Kasa fiskalna lub jej brak

Inne tematy związane z działalnością gospodarczą.
Systemy płatności on-line, systemy magazynowo-handlowe, regulaminy sklepów, zgłoszenia GIODO, informacje o cookies, polityka prywatności - wymiana doświadczeń, pytania, opinie i uwagi.

Kasa fiskalna lub jej brak

przez Seavolv » 2009 lut 02, Pn 10:26

Witam.
Mam pytanie o kasę fiskalną a bardziej jak to z nią jest, bo już tyle o niej słyszałem ze zgłupiałem.
Przymierzam się do otwarcia sklepu internetowego + allegro (ogólnie sklep dla dzieci, zabawki, ubrania, wózki, foteliki itp) ale ciągle gnębi mnie jedno pytanie czy muszę na początek dysponować kasą fiskalną? Bo z tego co się dowiedziałem kasa potrzebna je po przekroczeniu pewnej granicy chyba 20000 obrotu,
I nie wiem bo jeśli by się okazało że nie potrzebna mi kasa na początku to w jaki sposób wystawiać komuś paragon,może kqs ma w sobie jakiś moduł dla paragonów? Czy np wszystkim jak leci wystawiać faktury, jak ta sprawa wygląda u was?

Pozdrawiam

Autor tematu
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Kasa fiskalna lub jej brak

przez lucastes » 2009 lut 02, Pn 19:53

Nie musisz mieć kasy fiskalnej, dopóki nie przekroczysz określonego obrotu.
My przed zakupem kasy wystawialiśmy wszystkim klientom faktury.

przez tofif » 2009 lut 02, Pn 20:34

Ja wystawiam paragony na przedplate, po przekroczeniu jakiegos tam progu w euro musisz miec kase ale tylko ja wystwiasz paragony gotowkowe dla osob fizycznych lub faktury dla firm. Jesli klienci placa Ci przelewem to kasa cie nie dotyczny bez wzgledu na ten prog.

Podziękował : 1 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

przez forni » 2009 lut 02, Pn 21:35

Są też artykuły, w przypadku handlu którymi nie obowiązuje roczny próg obrotów. Sprzedając płyty CD, DVD, kasety magnetofonowe, kasety video, dyskietki, karty pamięci, kartridże, ale też wyroby z metali szlachetnych, silniki spalinowe tłokowe, wewnętrznego spalania, typu stosowanego w pojazdach mechanicznych, nadwozia do pojazdów mechanicznych, przyczepy i naczepy, części i akcesoria do pojazdów mechanicznych i ich silników musisz mieć kasę fiskalną już na starcie.

przez Seavolv » 2009 lut 03, Wt 09:38

Czyli rozumiem że na początek nie potrzebuje kasy fiskalnej, i problem ze sklepem mam rozwiązany bo po prostu drukuje sobie fakturkę vat wkładam do paczki i cześć. A co z fakturkami dla zakupionych przedmiotów na allegro, macie jakieś programy do druku czy wypisujecie ręcznie? A i jeszcze jedno jeśli ktoś chce np. odebrać towar osobiście i zapłacić na miejscu t o jak to traktować?

Autor tematu

przez tofif » 2009 lut 03, Wt 10:20

Ja uzywam WF-Maga.

Podziękował : 1 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

przez kulbi » 2009 lut 03, Wt 13:28

można kupić blankieciki do paragonów, a faktury możesz drukować w jakimś darmowym programie do faktur

przez KrzysztofSzmelter » 2009 lut 03, Wt 14:30

Witam,
Faktury VAT dla produktów sprzedawanych na aukcjach można drukować w sklepie przez ręczne dodanie zamówienia w panelu administracyjnym.
Dane klienta z aukcji zostaną zapisane w dziale klientów indywidualnych.

Pozdrawiam

przez redvan » 2009 lut 03, Wt 15:10

ja bym sie bal takiego rozwiazania, bo w razie kontroli zobacza ze na allegro sprzedalem towar, pozniej w sklepie tez mam zamowienie ktore jest zrealizowane, to czy nie beda sie czepiac ze robie jakies machlojki ? Jak to sie ma do kwestii prawnych ? DLa swietego spokoju wolalbym recznie wypisac dokument sprzedazy na blankieciku.
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Następna strona

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość