Forma płatności - bez podpowiedzi domyślnej
|Strona 1 z 1
Forma płatności - bez podpowiedzi domyślnej
Witam,
permanentnie zdarza mi się, że klient po wybraniu formy dostawy (np. kurier) i przeładowaniu strony które wówczas następuje, nie zauważa, że podpowiada się domyślnie forma zapłaty (w moim przypadku "przedpłata") i już po złożeniu zamówienia chcą zmieniać formę zapłaty na pobranie.
Proszę o wprowadzenie zmiany polegającej na tym, że nie będzie się w polu wyboru pojawiała domyślnie pierwsza zdefiniowana płatność, ale będzie informacja o konieczności jej wyboru.
IMHO - najlepiej aby zmieniony został cały mechanizm - z pól typu "select" na zaznaczane pola "radio".
permanentnie zdarza mi się, że klient po wybraniu formy dostawy (np. kurier) i przeładowaniu strony które wówczas następuje, nie zauważa, że podpowiada się domyślnie forma zapłaty (w moim przypadku "przedpłata") i już po złożeniu zamówienia chcą zmieniać formę zapłaty na pobranie.
Proszę o wprowadzenie zmiany polegającej na tym, że nie będzie się w polu wyboru pojawiała domyślnie pierwsza zdefiniowana płatność, ale będzie informacja o konieczności jej wyboru.
IMHO - najlepiej aby zmieniony został cały mechanizm - z pól typu "select" na zaznaczane pola "radio".
-

- Moderator Witryny
- Autor tematu
- Podziękował : 0 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Re: Forma płatności - bez podpowiedzi domyślnej
Ja to rozwiązałem wprowadzając dwie osobne formy przesyłki. Klient wybiera już za pierwszym kliknięciem.
Wpłata - do wyboru tylko wpłata
Pobranie - do wyboru tylko pobranie
Wpłata - do wyboru tylko wpłata
Pobranie - do wyboru tylko pobranie
- Moderator Witryny
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Ja mam podobnie jak marpit.
I w takim przypadku to drugie pole jest zbędne.
Jestem zdania, że lepiej byłoby to zorganizować jako jedną czynność czyli wybór przesyłki i płatności razem.
Koszyk robi się wtedy prostszy a to ważne.
Pozdrawiam,
Mariusz
I w takim przypadku to drugie pole jest zbędne.
Jestem zdania, że lepiej byłoby to zorganizować jako jedną czynność czyli wybór przesyłki i płatności razem.
Koszyk robi się wtedy prostszy a to ważne.
Pozdrawiam,
Mariusz
Zrobiłem tak, jak u Ciebie, co nie zmienia faktu, że takie rozwiązanie jak jest aktualnie, nie jest najszczęśliwsze 
-

- Moderator Witryny
- Autor tematu
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Generalnie sam tryb zamówienia nadaje się do optymalizacji, bo jest co upraszczać.
No ale nie każdy uważa, że uproszczenie drogi zakupu jest ważne...
Pozdrawiam,
Mariusz
No ale nie każdy uważa, że uproszczenie drogi zakupu jest ważne...
Pozdrawiam,
Mariusz
Doświadczenia z 'mniej technicznymi' klientami wskazują, że im mniej do wypełniania i mniej skomplikowany proces składania zamówienia tym lepiej... Sam również wolę sklepy, w których mniej się wypełnia, wybiera, przechodzi przez tysiąc kroków czy okienek... - jak najbardziej jestem za uproszczeniem
|Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości