Jak dodać załącznik do komunikatu e-mail?

Wszystko na temat konfiguracji sklepu internetowego opartego o skrypt KQS.store

Re: Jak dodać załącznik do komunikatu e-mail?

przez rbzg » 2014 gru 30, Wt 19:33

A co w sytuacji, kiedy np. klient korzysta z poczty firmowej, a serwer wycina załączniki?
Czy nie zachodzi obawa, że wysyłając cały czas identyczny załącznik nie trafimy na listy spamerów?

Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

przez DJaY » 2015 sty 03, So 12:54

marpit napisał(a):Wersja 4.0 nie jest w pełni dostosowana do obecnych przepisów.

najrozsądniejszym rozwiązaniem było by chyba wygenerowanie i załączenie pliku na ostatnim etapie realizacji zamówienia czyli do @ z komunikatem o wysyłce zamówienia

przez redvan » 2015 sty 04, N 19:40

marpit napisał(a):pdf wystarczy ale ma to być pdf dostarczony klientowi jak jako załącznik jak np wysyłana jest Fv a nie link do pliku pdf dlatego nie wprowadzajcie w błąd.
Wersja 4.0 nie jest w pełni dostosowana do obecnych przepisów.

Wersja 4.0 jest dostosowana do obecnych przepisów. To że nie posiada możliwości wysłania załącznika do wiadomości email z potwierdzeniem złożenia zamówienia to już osobna kwestia.

Bo nie ma konieczności by taki pdf był wysyłany - to tylko jeden ze sposobów.

A inne sposoby to :
- przesłanie klientowi w formie papierowej ( w paczce z zamawianą przesyłką )
- wysłanie klientowi na "trwałym nośniku" typu płyta cd, pendrive, karta pamięci - pliku z formularzem
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 3 razy

przez marpit » 2015 sty 05, Pn 10:02

redvan
Czy ktokolwiek by to robił? To ma być praktyczne, tanie dla firmy i odbywać się automatycznie. Koszt papieru może znikomy ale tylko w teorii, bo pozostałe rzeczy to tylko straty dla firmy. Pendriva za dychę to nie wiem czy kupi i teraz pomyśl sobie że ktoś coś kupuje np za 5 zł.
Gdyby wersja była dostosowana to umożliwiła by jakoś dostarczenie klientowi tego co trzeba a jak widać w tej dyskusji tego brakuje. I tez nie musiałby być to pdf skoro jest taki zły.
Nie chodzi o to aby stwarzać problem, ale dodanie "Wyświetl w koszyku klauzulę dotyczącą obowiązku zapłaty" nie jest dostosowaniem bo na tym się to nie kończy.
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 2 razy

przez Mariusz » 2015 sty 05, Pn 12:13

Trwałym nośnikiem jest też e-mail.
Dlatego sprawę można rozwiązać poprzez dołączenie wymaganych informacji już w pierwszym mailu, który jest wysyłany z automatu przez sklep.
Ja w nim umieściłem cały regulamin plus wzorzec odstąpienia. Załatwia to raczej sprawę wymogów informacyjnych.

M
Moderator Witryny

przez redvan » 2015 sty 05, Pn 17:01

Mariusz napisał(a):Trwałym nośnikiem jest też e-mail.
Dlatego sprawę można rozwiązać poprzez dołączenie wymaganych informacji już w pierwszym mailu, który jest wysyłany z automatu przez sklep.
Ja w nim umieściłem cały regulamin plus wzorzec odstąpienia. Załatwia to raczej sprawę wymogów informacyjnych.

M

Właśnie tez miałem napisać że można umieścić treść odstąpienia w komunikacie email ( dużo tego nie ma ). Dodatkowo można dać jeszcze link do pliku PDF ( identyczny z treścią co jest przesłane klientowi w komunikacie )

Jeśli chodzi o regulamin - też pomysł dobry, choć nie sądziłem że można tam tyle treści upchać, bo niekiedy regulaminy sklepów to takie elaboraty że książka z tego wychodzi.
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 3 razy

przez marpit » 2015 sty 07, Śr 15:52

Wszystkie maile do klientów nie dochodzą. Teoretycznie obowiązek spełniamy, ale klient możne powiedzieć nie dostałem i po zawodach.
Ja staram się wymóc potwierdzenie przez klik w linku (wcześniej info i jak akceptujesz to potwierdź).
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 2 razy

przez Largo » 2015 sty 25, N 18:44

W przypadku jeśli sklep wystawia fakturę (u mnie to jest 100% zakupów) to śmiało można te informacje wydrukować na odwrocie faktury. Wtedy nie ma opcji, że klient nie został poinformowany.

przez golumnw » 2015 sty 26, Pn 00:21

marpit napisał(a):redvan
Czy ktokolwiek by to robił? To ma być praktyczne, tanie dla firmy i odbywać się automatycznie. Koszt papieru może znikomy ale tylko w teorii, bo pozostałe rzeczy to tylko straty dla firmy. Pendriva za dychę to nie wiem czy kupi i teraz pomyśl sobie że ktoś coś kupuje np za 5 zł.
Gdyby wersja była dostosowana to umożliwiła by jakoś dostarczenie klientowi tego co trzeba a jak widać w tej dyskusji tego brakuje. I tez nie musiałby być to pdf skoro jest taki zły.
Nie chodzi o to aby stwarzać problem, ale dodanie "Wyświetl w koszyku klauzulę dotyczącą obowiązku zapłaty" nie jest dostosowaniem bo na tym się to nie kończy.

Niestety Panowie sugeruje wersje papierową. My tak robimy - takie dostaliśmy zalecenia po kontroli UOKik. Zainteresowanym mogę wysłać wzór na maila.

Poprzednia stronaNastępna strona

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości