Wersja 1.32 problem z wysyłaniem maili

Błędy w oprogramowaniu KQS.store. Autor oprogramowania będzie zapoznawał się ze zgłoszonymi w tym dziale błędami i w przypadku ich potwierdzenia, w miarę swoich możliwości będzie reagował na nie.

W temacie ze zgłaszanym błędem, proszę zaznaczyć której wersji programu on dotyczy. W przypadku, gdyby błąd dotyczył nie ostatniej wersji programu, proszę wcześniej sprawdzić, czy błąd nie został już poprawiony w aktualnej wersji oprogramowania

Wersja 1.32 problem z wysyłaniem maili

przez lukasz123 » 2010 lip 30, Pt 16:27

Witam,

Po aktualizacji sklepu kqs do wersji 1.32 pojawił się istotny problem z wysyłanymi przez sklep mailami np. w postaci newslettera lub potwierdzeń dla klientów. W niektórych wypadkach około 8% wiadomości dochodzi do odbiorcy w postaci krzaków np:
Content-type: text/html; charset=iso-8859-2
From: =?ISO-8859-2?B?U2tsZXAuUk1TLnBs?= <sklep@0000.pl>
Reply-To: sklep@rms.pl
X-O2-Trust: 3, 83
X-O2-SPF: pass
PCFET0NUWVBFIEhUTUwgUFVCTElDICItLy9XM0MvL0RURCBIVE1MIDQuMDEvL0VO
IiAiaHR0cDovL3d3dy53My5vcmcvVFIvaHRtbDQvc3RyaWN0LmR0ZCI+DQo8aHRt
bD4NCjxoZWFkPg0KPG1ldGEgaHR0cC1lcXVpdj0iY29udGVudC10eXBlIiBjb250

Problem jest taki, że ciężko określić regułę na które skrzynki wiadomości dochodzą dobrze. Np na skrzynkę o2.pl dochodzi w poprawnej formie a po przekierowaniu na gmaila już są krzaki, z kolei bezpośrednio na gmaila jest w porządku. Problem pojawia się też z innymi serwisami pocztowymi w przypadku wysłania wiadomości jako HTML jak i zwykły tekst.

Autor tematu
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Wersja 1.32 problem z wysyłaniem maili

przez pbas » 2010 lip 30, Pt 20:32

Temat był już chyba poruszany. Mam to samo. 99% maili (np z informacją o złożeniu zamówienia) przychodzi OK, ale trafi się raz na jakiś czas taki, którego zawartość to same "krzaczki". Co ciekawe, miałem kiedyś taką sytuację, że odczytując takiego "pokrzaczonego" maila pod Thunderbirdem, były same "krzaczki" a odczytując go przez web-klienta pocztowego z home.pl było OK...

p.s. wątek przenoszę do działu błędy
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 5 razy

przez lukasz123 » 2010 sie 04, Śr 08:12

W związku z tym, że sprawa jest dość poważna a rozwiązania nie widać, może ktoś się podzieli swoim doświadczeniem z downgradem, jak bezpiecznie można downgradować do wersji 1.31?

Autor tematu
Otrzymał podziękowań: 0 razy

przez redvan » 2010 sie 05, Cz 23:05

sciagnijcie ponownie update to sprawa sie naprawi.
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 3 razy

przez pbas » 2010 sie 06, Pt 23:59

redvan napisał(a):sciagnijcie ponownie update to sprawa sie naprawi.

Robiłem update 2 razy :) Jeżeli p.Krzysztof wprowadzi jakąś (choćby drobną) poprawkę, warto by od razu zwiększać numer wersji programu (na przykładowo 1.32.1, 1.32.2 itd). Informacja o dokładnej wersji mogłaby się pokazywać na głównej stronie PA (a nie w postaci tła z ogólnym numerem wersji).
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 5 razy

przez KrzysztofR » 2010 sie 14, So 00:55

pbas napisał(a):Temat był już chyba poruszany. Mam to samo. 99% maili (np z informacją o złożeniu zamówienia) przychodzi OK, ale trafi się raz na jakiś czas taki, którego zawartość to same "krzaczki". Co ciekawe, miałem kiedyś taką sytuację, że odczytując takiego "pokrzaczonego" maila pod Thunderbirdem, były same "krzaczki" a odczytując go przez web-klienta pocztowego z home.pl było OK...

p.s. wątek przenoszę do działu błędy

Ja walczyłem długo z wersją 1.32 .. MS Outlook widział krzaki a Thunderbird sobie radził (i różne webowe aplikacje też).
Pomogło ustawienie w KQS aby wysyłał pocztę przez 'nazwany' SMTP (konfiguracja SMTP...) zamiast przez domyślny localhost.
Dlaczego ? - pewnie tylko Autor wie.

--
Pozdrawiam
K.R.
KrzysztofR

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość