Zmiana ustawy konsumenckiej a KQS

Dział w którym możemy proponować zmiany w programie KQS.store.

Zgłoszenie propozycji zmiany w programie, nie jest jednoznaczne, z przyjęciem jej do realizacji przez producenta oprogramowania. Autor programu w miarę swoich możliwości, będzie zapoznawał się ze zgłaszanymi sugestiami zmian. Zmiany proponowane w tym dziale, w miarę możliwości będą realizowane przez autora programu.

Re: Zmiana ustawy konsumenckiej a KQS

przez areczek » 2014 gru 10, Śr 13:50

Ciekawostka ... w zasadzie rozwiązanie kwestii button "Zamówienie z obowiązkiem zapłaty" vs "chceckbox" - jest pod adresem:
http://prokonsumencki.pl/blog/nie-tylko-zamowienie-z-obowiazkiem-zaplaty-alternatywne-oznaczenia-przycisku-potwierdzania-zamowienia/

KE podała 3 alternatywy dla dłuższego tekstu co ułatwia sprawę wstawienia na przycisk żeby nie zajmował połowy szerokości okna :) oraz brzmi zdecydowanie sensowniej:
„kup teraz”
„zapłać teraz”
„potwierdź zakup„

Ja wstawię "potwierdzam zakup" ... bo użytkownik ma informację, że potwierdza to co wpisał ... bo "potwierdź zakup" to jak przejście do kolejnego etapu gdzie będzie potwierdzane zamówienie (lekko mylące dla użytkowników).

Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

przez redvan » 2014 gru 10, Śr 14:47

areczek napisał(a):Checkbox jest mniej straszący bo będzie zaznaczony przy okazji regulaminu i zgody na przetwarzanie danych.

raczej nie może być to podciągnięte pod checkbox z akceptacją regulaminu czy z przetwarzaniem danych. Bo w sumie wystarczyłby 1 checkbox z napisem :

"Akceptuję regulamin sklepu internetowego i zgadzam sie na przetwarzanie danych bla bla bla...i zamawiam z obowiązkiem zapłaty."

a tak nie może być. Po za tym co chwilę w jakimś sklepie muszę zmieniać klientowi regułkę standardową :
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, których podanie nie jest niezbędne
a podanych przeze mnie w powyższym formularzu w celach realizacji umów sprzedaży
lub dokonania innej czynności, w tym dokonywania rozliczenia umowy

pogrubiłem słowo : których podanie nie jest niezbędne

bo wszyscy zmieniać chcą na :

których podanie jest niezbędne

Te zmiany wynikają u klientów z powodu przeprowadzonego u nich audytu sklepu ( zazwyczaj przez te co piszą regulaminy )
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 3 razy

przez marpit » 2014 gru 10, Śr 17:15

To wszystko to są tylko interpretacje pewnych osób (które mogą być błędne) a my nie wiemy na kogo trafimy i jak będzie jego interpretacja.

Oglądaliście w niedzielę rano na tvp info panią z uokik ? Powiem tylko tyle, że mówiła właśnie na odwrót (odnośnie kosztów wysyłki) w porównaniu z tymi wszystkimi blogami które zajmują się regulaminami i opisują te zmiany.
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 2 razy

przez redvan » 2014 gru 10, Śr 17:40

To interpretacje firm które się tym zajmują typu :
- rzetelnyregulamin
- ekomercyjnie

więc raczej nie są to przypadkowe osoby.

Marpit - daj link lub nazwę programu chętnie zobaczę
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 3 razy

przez areczek » 2014 gru 10, Śr 18:11

redvan napisał(a):
areczek napisał(a):Checkbox jest mniej straszący bo będzie zaznaczony przy okazji regulaminu i zgody na przetwarzanie danych.

raczej nie może być to podciągnięte pod checkbox z akceptacją regulaminu czy z przetwarzaniem danych. Bo w sumie wystarczyłby 1 checkbox z napisem :

"Akceptuję regulamin sklepu internetowego i zgadzam sie na przetwarzanie danych bla bla bla...i zamawiam z obowiązkiem zapłaty."

a tak nie może być.

Ja napisałem o dodatkowym (trzecim) checkboxie, który użytkownik może zaznaczyć (jeśli zgadza się z obowiązkiem zapłaty) ... w tym co napisałem chodziło o to, że będzie można zaznaczyć 3 checkboxy (tak jak w niektórych sklepach jest) i nie będzie to sprawiało większego problemu.
Regulaminu, przetwarzania danych i innych nie można łączyć w jeden checkbox i chyba nikt nie łączy :D a jak połączył to pewnie już za to musiał zapłacić $

przez marpit » 2014 gru 10, Śr 23:08

Program był normalnie w TV na żywo.

No właśnie o taką interpretację mi chodzi typu rzetelny i np Areczek...
Dzięki nim połączyłem "czeki" w jeden bo coś tam było nie tak i tak kazali.
A czemu nie można łączyć? Oba muszą być zaakceptowane bo inaczej zamówienie nie przejdzie.
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 2 razy

przez uniflora » 2014 gru 12, Pt 11:21

Witam, zmieniłem nazwę przycisku według instrukcji co poskutkowało takim komunikatem: Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /pliki_zrodlowe/pliki_jezykowe/source/standard.php:1) in /index.php on line 0

może ktoś podpowiedzieć o co chodzi?

Otrzymał podziękowań: 0 razy

przez areczek » 2014 gru 12, Pt 13:41

Prawdopodobnie nie został domknięty cudzysłów lub użyto niedozwolonego znaku w wartości lub brak przecinka na końcu linii, powinno być tak:

'liczba-numer-pola' => "Tekst wyświetlany na przycisku",

Najlepiej jeśli wkleisz całą linijkę, która była modyfikowana to będzie wiadomo co jest nie tak

przez uniflora » 2014 gru 12, Pt 15:27

Problem rozwiązany - edytor tekstu wrzucił tam jakiś niewidoczny znak ale i tak dziękuję za sugestię, nie zmieniałem tego przycisku - zostawiam do zaznaczenia "Potwierdzam, iż wiem o obowiązku zapłaty za zamówienie" - swoją drogą zauważyłem, że jest napisane potwierdzEm zamiast potwierdzam... ;)

Otrzymał podziękowań: 0 razy

Poprzednia stronaNastępna strona

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości