENIE}" i zmieniasz na tekst własny
Lub odszukujesz w pliku z tablicą językową standard.php
'208' => "Złóż zamówienie",
i zmieniasz tekst.
(powyższe jest zrobione w wersji KQS 4.0)
Nazwę/tekst napisu można zmienić w szablonie graficznym:
Szablon graficzny > Koszyk > [sekcja: Koszyk - Przyciski]
odszukujesz przycisk z value="{JEZYK_ZLOZ_ZAMOWIENIE}" i zmieniasz na tekst własny
Lub odszukujesz w pliku z tablicą językową standard.php
'208' => "Złóż zamówienie",
i zmieniasz tekst.
(powyższe jest zrobione w wersji KQS 4.0)
-

- Podziękował : 0 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Wszystko zależy od interpretacji. Wg tego co ja otrzymałem to powinno być to podzielone na etapy czyli np dodaje do koszyka a dopiero w końcowej fazie (np po wpisaniu adresu i akceptacji regulaminu) o obowiązku zapłaty.
No i z tego co widzę to bez problemu idzie to zrobić nawet w 3.9
No i z tego co widzę to bez problemu idzie to zrobić nawet w 3.9
- Moderator Witryny
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Według mnie najlepiej było by taki przycisk z taką treścią umieścić na samym końcu realizacji zamówienia - tak jak napisałeś - po podaniu danych do wysyłki ... teraz jest przycisk "Wyślij zamówienie".
Takie rozwiązanie było by najmniej straszące dla klientów ... przypuszczam, że spora grupa osób będzie łapała stracha od samego wyrażenia "obowiązek zapłaty"
Trzeba będzie poczekać na interpretację kompetentnej instytucji/osoby, która się pod tą interpretacją podpisze, żeby później nie było gadania o "błędnej interpretacji".
Takie rozwiązanie było by najmniej straszące dla klientów ... przypuszczam, że spora grupa osób będzie łapała stracha od samego wyrażenia "obowiązek zapłaty"
Trzeba będzie poczekać na interpretację kompetentnej instytucji/osoby, która się pod tą interpretacją podpisze, żeby później nie było gadania o "błędnej interpretacji".
-

Jak tak właśnie zrobiłem ze ostatni klika jest inny i jak na razie zamówienie normalnie wpływają tragedii nie ma.
- Moderator Witryny
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Dziękuję za odpowiedzi.
Zaktualizowałem sklep i dodana zauważyłem, że jest informacja (checkbox) "Potwierdzem, iż wiem o obowiązku zapłaty za zamówienie" ... tekst można zmienić w pliku z tłumaczeniem
-

Nie polecam kolejnego pola checkbox - pamiętajcie że im mniej klikania przez klienta tym lepiej. Wystarczy zmienić słówko w pliku językowym lub jak ktoś korzysta tylko z wersji PL , wtedy w szablonach graficznych koszyka mozna zmienić to słowo
zamiast słowa :
{JEZYK_WYSLIJ_ZAMOWIENIE}
dajcie swoje słowo.
Aktualnie wymagane w sklepie są 2 chechkboxy ( akceptacja regulaminu + zgoda na przetwarzanie danych osobowych bla bla bla... ).
Dodanie kolejnego checkboxa to kolejny TRUDNY klik ( specjalnie z dużej napisałem by uświadomić że klient jest właśnie trudnym przypadkiem ale to chyba sami wiecie z jakimi pytaniami macie styczność )
- Kod: Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się
<div style="margin-top: 10px; text-align: center"><input class="button" type="submit" value="{JEZYK_WYSLIJ_ZAMOWIENIE}" onclick="{ONCLICK_AKCJA}"></div>
zamiast słowa :
{JEZYK_WYSLIJ_ZAMOWIENIE}
dajcie swoje słowo.
Aktualnie wymagane w sklepie są 2 chechkboxy ( akceptacja regulaminu + zgoda na przetwarzanie danych osobowych bla bla bla... ).
Dodanie kolejnego checkboxa to kolejny TRUDNY klik ( specjalnie z dużej napisałem by uświadomić że klient jest właśnie trudnym przypadkiem ale to chyba sami wiecie z jakimi pytaniami macie styczność )
-

- Moderator Witryny
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Na szczęście checkboxa można wyłączyć w Konfiguracji.
Napis na buttonie ma swoje plusy (mniej do zaznaczania) ale już spotkałem się z opiniami, że checkbox jest mniej przerażający - wyrażenie na przycisku "zamówienie wiąże się z obowiązkiem zapłaty" niektórych użytkowników (mniej doświadczonych) lekko hamuje
Checkbox jest mniej straszący bo będzie zaznaczony przy okazji regulaminu i zgody na przetwarzanie danych.
Co do ilości checkboxów to kupując w sklepach internetowych często spotykam więcej niż 2 do zaznaczenia i mnie osobiście to nie sprawia problemu.
Na szczęście każdy właściciel KQSa może samemu zdecydować jak poinformuje użytkownika o obowiązku zapłaty (do tego zawsze może sobie przetestować które rozwiązanie wiąże się z mniejszą ilością porzuceń koszyków).
Ja będę skłaniał się ku rozwiązaniu z checkboxem
(btw sposób zmiany napisu na button'ie jest na początku tematu ogarnięty
)
Napis na buttonie ma swoje plusy (mniej do zaznaczania) ale już spotkałem się z opiniami, że checkbox jest mniej przerażający - wyrażenie na przycisku "zamówienie wiąże się z obowiązkiem zapłaty" niektórych użytkowników (mniej doświadczonych) lekko hamuje
Checkbox jest mniej straszący bo będzie zaznaczony przy okazji regulaminu i zgody na przetwarzanie danych.
Co do ilości checkboxów to kupując w sklepach internetowych często spotykam więcej niż 2 do zaznaczenia i mnie osobiście to nie sprawia problemu.
Na szczęście każdy właściciel KQSa może samemu zdecydować jak poinformuje użytkownika o obowiązku zapłaty (do tego zawsze może sobie przetestować które rozwiązanie wiąże się z mniejszą ilością porzuceń koszyków).
Ja będę skłaniał się ku rozwiązaniu z checkboxem
(btw sposób zmiany napisu na button'ie jest na początku tematu ogarnięty
-

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość