Co to za tekst w nagłówku (w źródle)

Błędy w oprogramowaniu KQS.store. Autor oprogramowania będzie zapoznawał się ze zgłoszonymi w tym dziale błędami i w przypadku ich potwierdzenia, w miarę swoich możliwości będzie reagował na nie.

W temacie ze zgłaszanym błędem, proszę zaznaczyć której wersji programu on dotyczy. W przypadku, gdyby błąd dotyczył nie ostatniej wersji programu, proszę wcześniej sprawdzić, czy błąd nie został już poprawiony w aktualnej wersji oprogramowania

Co to za tekst w nagłówku (w źródle)

przez kinomaniak » 2012 kwi 25, Śr 00:38

Witam.Przez przypadek włączyłem podgląd źródła strony głównej i zauważyłem dziwny tekst w części nagłówkowej head:
<!--
function flip(rid){ current=(document.getElementById(rid).style.display == 'none') ? 'block' : 'none'; document.getElementById(rid).style.display = current;}

function sprawdzMail(wprowadzanyMail){ prawidlowyWzor = /^[0-9a-zA-Z-._]+@[0-9a-zA-Z.-]+\.[a-zA-Z]{2,4}$/; sprawdz = (prawidlowyWzor.test(wprowadzanyMail)==true && wprowadzanyMail != ''); if(sprawdz){ return true; }else{ return false; }}

function sprawdzFormularz() { return 0; }; function upKoszyk(pID) { var pIloscPole; var pIlosc; var czerwonyAlarm = 0; document.listaZakupow.koszyk.value = pID; pIloscPole = .................................................................................................................................. Prywatność (Uaktywnij ciasteczka)\n\nPo zmianie ustawień należy ponownie uruchomić przeglądarkę.');
--></script>

Nie wklejam całego tekstu a tylko część. Sprawdziłem w kilku innych sklepach KQS i jest to samo.
Wygląda na to jakby w którymś ze skryptów brakowało początkowego "<script>"
Tylko w którym - bo wszystko zaszyfrowane :(

Autor tematu
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Co to za tekst w nagłówku (w źródle)

przez redvan » 2012 kwi 25, Śr 08:08

jesli cos sie zaczyna znakiem
Kod: Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się
<!--

to znaczy ze to komentarz

Nie zawracaj sobie tym głowy
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Co to za tekst w nagłówku (w źródle)

przez areczek » 2012 kwi 25, Śr 12:25

zerknij jeszcze raz w źródło sklepu i zauważysz że przed znakiem otwierającym komentarz <!-- jest
<script type="text/javascript">

w przeciwnym wypadku javascript nie zostałby wykonany przez przeglądarkę.

Kod JavaScriptu jest ukryty przed starszymi przeglądarkami ... w razie "W" po prostu nic się nie wyświetli.

Według mnie warto aby w sklepie kod JavaScript producent oprogramowania wrzucił do oddzielnego pliku - wtedy tylko jeden raz byłby ściągany plik JS a tak za każdym wywołaniem masa zbędnego kodu się pakuje w przeglądarkę ;)

Otrzymał podziękowań: 10 razy

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości