Twój koszyk jest pusty pod IE
Re: Twój koszyk jest pusty pod IE
Sklep u mnie działa na wersji 1.30 - pod każdą przeglądarką mechanizm koszyka działa prawidłowo...
-

- Moderator Witryny
- Podziękował : 0 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Witam
Zaobserwowałem jeden błąd, który wydaje mi się nie jest spowodowany moim ustawieniami sklepu - na niektórych komputerach nie da się dodać produktu do koszyka - przy próbie dodania towaru do koszyka wyskakuje komunikat, że koszyk jest pusty. Zauważyłem taki problem u siebie - na jednym z komputerów, na jakim pracuję. Przeglądarka nie ma znaczenia - na każdej jest tak samo. Ostatnio z tego właśnie komputera sprawdziłem kilka innych sklepów opartych na KQS - na żadnym z nich nie działa dodawanie!
Miałem kilka sygnałów od kupujących, że nie mogą zrobić zakupów - tak więc nie jest to lokalny problem i wydaje mi się, że Pan Krzysztof podsunąć jakieś sugestie, co do przyczyn. Byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Piotr
Zaobserwowałem jeden błąd, który wydaje mi się nie jest spowodowany moim ustawieniami sklepu - na niektórych komputerach nie da się dodać produktu do koszyka - przy próbie dodania towaru do koszyka wyskakuje komunikat, że koszyk jest pusty. Zauważyłem taki problem u siebie - na jednym z komputerów, na jakim pracuję. Przeglądarka nie ma znaczenia - na każdej jest tak samo. Ostatnio z tego właśnie komputera sprawdziłem kilka innych sklepów opartych na KQS - na żadnym z nich nie działa dodawanie!
Miałem kilka sygnałów od kupujących, że nie mogą zrobić zakupów - tak więc nie jest to lokalny problem i wydaje mi się, że Pan Krzysztof podsunąć jakieś sugestie, co do przyczyn. Byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Piotr
- Otrzymał podziękowań: 0 razy
napisz cos wiecej - system operacyjny , service pack, wersja IE itd itp
Hej,
Nie wiem jak u klientów - nie wiem też jaka jest skala zjawiska. Komputer na którym problem występuje to maszyna z XP, SP3, IE6, FF 3.6.7. Trochę się zmartwiłem, bo nie wiem czy to 1% czy 50% użytkowników ma ten problem. Wielokrotnie wchodziłem na swoją stronę z różnych lokalizacji i maszyn i problem nie występował. Jeśli przeglądarka nie ma znaczenia, to właściwie chyba tylko ustawienia domeny mogą mieć wpływ na takie zachowanie - jeśli nie działa żaden sklep KQS, to być może być problem znacznie poważniejszy i dotyczyć każdego z nas - choćby poprzez utraconych klientów. Nie mam pomysłu jak i gdzie w KQS można podglądnąć jakieś logi, czy komunikaty, które być może by nam powiedziały coś więcej.
Nie wiem jak u klientów - nie wiem też jaka jest skala zjawiska. Komputer na którym problem występuje to maszyna z XP, SP3, IE6, FF 3.6.7. Trochę się zmartwiłem, bo nie wiem czy to 1% czy 50% użytkowników ma ten problem. Wielokrotnie wchodziłem na swoją stronę z różnych lokalizacji i maszyn i problem nie występował. Jeśli przeglądarka nie ma znaczenia, to właściwie chyba tylko ustawienia domeny mogą mieć wpływ na takie zachowanie - jeśli nie działa żaden sklep KQS, to być może być problem znacznie poważniejszy i dotyczyć każdego z nas - choćby poprzez utraconych klientów. Nie mam pomysłu jak i gdzie w KQS można podglądnąć jakieś logi, czy komunikaty, które być może by nam powiedziały coś więcej.
przed chwila sprawdziłem twoja stronę z identycznej konfiguracji i koszyk działa prawidłowo zarówno pod IE6 jaki i pod FF najnowszym
U mnie też działa na innych komputerach. Inne komputery łączą się przez internet bezprzewodowy (play, heyah), telewizję kablową - też jest ok. Ten jeden na którym nie działa znajduje się w dużej sieci LAN. Moja maszyna jako jedna z niewielu nie korzysta w tej sieci z proxy.
Zastanawia mnie jakie muszą być spełnione warunki, by koszyk przestał działać. Mimo wszystko obstawiam problem związany z konfiguracją i siecią - nie wygląda mi to na problem lokalny.
Zastanawia mnie jakie muszą być spełnione warunki, by koszyk przestał działać. Mimo wszystko obstawiam problem związany z konfiguracją i siecią - nie wygląda mi to na problem lokalny.
koszyk jest oparty na cookies - wiec musi być coś nie tak z zapisywaniem lub wykorzystaniem cookies na twojej maszynie
spróbuj wykasować cookies w IE i FF - zobacz czy to pomoże - spróbuj również dodać do koszyka przy zalogowanym kliencie jak i bez logowania
spróbuj wykasować cookies w IE i FF - zobacz czy to pomoże - spróbuj również dodać do koszyka przy zalogowanym kliencie jak i bez logowania
IE i FF zapisują cookies w rożnych miejscach - sprawdziłem, czy zalogowany użytkownik ma pełne prawa do zapisu do folderu profilu w Documents and Settings - wszystko jest ok. Dla próby dodałem też stronę do strefy zaufanej i również nic nie pomogło. Testowałem też sklep na ustawieniach domyślnych IE i FF. Zastanawia mnie, czy KQS korzysta i potrzebuje jakiejś minimalnej wersji Javy na maszynie. Z pewnych względów muszę mieć zainstalowaną i korzystać ze starszej : 1.4.2._10.
Piotr
Piotr
Zaobserwowałem jeszcze jedną rzecz właśnie - moim zdaniem kluczową. Gdy najadę myszą na dowolny element strony: baner, link, zdjęcie, to w pasku przeglądarki na dole pojawia się adres odnośnika, np. w przypadku przechowalni i produktu pierwszego z listy: Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się. W przypadku najechania na koszyk nic się nie dzieje!
Podejrzewam, że tu tkwi przyczyna.
Podejrzewam, że tu tkwi przyczyna.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość