Błędy w nagłówkach SMTP w powiadomieniach ze sklepu

Wszystko na temat konfiguracji sklepu internetowego opartego o skrypt KQS.store

Błędy w nagłówkach SMTP w powiadomieniach ze sklepu

przez astinus » 2013 lis 30, So 15:17

Witam
Mam problem - od niedawna powiadomienia kierowane do klientów na WP są oznaczane jako SPAM.
Zwróciłem się z tym problemem do Wirtualnej i dostałem odpowiedź (przy okazji głęboki ukłon w kierunku załogi zespołu Postmaster WP.PL za szybką i konkretną odpowiedź) następującej treści:
Wiadomość została oznaczona jako SPAM ponieważ:
- brak pola Message-ID w nagłówku SMTP
- brak pola DATE w nagłówku SMTP
- MIME tylko dla HTML, brak PLAIN-TEXT
- pole FROM w nagłówku SMTP zakodowane jest w BASE64, jednak jest już wyrażone w US-ASCII (niepotrzebne kodowanie BASE64)
- MIME w BASE64 zawiera puste linie
Złożenie się tych warunków powoduje oznaczenie wiadomości jako SPAM. Sugerujemy poprawić konstrukcję wiadomości.

Czy ktoś ma doświadczenie w tym zakresie? Jest jakaś możliwość na korektę/dodanie wpisów w nagłówku SMTP w skrypcie KQS? I w ogóle co odpowiada np. za nadanie pól DATE i Message-ID - skrypt sklepu czy serwer SMTP (w moim przypadku home.pl)?
Za każdą radę będę bardzo wdzięczny.

Autor tematu
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Błędy w nagłówkach SMTP w powiadomieniach ze sklepu

przez redvan » 2013 gru 02, Pn 18:08

astinus napisał(a):Wiadomość została oznaczona jako SPAM ponieważ:
- brak pola Message-ID w nagłówku SMTP
- brak pola DATE w nagłówku SMTP
- MIME tylko dla HTML, brak PLAIN-TEXT
- pole FROM w nagłówku SMTP zakodowane jest w BASE64, jednak jest już wyrażone w US-ASCII (niepotrzebne kodowanie BASE64)
- MIME w BASE64 zawiera puste linie
Złożenie się tych warunków powoduje oznaczenie wiadomości jako SPAM. Sugerujemy poprawić konstrukcję wiadomości.

no wirtualna polska popisała się odpowiedzią godnego specjalisty ;)
Proponowałbym odpisać im zapytaniem odnośnie tego co napisali i co oznaczają poszczególne rzeczy które wymienili.
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 3 razy

przez sebp » 2013 gru 09, Pn 17:56

Powiadomienia z mojego sklepu także oznaczane są jako spam. Przynajmniej przez gmail. Zastanawiałem się czy zmiany w Ustawienia -> Ustawienia Poczty Wychodzącej, cokolwiek pomogą, bo do formatu nie ma dostępu prawda?

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

przez marpit » 2013 gru 10, Wt 15:34

Ten problem w KQS jest od dawna i dotyczy każdej poczty choć w wp w tym jest "najlepsza"
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 2 razy

przez astinus » 2013 gru 15, N 11:39

Jeśli idzie o gmail, to u mnie też był ten problem, ale w domenie dodałem rekord spf i powiadomienia już dochodzą.
A jeśli idzie o WP, to odpisali mi jeszcze raz w kolejny e-mailu:

"Hmmm, to trochę słabo. Sugerujemy aby zgłosił się Pan do dostawcy usługi i przedstawił im problem.

Pola Message-ID oraz Date są wymagane przez specyfikację wiadomości e-mail, czyli są obowiązkowe. Błędy dotyczące kodowania BASE64 są wynikiem niedopatrzenia (być może braku znajomości specyfikacji wiadomości E-Mail) i też powinny zostać poprawione przez dostawcę skryptu."

Autor tematu
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość