PROPOZYCJE ZMIAN / DODATKÓW

Dział w którym możemy proponować zmiany w programie KQS.store.

Zgłoszenie propozycji zmiany w programie, nie jest jednoznaczne, z przyjęciem jej do realizacji przez producenta oprogramowania. Autor programu w miarę swoich możliwości, będzie zapoznawał się ze zgłaszanymi sugestiami zmian. Zmiany proponowane w tym dziale, w miarę możliwości będą realizowane przez autora programu.

Re: PROPOZYCJE ZMIAN / DODATKÓW

przez inco » 2010 mar 06, So 23:46

Witam,

Mam 2 potrzeby i jedną zmianę kosmetyczną

zacznijmy od kosmetyki jeżeli w formie przesyłki zaznaczymy jeden rodzaj płatności to w finalizowaniu koszyka mamy po wybraniu tejże opcje wyboru płatności co jest niepotrzebne to drobiazg jeden if wiec zupełna kosmetyka.

1 moja potrzeba wiąże się z możliwością dodania przy formie płatności narzutu procentowego - Nie wiedzieć czemu nie ma możliwości (czy też ja jej nie znajduje ) obliczenia procentu od całości zamówienia wraz z przesyłką
do czego jest to potrzebne ? Ano do tego że płatność kartą jest obarczona w Polsce opłatą do tego niezwykle wygórowaną która przecież jest pobierana od całości opłaty. drugi przykład to kurier i pobranie , koszt takiej usługi to opłata stała +1% pobrania całej sumy i znowu problem.

2 moja potrzeba wiąże się z samą opłatą kartami otóż ja osobiście stosuje formę potwierdzenia zamówienia i dopiero po zatwierdzeniu zamówienia proszę o wpłaty ( daje mi to możliwość czy np. rzadki towar jest dostępny) i tutaj mam problem ponieważ opłata karta jest możliwa tylko jako bezpośrednie następstwo wysłania zamówienia (tylko po co mi wtedy potwierdzanie zamówienia skoro klient już zapłacił? ) także więc potrzebował bym mieć możliwość dodania linku do strony płatności internetowych dopiero w e-mailu zatwierdzającym zamówienie (jako opcja oczywiście)

Brakuje też powiadomienia e-mail o wpłynięciu kasy (przy przedpłatach).

Pozdrawiam

inco

Podziękował : 1 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

przez Seavolv » 2010 mar 07, N 10:26

Witam,

Mam 2 potrzeby i jedną zmianę kosmetyczną

zacznijmy od kosmetyki jeżeli w formie przesyłki zaznaczymy jeden rodzaj płatności to w finalizowaniu koszyka mamy po wybraniu tejże opcje wyboru płatności co jest niepotrzebne to drobiazg jeden if wiec zupełna kosmetyka.

To zależy czy chodzi ci o wygląd okienka czy o to aby w ogóle się nie pojawiało? Ja osobiście uważam że teraz jest dobrze, bo jeśli nawet wyskakuje okienko z jedną formą płatności np. u mnie "płatnośc przy odbiorze" przy przesyłce pobraniowej to jest ok, bo klient zawsze wie i widzi za co płaci lub ma zapłacić i ile to będzie go kosztować.
Gdyby zlikwidować to to mogły by pojawić się lekkie nieścisłości, bo niby skąd klient by wiedział że nagle kwota do zapłaty mu urosła?

1 moja potrzeba wiąże się z możliwością dodania przy formie płatności narzutu procentowego - Nie wiedzieć czemu nie ma możliwości (czy też ja jej nie znajduje ) obliczenia procentu od całości zamówienia wraz z przesyłką
do czego jest to potrzebne ? Ano do tego że płatność kartą jest obarczona w Polsce opłatą do tego niezwykle wygórowaną która przecież jest pobierana od całości opłaty. drugi przykład to kurier i pobranie , koszt takiej usługi to opłata stała +1% pobrania całej sumy i znowu problem.

Chodzi ci o to żeby koszty prowizji z np. płatności.pl i kartami czy też kuriera doliczało klientowi? Moim zdaniem trochę chory pomysł i niespotykany, czemu niby klient ma płacić za prowizję takie rzeczy wkalkulowuje się w cenę towaru lub koszty wysyłki i albo bierzemy te prowizje na siebie albo nie bawimy się w żadne płatności.pl czy kartami.

2 moja potrzeba wiąże się z samą opłatą kartami otóż ja osobiście stosuje formę potwierdzenia zamówienia i dopiero po zatwierdzeniu zamówienia proszę o wpłaty ( daje mi to możliwość czy np. rzadki towar jest dostępny) i tutaj mam problem ponieważ opłata karta jest możliwa tylko jako bezpośrednie następstwo wysłania zamówienia (tylko po co mi wtedy potwierdzanie zamówienia skoro klient już zapłacił? ) także więc potrzebował bym mieć możliwość dodania linku do strony płatności internetowych dopiero w e-mailu zatwierdzającym zamówienie (jako opcja oczywiście)

Tutaj się zgodzę że dobrym rozwiązaniem było by gdybyśmy mieli kontrole nad tym kiedy klient może dokonać zapłaty przez płatności, może się tak zdarzyć że akurat czegoś nie mam na stanie a on już wysłał kasę, bo niby skąd ma wiedzieć o jakimś emialu potwierdzającym zamówienie.
Oczywiście jest na to sposób :P zrezygnować z płatności.pl a nr konto wysyłać w potwierdzeniu zamówienia, coś za coś.

Brakuje też powiadomienia e-mail o wpłynięciu kasy (przy przedpłatach).

To już temat wałkowany na forum, może autor skryptu czytał, może coś zmieni, rosyjska ruletka.

PS. Zakupy tylko dla zarejestrowanych to chyba nie najlepszy pomysł.

Pozdrawiam

inco[/quote]

Podziękował : 0 razy

przez Techtron » 2010 mar 07, N 11:00

inco napisał(a):Witam,

Takie coś ustawiasz w formach przesyłki

Seavolv napisał(a):Chodzi ci o to żeby koszty prowizji z np. płatności.pl i kartami czy też kuriera doliczało klientowi? Moim zdaniem trochę chory pomysł i niespotykany, czemu niby klient ma płacić za prowizję takie rzeczy wkalkulowuje się w cenę towaru lub koszty wysyłki i albo bierzemy te prowizje na siebie albo nie bawimy się w żadne płatności.pl czy kartami.

Dużo sklepów dolicza prowizję jeżeli chcemy zapłacić np kartą.

Klient ma wybór, pobranie, przelew dowolny - tutaj nic ekstra nie płaci. Chce skorzystać z płatności.pl to niech zapłaci prowizję.

Marża na towarach często jest dość niska aby jeszcze sponsorować prowizję dla tego typu płatności.

Prowizja jest doliczana do kosztów przesyłki, co jest dobrym rozwiązaniem, bo jak klient zwróci towar to zwracamy tylko kwotę towaru, a nie przesyłki.

Otrzymał podziękowań: 1 razy

przez inco » 2010 mar 07, N 13:15

@Seavolv w mojej branży niewolno sprzedawać niezarejestrowanemu klientowi co do reszty jestem za opcją wyboru nie narzucam wszystkim moich rozwiązań chciałbym mieć wybór

co do prowizji nie każdy może sobie pozwolić by wkalkulować tę prowizję w towar zresztą ostatnio robiłem poważniejsze zakupy w związku z remontem i jak się okazało w większości sklepów przy wyborze płatnością kartą doliczało mi 2% do całej sumy

Co prawda jakby już to poprawiać można by pomyśleć o pewnej elastyczności i możliwości np rezygnacji z doliczanie tego procentu jeżeli zamówienie przekroczy określoną wartość.
do tego mi akurat karty są potrzebne do obrotu Eu a te 2 % przeważnie i tak jest mniej niż przeliczanie na kolanie euro i opłata za przelewy zagraniczne nie mówiąc o wygodzie.

Seavolv przy potwierdzaniu zamówienia chciałbym po prostu mieć wybór dokładnie taki jaki jest teraz z kontem pokazywać po złożeniu zamówienia czy też nie dodatkowo potrzebowałbym tu tylko wygenerowanego linku do strony z płatnościami który przekaże klientowi w potwierdzeniu zamówienia tak jak teraz jest z opisem płatności tylko tyle a to czy to dobrze mieć kontrole czy też nie to już myślę sprawa indywidualna ja osobiście uważam ze najlepiej mieć wybór czasy jednej właściwej drogi mam nadziej minęły bezpowrotnie chociaż mówi się coś że znowu teleranka nie będzie :mrgreen:

W tej kosmetyce chodzi mi tylko o niepotrzebne okienko wyboru którego tak naprawdę niema, powinien się pokazywać tylko napis np. przedpłata na konto , moi klienci są często osobami nie najmłodszymi i takie kwiatki powodują że klient dzwoni do mnie bo nie radzi sobie z zamówieniem trzeba pamiętać o wszystkich nie tylko o młodzikach .

@Techtron

u mnie przy płatnością gotówką dolicza mi tylko procent do zamówienia natomiast nie dolicza do opłaty za kuriera mimo że kurier jak najbardziej mi za to policzy (ver.1.30)

Pozdrawiam

inco

Podziękował : 1 razy

przez Techtron » 2010 mar 07, N 20:35

Ja mam w formach przesyłki

Kurier Pobranie - Koszt 20zł, forma płatności gotówka 2%+3zł

Otrzymał podziękowań: 1 razy

przez AurorA » 2010 mar 08, Pn 01:15

Dużo sklepów dolicza prowizję jeżeli chcemy zapłacić np kartą.

A czy to jest zgodne z prawem? Np regulamin płatności .pl wyraźnie mówi że nie można nic doliczać, a opłata powinna być stała bez względu na wybraną formę płatności. Ja takie koszty uwzględniam w cenie towaru, choć faktycznie za pośrednictwo strasznie zdzierają.

przez Mariusz » 2010 mar 12, Pt 21:13

inco napisał(a):W tej kosmetyce chodzi mi tylko o niepotrzebne okienko wyboru którego tak naprawdę niema, powinien się pokazywać tylko napis np. przedpłata na konto , moi klienci są często osobami nie najmłodszymi i takie kwiatki powodują że klient dzwoni do mnie bo nie radzi sobie z zamówieniem trzeba pamiętać o wszystkich nie tylko o młodzikach .
inco

Dokładnie.
Jest to jeden z elementów koszyka, który należy zoptymalizować.
Chyba kiedyś o tym pisałem, ale pozostało bez echa. Co gorsze wielu sprzedających nie widzi w tym problemu.
To przy okazji podam kolejny raz złotą myśl :)

Im prościej złożyć zamówienie, tym więcej ich będzie.

Ideałem byłby jeden klik :)

Pozdrawiam,
Mariusz
Moderator Witryny

Mini propozycje

przez davit » 2010 lip 02, Pt 14:56

Małe propozycje:

- link do strony z której wysyłane jest zapytanie o przedmiot czy negocjacja ceny, obecnie jest sama nazwa produktu, a tak szybo można skoczyć na stronę przedmiotu
w produktach
- możliwość włączania i wyłączania NOWOŚCI tak jak można włączać i wyłączać przedmiot na stronie głównej - masowo
- wyświetlanie ilości przedmiotu i jej modyfikacja jak w magazynie, a najlepiej to połączyć Magazyn i Produkty :)

Re: Mini propozycje

przez Seavolv » 2010 lip 02, Pt 16:09

Małe propozycje:

- link do strony z której wysyłane jest zapytanie o przedmiot czy negocjacja ceny, obecnie jest sama nazwa produktu, a tak szybo można skoczyć na stronę przedmiotu

Zrób sobie w PA-Wiadomości emial - ja mam podlinkowany produkt w zapytaniu.
w produktach
- możliwość włączania i wyłączania NOWOŚCI tak jak można włączać i wyłączać przedmiot na stronie głównej - masowo

PA-Produkty i filtruj po nowościach i odznacz sobie wszystkie na raz? Nie wiem czy o to chodzi?
- wyświetlanie ilości przedmiotu i jej modyfikacja jak w magazynie, a najlepiej to połączyć Magazyn i Produkty :)

Magazyn ma również kontrole atrybutów i ciężko by to było ogarnąć w jedność, ale dodatkowa tabelka z ilością w PA-Produkty by się przydała.

Poprzednia stronaNastępna strona

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość