Błędy w nagłówkach SMTP w powiadomieniach ze sklepu
|Strona 1 z 1
Błędy w nagłówkach SMTP w powiadomieniach ze sklepu
Witam
Mam problem - od niedawna powiadomienia kierowane do klientów na WP są oznaczane jako SPAM.
Zwróciłem się z tym problemem do Wirtualnej i dostałem odpowiedź (przy okazji głęboki ukłon w kierunku załogi zespołu Postmaster WP.PL za szybką i konkretną odpowiedź) następującej treści:
Wiadomość została oznaczona jako SPAM ponieważ:
- brak pola Message-ID w nagłówku SMTP
- brak pola DATE w nagłówku SMTP
- MIME tylko dla HTML, brak PLAIN-TEXT
- pole FROM w nagłówku SMTP zakodowane jest w BASE64, jednak jest już wyrażone w US-ASCII (niepotrzebne kodowanie BASE64)
- MIME w BASE64 zawiera puste linie
Złożenie się tych warunków powoduje oznaczenie wiadomości jako SPAM. Sugerujemy poprawić konstrukcję wiadomości.
Czy ktoś ma doświadczenie w tym zakresie? Jest jakaś możliwość na korektę/dodanie wpisów w nagłówku SMTP w skrypcie KQS? I w ogóle co odpowiada np. za nadanie pól DATE i Message-ID - skrypt sklepu czy serwer SMTP (w moim przypadku home.pl)?
Za każdą radę będę bardzo wdzięczny.
Mam problem - od niedawna powiadomienia kierowane do klientów na WP są oznaczane jako SPAM.
Zwróciłem się z tym problemem do Wirtualnej i dostałem odpowiedź (przy okazji głęboki ukłon w kierunku załogi zespołu Postmaster WP.PL za szybką i konkretną odpowiedź) następującej treści:
Wiadomość została oznaczona jako SPAM ponieważ:
- pole FROM w nagłówku SMTP zakodowane jest w BASE64, jednak jest już wyrażone w US-ASCII (niepotrzebne kodowanie BASE64)
Złożenie się tych warunków powoduje oznaczenie wiadomości jako SPAM. Sugerujemy poprawić konstrukcję wiadomości.
Czy ktoś ma doświadczenie w tym zakresie? Jest jakaś możliwość na korektę/dodanie wpisów w nagłówku SMTP w skrypcie KQS? I w ogóle co odpowiada np. za nadanie pól DATE i Message-ID - skrypt sklepu czy serwer SMTP (w moim przypadku home.pl)?
Za każdą radę będę bardzo wdzięczny.
- Autor tematu
- Podziękował : 0 razy
- Otrzymał podziękowań: 0 razy
Re: Błędy w nagłówkach SMTP w powiadomieniach ze sklepu
astinus napisał(a):Wiadomość została oznaczona jako SPAM ponieważ:
no wirtualna polska popisała się odpowiedzią godnego specjalisty
Proponowałbym odpisać im zapytaniem odnośnie tego co napisali i co oznaczają poszczególne rzeczy które wymienili.
-

- Moderator Witryny
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Powiadomienia z mojego sklepu także oznaczane są jako spam. Przynajmniej przez gmail. Zastanawiałem się czy zmiany w Ustawienia -> Ustawienia Poczty Wychodzącej, cokolwiek pomogą, bo do formatu nie ma dostępu prawda?
Ten problem w KQS jest od dawna i dotyczy każdej poczty choć w wp w tym jest "najlepsza"
- Moderator Witryny
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Jeśli idzie o gmail, to u mnie też był ten problem, ale w domenie dodałem rekord spf i powiadomienia już dochodzą.
A jeśli idzie o WP, to odpisali mi jeszcze raz w kolejny e-mailu:
"Hmmm, to trochę słabo. Sugerujemy aby zgłosił się Pan do dostawcy usługi i przedstawił im problem.
Pola Message-ID oraz Date są wymagane przez specyfikację wiadomości e-mail, czyli są obowiązkowe. Błędy dotyczące kodowania BASE64 są wynikiem niedopatrzenia (być może braku znajomości specyfikacji wiadomości E-Mail) i też powinny zostać poprawione przez dostawcę skryptu."
A jeśli idzie o WP, to odpisali mi jeszcze raz w kolejny e-mailu:
"Hmmm, to trochę słabo. Sugerujemy aby zgłosił się Pan do dostawcy usługi i przedstawił im problem.
Pola Message-ID oraz Date są wymagane przez specyfikację wiadomości e-mail, czyli są obowiązkowe. Błędy dotyczące kodowania BASE64 są wynikiem niedopatrzenia (być może braku znajomości specyfikacji wiadomości E-Mail) i też powinny zostać poprawione przez dostawcę skryptu."
- Autor tematu
- Otrzymał podziękowań: 0 razy
|Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości