Wersja 1.32 problem z wysyłaniem maili
|Strona 1 z 1
Wersja 1.32 problem z wysyłaniem maili
Witam,
Po aktualizacji sklepu kqs do wersji 1.32 pojawił się istotny problem z wysyłanymi przez sklep mailami np. w postaci newslettera lub potwierdzeń dla klientów. W niektórych wypadkach około 8% wiadomości dochodzi do odbiorcy w postaci krzaków np:
Content-type: text/html; charset=iso-8859-2
From: =?ISO-8859-2?B?U2tsZXAuUk1TLnBs?= <sklep@0000.pl>
Reply-To: sklep@rms.pl
X-O2-Trust: 3, 83
X-O2-SPF: pass
PCFET0NUWVBFIEhUTUwgUFVCTElDICItLy9XM0MvL0RURCBIVE1MIDQuMDEvL0VO
IiAiaHR0cDovL3d3dy53My5vcmcvVFIvaHRtbDQvc3RyaWN0LmR0ZCI+DQo8aHRt
bD4NCjxoZWFkPg0KPG1ldGEgaHR0cC1lcXVpdj0iY29udGVudC10eXBlIiBjb250
Problem jest taki, że ciężko określić regułę na które skrzynki wiadomości dochodzą dobrze. Np na skrzynkę o2.pl dochodzi w poprawnej formie a po przekierowaniu na gmaila już są krzaki, z kolei bezpośrednio na gmaila jest w porządku. Problem pojawia się też z innymi serwisami pocztowymi w przypadku wysłania wiadomości jako HTML jak i zwykły tekst.
Po aktualizacji sklepu kqs do wersji 1.32 pojawił się istotny problem z wysyłanymi przez sklep mailami np. w postaci newslettera lub potwierdzeń dla klientów. W niektórych wypadkach około 8% wiadomości dochodzi do odbiorcy w postaci krzaków np:
Content-type: text/html; charset=iso-8859-2
From: =?ISO-8859-2?B?U2tsZXAuUk1TLnBs?= <sklep@0000.pl>
Reply-To: sklep@rms.pl
X-O2-Trust: 3, 83
X-O2-SPF: pass
PCFET0NUWVBFIEhUTUwgUFVCTElDICItLy9XM0MvL0RURCBIVE1MIDQuMDEvL0VO
IiAiaHR0cDovL3d3dy53My5vcmcvVFIvaHRtbDQvc3RyaWN0LmR0ZCI+DQo8aHRt
bD4NCjxoZWFkPg0KPG1ldGEgaHR0cC1lcXVpdj0iY29udGVudC10eXBlIiBjb250
Problem jest taki, że ciężko określić regułę na które skrzynki wiadomości dochodzą dobrze. Np na skrzynkę o2.pl dochodzi w poprawnej formie a po przekierowaniu na gmaila już są krzaki, z kolei bezpośrednio na gmaila jest w porządku. Problem pojawia się też z innymi serwisami pocztowymi w przypadku wysłania wiadomości jako HTML jak i zwykły tekst.
- Autor tematu
- Podziękował : 0 razy
- Otrzymał podziękowań: 0 razy
Re: Wersja 1.32 problem z wysyłaniem maili
Temat był już chyba poruszany. Mam to samo. 99% maili (np z informacją o złożeniu zamówienia) przychodzi OK, ale trafi się raz na jakiś czas taki, którego zawartość to same "krzaczki". Co ciekawe, miałem kiedyś taką sytuację, że odczytując takiego "pokrzaczonego" maila pod Thunderbirdem, były same "krzaczki" a odczytując go przez web-klienta pocztowego z home.pl było OK...
p.s. wątek przenoszę do działu błędy
-

- Moderator Witryny
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
W związku z tym, że sprawa jest dość poważna a rozwiązania nie widać, może ktoś się podzieli swoim doświadczeniem z downgradem, jak bezpiecznie można downgradować do wersji 1.31?
- Autor tematu
- Otrzymał podziękowań: 0 razy
sciagnijcie ponownie update to sprawa sie naprawi.
-

- Moderator Witryny
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
redvan napisał(a):sciagnijcie ponownie update to sprawa sie naprawi.
Robiłem update 2 razy
-

- Moderator Witryny
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
pbas napisał(a):Temat był już chyba poruszany. Mam to samo. 99% maili (np z informacją o złożeniu zamówienia) przychodzi OK, ale trafi się raz na jakiś czas taki, którego zawartość to same "krzaczki". Co ciekawe, miałem kiedyś taką sytuację, że odczytując takiego "pokrzaczonego" maila pod Thunderbirdem, były same "krzaczki" a odczytując go przez web-klienta pocztowego z home.pl było OK...
Ja walczyłem długo z wersją 1.32 .. MS Outlook widział krzaki a Thunderbird sobie radził (i różne webowe aplikacje też).
Pomogło ustawienie w KQS aby wysyłał pocztę przez 'nazwany' SMTP (konfiguracja SMTP...) zamiast przez domyślny localhost.
Dlaczego ? - pewnie tylko Autor wie.
--
Pozdrawiam
K.R.
-
KrzysztofR
|Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość