Wersja 1.33
Re: Wersja 1.33
tofif napisał(a):ok a jak zmienic ceny np. o 5 zł bo za bardzo nie wiem co trzeba tu zamienic UPDATE kqs_produkty p SET cena = (cena * 1.008196721311475) WHERE podatek = 23
prosze bardzo - przykladowe kombinacje:
UPDATE kqs_produkty SET cena = (cena + 5) WHERE cena > 20; //wzrost ceny o 5 zł dla kazdej stawki podatku (nie robimy warunku na pole podatek), ale pod warunkiem, ze cena jest wieksza niz 20 zł.
UPDATE kqs_produkty SET cena=cena-(((cena*100)%1)/100); // pole cena odetnie wartości mniejsze niż 1 grosz
UPDATE kqs_produkty SET cena=ROUND((cena, 1); // zaokrągla do jednego miejsca po przecinku cene czyli do 10 groszy
dla cen hurtowych, czy promocyjnych odpowiednio cena_prom, cena hurt...
inne kombinacje - manual mysql
ceil() - zaokrągla liczby ułamkowe w górę
floor() - zaokrągla liczby ułamkowe w dół
round() - zaokrągla liczby ułamkowe zgodnie z przyjętymi standardami
truncate() - odcina część ułamkową liczby lub zmienia do pełnych dziesiątek, setek itd...
- Podziękował : 0 razy
- Otrzymał podziękowań: 0 razy
czyli jak mam cene 10 zł to moge zmienic UPDATE kqs_produkty SET cena = (cena + 5) WHERE cena > 20 na np. UPDATE kqs_produkty SET cena = (cena + 2) WHERE cena > 10 - ma byc srednik za liczba czy nie ?
aa zapomnialem, wtedy czy da sie zwiekszyc ceny np. tylko wylacznie ceny, ktore sa w sklepie w przedziale 10-30 zł o 2 zł a ceny powyzej 30 zł o 5 zł ? oczywiscie brutto wszystko
tofif napisał(a):aa zapomnialem, wtedy czy da sie zwiekszyc ceny np. tylko wylacznie ceny, ktore sa w sklepie w przedziale 10-30 zł o 2 zł a ceny powyzej 30 zł o 5 zł ? oczywiscie brutto wszystko
w phpmyadmin mozesz olac srednik sam skrypt go dopisze
UPDATE kqs_produkty SET cena = (cena + 2) WHERE cena >= 10 and cena <=30
potem
UPDATE kqs_produkty SET cena = (cena + 5) WHERE cena >= 30
dodatkowo tozsame tu jest
kqs_produkty SET cena
z
kqs_produkty p SET cena
dalej juz chyba sie domyslasz... pamietaj czasami o roznych vat (8,23) w tym dodatkowych warunkach na pole podatek, bo ktos tam w innym poscie to pominal i jesli tak zrobia to stawki beda zle z racji definicji algebry procentów
tofif napisał(a):czyli jak mam cene 10 zł to moge zmienic UPDATE kqs_produkty SET cena = (cena + 5) WHERE cena > 20 na np. UPDATE kqs_produkty SET cena = (cena + 2) WHERE cena > 10 - ma byc srednik za liczba czy nie ?
jeszcze jedno - jesli juz zrobiles:
UPDATE kqs_produkty SET cena = (cena + 2) WHERE cena > 10
bys uzyskal to co chcesz robisz tylko:
UPDATE kqs_produkty SET cena = (cena + 3) WHERE cena > 30
ewentualnie >=
logiczne i proste, zadnych eksportow nie ma sensu robic. Kilka zapytan sql zalatwia sprawe
ok wielkie thx, nie chodzi o vat mam tylko 22 tzn juz 23
chodzilo mi ogolnie jak szybko zmienic wszystkie ceny o jakas kwote
Witam
Po pobraniu aktualizacji KQS.update_1.33.exe i dokonaniu czynności aktualizacyjnych zgodnie z instrukcją mój sklep Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się wyświetla jedynie komunikat o błędach następującej treści:
Warning: Unexpected character in input: '\' (ASCII=92) state=1 in /home/gruszka/domains/gruszka2005.pl/public_html/admin/tmp/szablon_graficzny.php on line 15
Warning: Unexpected character in input: '\' (ASCII=92) state=1 in /home/gruszka/domains/gruszka2005.pl/public_html/admin/tmp/szablon_graficzny.php on line 15
Parse error: syntax error, unexpected T_CONSTANT_ENCAPSED_STRING, expecting ')' in /home/gruszka/domains/gruszka2005.pl/public_html/admin/tmp/szablon_graficzny.php on line 15
Po stronie administracyjnej wszystko chodzi poprawnie.
Kilka razy ściągałem plik aktualizacyjny i kilka razy próbowałem zaktualizować sklep efekt zawsze ten sam.
Posiadam wersję sklepu na pewno młodszą niż wersja 1.12
Próbowałem też aktualizacji z wcześniejszą zmianą atrybutów dostępu (777) dla katalogu download i admin/tmp niestety nic nie pomogło.
Wcześniejsze aktualizacje odbywały się bez problemu.
Co robię źle poproszę o podpowiedź.
Po pobraniu aktualizacji KQS.update_1.33.exe i dokonaniu czynności aktualizacyjnych zgodnie z instrukcją mój sklep Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się wyświetla jedynie komunikat o błędach następującej treści:
Parse error: syntax error, unexpected T_CONSTANT_ENCAPSED_STRING, expecting ')' in /home/gruszka/domains/gruszka2005.pl/public_html/admin/tmp/szablon_graficzny.php on line 15
Po stronie administracyjnej wszystko chodzi poprawnie.
Kilka razy ściągałem plik aktualizacyjny i kilka razy próbowałem zaktualizować sklep efekt zawsze ten sam.
Posiadam wersję sklepu na pewno młodszą niż wersja 1.12
Próbowałem też aktualizacji z wcześniejszą zmianą atrybutów dostępu (777) dla katalogu download i admin/tmp niestety nic nie pomogło.
Wcześniejsze aktualizacje odbywały się bez problemu.
Co robię źle poproszę o podpowiedź.
W mailu o aktualizacji jest wyraźny komunikat:
UWAGA! Aktualizacja przeznaczona dla sklepów w wersji minimum 1.12.
Czyli jak młodsza wersja została tym zaktualizowana, to nie dziwne że nie chodzi.
Pozdrawiam,
Mariusz
UWAGA! Aktualizacja przeznaczona dla sklepów w wersji minimum 1.12.
Czyli jak młodsza wersja została tym zaktualizowana, to nie dziwne że nie chodzi.
Pozdrawiam,
Mariusz
A po co te całe zabawy z bazą itp, nie prościej ściągnąć bazę produktów do .csv i w open office edytować sobie ceny według prostego wzoru? 3 min i wszystko jest zmienione.
- Autor tematu
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość