Kopia bazy danych

Dział w którym możemy proponować zmiany w programie KQS.store.

Zgłoszenie propozycji zmiany w programie, nie jest jednoznaczne, z przyjęciem jej do realizacji przez producenta oprogramowania. Autor programu w miarę swoich możliwości, będzie zapoznawał się ze zgłaszanymi sugestiami zmian. Zmiany proponowane w tym dziale, w miarę możliwości będą realizowane przez autora programu.

Kopia bazy danych

przez AurorA » 2010 lut 06, So 21:37

Co byście powiedzieli na to aby w PA był odnośnik kopia bazy. Miałem tak w programach których wcześniej używałem i teraz mi tego brakuje.
Zawsze jak coś się grzebie w PA można profilaktycznie jednym kliknięciem zrobić kopię przed dokonaniem zmian.

Wchodzenie do myadmina zajmuje sporo czasu i zwykle nie chce mi się, a automatyczna kopia np. przez cron jest robiona tylko o ustalonej porze.

Pisałem o tym do autora oprogramowania:
Witam,
sklepach które wcześniej użytkowałem była możliwość zrobienia kopi bazy danych jednym kliknięciem w PA. Trochę brakuje mi tej funkcji i wydaje mi się ze wielu użytkowników oprogramowania KQS taki dodatek by ucieszył oszczędzając czas.

Najlepiej aby kopia bazy była zapisywana do konkretnego katalogu na serwerze z datą kopi w nazwie pliku+ losowe znaki (plik index w katalagu aby nie wylistować), a przy wykonywaniu kolejnej kopi ten plik był nadpisywany przez kolejną kopię. Można by ustalić ile kopi ma być przetrzymywanych np 2-5, lub zautomatyzować proces ustawiając co jaki czas ma być tworzona automatyczna kopia).

serdecznie pozdrawiam
Arkadiusz Prażmowski

odpowiedź była krótka

Witam,
Takie funkcje powinny być dostępne w panelu zarządzania serwerem.
Pozdrawiam
-----
Centrum wsparcia KQS.store

Co myślicie o takiej propozycji? A może macie jakiś inny pomysł na szybką kopię w danym momencie.

Autor tematu
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Kopia bazy danych

przez Seavolv » 2010 lut 06, So 22:49

dla mnie najbezpieczniej jest zrobić kopie z PA na serwerze, zawsze gdy robiłem kopie przez jakiś program lub poprzez PA jakiegoś oprogramowania później były problemy z jej ponownym wgraniem. A tak poza tym, chyba każdy serwer robi również kopie zapasową raz na dzień.

Re: Kopia bazy danych

przez kulbi » 2010 lut 06, So 23:16

ja też robię w PA serwera, DirectAdmin robi dobre kopie, mam też taki zewnętrzny programik do robienia kopii bazy, oczywiście przydała by się też opcja robienia kopii bazy z poziomu PA sklepu

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość