czy warto stawiac sklep na kqs?
Re: czy warto stawiac sklep na kqs?
panowie myślę iż postów nie związanych bezpośrednio z tematem wątku już wystarczy, kontaktach autor/użytkownik można poczytać w innych działach forum.
Proszę już więcej nie poruszać tego wątku w tym temacie.
Proszę już więcej nie poruszać tego wątku w tym temacie.
junki napisał(a):Proszę już więcej nie poruszać tego wątku w tym temacie.
a nie na odwrot : poruszac tego tematu w tym wątku ?
-

- Moderator Witryny
- Podziękował : 0 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
redvan napisał(a):
a nie na odwrot : poruszac tego tematu w tym wątku ?
ja bym jednak zostawił tak jak jest
wlasnie sie zastanawiam czym jest watek a czym temat
i faktycznie, temat jest glowny w ktorym poruszany jest dany watek - soreczka
-

- Moderator Witryny
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Stanowczo nie polecam sklepu KQS. Funkcjonalność jest duża. To fakt. Zakup sklepu jest prosty i szybki. Jednak jego zainstalowanie, następnie skonfigurowanie, dodanie produktów, itp. może zająć kila tygodni. To już kupa czasu. Oczywiście tak jest w przypadku każdego sklepu, ale gdzie jest haczyk w tym przypadku? Otóż w obsłudze posprzedażowej oraz w kontakcie z autorem. Gdy zaczynają się jakieś problemy i użytkownik próbuje uzyskać pomoc, jest "spławiany" przez Pana KQSa. Podejście do klienta jest tragiczne. Nie da się uzyskać żadnej pomocy technicznej... Co z tego, że sklep kosztuje 250 zł, skoro inwestuje się w niego kupę czasu, a później sklep nie działa i autor nie oferuje żadnej pomocy. KQS nie podaje do siebie żadnego telefonu. Kontakt jest tylko mailowy, a na niewygodne maile w ogóle nie odpowiada.
Używałem sklepu KQS przez długi czas i przez to straciłem klientów i kilka tysięcy złotych nie mówiąc o nerwach. Stanowczo odradzam!
Aha, i nie jestem z konkurencji KQSa. Po prostu chcę ostrzec innych przed dużym błędem.
Pozdrawiam!
Używałem sklepu KQS przez długi czas i przez to straciłem klientów i kilka tysięcy złotych nie mówiąc o nerwach. Stanowczo odradzam!
Aha, i nie jestem z konkurencji KQSa. Po prostu chcę ostrzec innych przed dużym błędem.
Pozdrawiam!
- Otrzymał podziękowań: 0 razy
Jednak jego zainstalowanie, następnie skonfigurowanie, dodanie produktów, itp. może zająć kila tygodni. To już kupa czasu.
Jeżeli nie posiadasz podstawowej wiedzy z użytkowania oprogramowania (czy to sklep czy też CMS) proponuję zlecić to firmie zewnętrznej - po za tym dodanie produktów obojętnie na jakim systemie zajmie tyle samo ... jak ktoś ma 1000 produktów do ręcznego dodania to czy to KQS czy też nawet "IAI" to i tak będzie trzeba poświęcić kilkanaście godzin na dodanie produktów.
, a później sklep nie działa i autor nie oferuje żadnej pomocy
Nie zdarzyło mi się jeszcze żeby sklep nie działał ... z winy oprogramowania ... z powodu złego hostingu bywał problemy - ale proponuję zapoznać się z innymi oprogramowaniami i tekstami producentów (którzy to niby taki support super mają) typu - nie jest naszą winą że firma hostingowa "xxxx" świadczy usługi na marnym poziomie przez co nasz system nie działa poprawnie (hosting był dobry - bo wszystko inne na nim działa).
To co dostajemy za 250 zł to jest naprawdę dużo ... ale co ja tam sie znam
Mam wrażenie że takie marudy to osoby, które nie bardzo "łapią" jak działają oprogramowania do zarządzania sklepem czy też stroną www - myślą że bez żadnych podstaw siądą i zrobią wypas sklep - w 2-3 godziny (z dodaniem produktów włącznie).
Mam kilku klientów którzy przesiadają się na KQS z oprogramowania firm, które mają "taki super support"- bo się okazuje że na zmianę czegokolwiek w pięknej firmie (logo w nagłówku) czekają po 4-5 tygodni.
Według mnie trzeba rozróżnić kilka rzeczy ... KQS to dostawca (surowego) oprogramowania o określonej funkcjonalności, którą albo akceptujemy albo nie (wybór należy do nas) ... reszta - czyli wygląd i ustawienia należą do właściciela (jeśli jest obrotny) lub powinien zlecić to jakiejś firmie, która wie co robi.
Takie opinie jak ernest112 oznaczają, że nie bardzo daje sobie radę z oprogramowaniem - to tak jakby kupić Worda i powiedzieć że to "badziewny program" bo sie nie da nic zrobić - najpierw trzeba złapać podstawy albo trzeba być z grubsza rozgarniętym żeby chwytnąć co i jak działa. Naprawdę KQS nie jest trudny do obsługi - klienci bez większego problemu sobie radzą.
Ale to tylko moja opinia ... osoby wdrażającej ... i posiadającej własne sklepy (na KQSie) ...
pozdrawiam ... areczek
-

- Otrzymał podziękowań: 10 razy
ernest112 napisał(a):Stanowczo nie polecam sklepu KQS. Funkcjonalność jest duża. To fakt. Zakup sklepu jest prosty i szybki. Jednak jego zainstalowanie, następnie skonfigurowanie, dodanie produktów, itp. może zająć kila tygodni. To już kupa czasu. Oczywiście tak jest w przypadku każdego sklepu, ale gdzie jest haczyk w tym przypadku? Otóż w obsłudze posprzedażowej oraz w kontakcie z autorem. Gdy zaczynają się jakieś problemy i użytkownik próbuje uzyskać pomoc, jest "spławiany" przez Pana KQSa. Podejście do klienta jest tragiczne. Nie da się uzyskać żadnej pomocy technicznej... Co z tego, że sklep kosztuje 250 zł, skoro inwestuje się w niego kupę czasu, a później sklep nie działa i autor nie oferuje żadnej pomocy. KQS nie podaje do siebie żadnego telefonu. Kontakt jest tylko mailowy, a na niewygodne maile w ogóle nie odpowiada.
Pozdrawiam!
Witam serdecznie,
Ze swojej strony mogę tylko powiedzieć, że kontakt z Panem Grzegorzem (ernest112) nie należy do łatwych. Problemem jest uzyskanie dostępu do serwera w celu zbadania/usunięcia usterki. Czasami inaczej udzielić pomocy się nie da, przykład Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się.
Chętnie udostępnię kopię korespondencji, ale potrzebna mi do tego zgoda Pana Grzegorza.
Pozdrawiam
- Otrzymał podziękowań: 0 razy
ernest112 napisał(a):Stanowczo nie polecam sklepu KQS.
Pozdrawiam!
Nie jestem anie spokrewniony ani w żaden inny sposób związany z autorem sklepu chyba jak wszyscy na forum. Powiem tak człowieku czego się spodziewałeś za 250zł ? że dostaniesz obsługę jak byś wydał 2500zł ?! - takie rzeczy to podobno tylko w ERA. Kupując inne oprogramowanie za 2000zł dostajesz również goły nie skonfigurowany sklep z pomocą może na miesiąc czy 3 a to i tak nie wystarczy do pełnego wdrożenia i opanowania co do joty możliwości sklepów.
Przed zakupem warto się było zastanowić czy wydać parę set i siedzieć i samemu dochodzić do możliwości sklepu, czy wydać parę tysięcy i mieć obsługę VIPowską a nie narzekać po fakcie.
ernest112 napisał(a):Stanowczo nie polecam sklepu KQS...[ciach]
1) Co ta wypowiedź i jej dalsze rozwinięcie ma wspólnego z działem "Błędy w oprogramowaniu"?
2) Odczucia negatywne może mieć każdy - niejedno działo się już na tym forum (vide Archiwum), ale oceń sprawę obiektywnie bez emocji, i dojdziesz do jednego oczywistego wniosku: opierasz swój biznes na programie za 250 zł, to zainwestuj w profesjonalne wsparcie jednej z wielu osób/firm które oferują tego typu usługi, choćby na tym Forum, albo zdobywaj wiedzę i administruj oprogramowaniem samodzielnie. Chcesz aby się z Tobą producent oprogramowania cackał, kup oprogramowanie za 10-20 tys zł i płać miesięczny zryczałtowany support rzędu 1000 zł.
Tyle w temacie - proponuję nie rozwijać wątku poruszonego przez ernest112, gdyż nic sensownego z tego nie wyniknie.
-

- Moderator Witryny
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość