czy warto stawiac sklep na kqs?

Błędy w oprogramowaniu KQS.store. Autor oprogramowania będzie zapoznawał się ze zgłoszonymi w tym dziale błędami i w przypadku ich potwierdzenia, w miarę swoich możliwości będzie reagował na nie.

W temacie ze zgłaszanym błędem, proszę zaznaczyć której wersji programu on dotyczy. W przypadku, gdyby błąd dotyczył nie ostatniej wersji programu, proszę wcześniej sprawdzić, czy błąd nie został już poprawiony w aktualnej wersji oprogramowania

Re: czy warto stawiac sklep na kqs?

przez junki » 2010 wrz 02, Cz 06:37

panowie myślę iż postów nie związanych bezpośrednio z tematem wątku już wystarczy, kontaktach autor/użytkownik można poczytać w innych działach forum.

Proszę już więcej nie poruszać tego wątku w tym temacie.

Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

przez redvan » 2010 wrz 02, Cz 18:29

junki napisał(a):Proszę już więcej nie poruszać tego wątku w tym temacie.

a nie na odwrot : poruszac tego tematu w tym wątku ?
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 3 razy

przez junki » 2010 wrz 02, Cz 20:55

redvan napisał(a):
a nie na odwrot : poruszac tego tematu w tym wątku ?

ja bym jednak zostawił tak jak jest

przez redvan » 2010 wrz 03, Pt 10:41

wlasnie sie zastanawiam czym jest watek a czym temat :P i faktycznie, temat jest glowny w ktorym poruszany jest dany watek - soreczka
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 3 razy

przez ernest112 » 2010 wrz 16, Cz 01:16

Stanowczo nie polecam sklepu KQS. Funkcjonalność jest duża. To fakt. Zakup sklepu jest prosty i szybki. Jednak jego zainstalowanie, następnie skonfigurowanie, dodanie produktów, itp. może zająć kila tygodni. To już kupa czasu. Oczywiście tak jest w przypadku każdego sklepu, ale gdzie jest haczyk w tym przypadku? Otóż w obsłudze posprzedażowej oraz w kontakcie z autorem. Gdy zaczynają się jakieś problemy i użytkownik próbuje uzyskać pomoc, jest "spławiany" przez Pana KQSa. Podejście do klienta jest tragiczne. Nie da się uzyskać żadnej pomocy technicznej... Co z tego, że sklep kosztuje 250 zł, skoro inwestuje się w niego kupę czasu, a później sklep nie działa i autor nie oferuje żadnej pomocy. KQS nie podaje do siebie żadnego telefonu. Kontakt jest tylko mailowy, a na niewygodne maile w ogóle nie odpowiada.
Używałem sklepu KQS przez długi czas i przez to straciłem klientów i kilka tysięcy złotych nie mówiąc o nerwach. Stanowczo odradzam!

Aha, i nie jestem z konkurencji KQSa. Po prostu chcę ostrzec innych przed dużym błędem.

Pozdrawiam!

przez areczek » 2010 wrz 16, Cz 09:51

Jednak jego zainstalowanie, następnie skonfigurowanie, dodanie produktów, itp. może zająć kila tygodni. To już kupa czasu.

Jeżeli nie posiadasz podstawowej wiedzy z użytkowania oprogramowania (czy to sklep czy też CMS) proponuję zlecić to firmie zewnętrznej - po za tym dodanie produktów obojętnie na jakim systemie zajmie tyle samo ... jak ktoś ma 1000 produktów do ręcznego dodania to czy to KQS czy też nawet "IAI" to i tak będzie trzeba poświęcić kilkanaście godzin na dodanie produktów.

, a później sklep nie działa i autor nie oferuje żadnej pomocy

Nie zdarzyło mi się jeszcze żeby sklep nie działał ... z winy oprogramowania ... z powodu złego hostingu bywał problemy - ale proponuję zapoznać się z innymi oprogramowaniami i tekstami producentów (którzy to niby taki support super mają) typu - nie jest naszą winą że firma hostingowa "xxxx" świadczy usługi na marnym poziomie przez co nasz system nie działa poprawnie (hosting był dobry - bo wszystko inne na nim działa).

To co dostajemy za 250 zł to jest naprawdę dużo ... ale co ja tam sie znam ;)
Mam wrażenie że takie marudy to osoby, które nie bardzo "łapią" jak działają oprogramowania do zarządzania sklepem czy też stroną www - myślą że bez żadnych podstaw siądą i zrobią wypas sklep - w 2-3 godziny (z dodaniem produktów włącznie).
Mam kilku klientów którzy przesiadają się na KQS z oprogramowania firm, które mają "taki super support"- bo się okazuje że na zmianę czegokolwiek w pięknej firmie (logo w nagłówku) czekają po 4-5 tygodni.

Według mnie trzeba rozróżnić kilka rzeczy ... KQS to dostawca (surowego) oprogramowania o określonej funkcjonalności, którą albo akceptujemy albo nie (wybór należy do nas) ... reszta - czyli wygląd i ustawienia należą do właściciela (jeśli jest obrotny) lub powinien zlecić to jakiejś firmie, która wie co robi.

Takie opinie jak ernest112 oznaczają, że nie bardzo daje sobie radę z oprogramowaniem - to tak jakby kupić Worda i powiedzieć że to "badziewny program" bo sie nie da nic zrobić - najpierw trzeba złapać podstawy albo trzeba być z grubsza rozgarniętym żeby chwytnąć co i jak działa. Naprawdę KQS nie jest trudny do obsługi - klienci bez większego problemu sobie radzą.

Ale to tylko moja opinia ... osoby wdrażającej ... i posiadającej własne sklepy (na KQSie) ...
pozdrawiam ... areczek :ugeek:

Otrzymał podziękowań: 10 razy

przez KrzysztofSzmelter » 2010 wrz 16, Cz 10:19

ernest112 napisał(a):Stanowczo nie polecam sklepu KQS. Funkcjonalność jest duża. To fakt. Zakup sklepu jest prosty i szybki. Jednak jego zainstalowanie, następnie skonfigurowanie, dodanie produktów, itp. może zająć kila tygodni. To już kupa czasu. Oczywiście tak jest w przypadku każdego sklepu, ale gdzie jest haczyk w tym przypadku? Otóż w obsłudze posprzedażowej oraz w kontakcie z autorem. Gdy zaczynają się jakieś problemy i użytkownik próbuje uzyskać pomoc, jest "spławiany" przez Pana KQSa. Podejście do klienta jest tragiczne. Nie da się uzyskać żadnej pomocy technicznej... Co z tego, że sklep kosztuje 250 zł, skoro inwestuje się w niego kupę czasu, a później sklep nie działa i autor nie oferuje żadnej pomocy. KQS nie podaje do siebie żadnego telefonu. Kontakt jest tylko mailowy, a na niewygodne maile w ogóle nie odpowiada.
Używałem sklepu KQS przez długi czas i przez to straciłem klientów i kilka tysięcy złotych nie mówiąc o nerwach. Stanowczo odradzam!

Aha, i nie jestem z konkurencji KQSa. Po prostu chcę ostrzec innych przed dużym błędem.

Pozdrawiam!

Witam serdecznie,
Ze swojej strony mogę tylko powiedzieć, że kontakt z Panem Grzegorzem (ernest112) nie należy do łatwych. Problemem jest uzyskanie dostępu do serwera w celu zbadania/usunięcia usterki. Czasami inaczej udzielić pomocy się nie da, przykład Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się.

Chętnie udostępnię kopię korespondencji, ale potrzebna mi do tego zgoda Pana Grzegorza.

Pozdrawiam

przez junki » 2010 wrz 16, Cz 19:32

ernest112 napisał(a):Stanowczo nie polecam sklepu KQS.

Pozdrawiam!

Nie jestem anie spokrewniony ani w żaden inny sposób związany z autorem sklepu chyba jak wszyscy na forum. Powiem tak człowieku czego się spodziewałeś za 250zł ? że dostaniesz obsługę jak byś wydał 2500zł ?! - takie rzeczy to podobno tylko w ERA. Kupując inne oprogramowanie za 2000zł dostajesz również goły nie skonfigurowany sklep z pomocą może na miesiąc czy 3 a to i tak nie wystarczy do pełnego wdrożenia i opanowania co do joty możliwości sklepów.

Przed zakupem warto się było zastanowić czy wydać parę set i siedzieć i samemu dochodzić do możliwości sklepu, czy wydać parę tysięcy i mieć obsługę VIPowską a nie narzekać po fakcie.

przez pbas » 2010 wrz 17, Pt 09:35

ernest112 napisał(a):Stanowczo nie polecam sklepu KQS...[ciach]

1) Co ta wypowiedź i jej dalsze rozwinięcie ma wspólnego z działem "Błędy w oprogramowaniu"?
2) Odczucia negatywne może mieć każdy - niejedno działo się już na tym forum (vide Archiwum), ale oceń sprawę obiektywnie bez emocji, i dojdziesz do jednego oczywistego wniosku: opierasz swój biznes na programie za 250 zł, to zainwestuj w profesjonalne wsparcie jednej z wielu osób/firm które oferują tego typu usługi, choćby na tym Forum, albo zdobywaj wiedzę i administruj oprogramowaniem samodzielnie. Chcesz aby się z Tobą producent oprogramowania cackał, kup oprogramowanie za 10-20 tys zł i płać miesięczny zryczałtowany support rzędu 1000 zł.

Tyle w temacie - proponuję nie rozwijać wątku poruszonego przez ernest112, gdyż nic sensownego z tego nie wyniknie.
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 5 razy

Poprzednia stronaNastępna strona

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość