Rozszerzenie możliwości edycji szablonu

Dział w którym możemy proponować zmiany w programie KQS.store.

Zgłoszenie propozycji zmiany w programie, nie jest jednoznaczne, z przyjęciem jej do realizacji przez producenta oprogramowania. Autor programu w miarę swoich możliwości, będzie zapoznawał się ze zgłaszanymi sugestiami zmian. Zmiany proponowane w tym dziale, w miarę możliwości będą realizowane przez autora programu.

Re: Rozszerzenie możliwości edycji szablonu

przez areczek » 2016 maja 24, Wt 06:55

Cóż ... zawsze pozostaje przesiąść się na PrestaShop gdzie jest dostępny cały szablon + Core systemu. KQS tak jak każdy inny system ma swoje wady i zalety :)

wystarczy albo możliwość przywrócenia najważniejszych elementów (formularzy, zresztą już teraz są miejsca gdzie jak ktoś nie wie to może napsuć) albo odpowiednia dokumentacja.

przywracanie systemu lub dowolnej sekcji nie jest tak prostą sprawą jak napisałeś w jednym zdaniu - dość skomplikowana sprawa (szczególnie jeśli to ma działać).

no to ja nie wiem jak sobie radzą takie prestashopy magento wordpress ????

A no nie do końca sobie radzą - w prestashopie moduły dopisane zgodnie z zaleceniami po aktualizacji potrafią nie działać ... a zmiany poczynione np w koszyku uniemożliwiają aktualizację systemu (bo się sklep wywala) ... widziałem to kilkukrotnie.
Dłubanie w kodzie/szablonie nazwijmy to 'elementów wrażliwych' utrudnia lub uniemożliwia późniejszą aktualizację i nie tylko w KQS ale w innych systemach.

no fajnie, ale ja wolałbym nie używać już ikonek tylko tak jak reszta cywilizacji użyć fa

Właśnie nie musisz używać ikonek ... napisałem wcześniej że jak zmienisz koszyk na pustego pixela to otrzymasz przyciska (inputa) takiego jak masz w Prestashop'ie (możesz tak samo ostylować)
Avatar użytkownika
 
Posty: 329
Dołączył(a): 2009 lip 07, Wt 18:33
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Re: Rozszerzenie możliwości edycji szablonu

przez inco » 2016 maja 27, Pt 18:20

faktycznie fa można przekombinować poprzez CSS, wiele można dzięki CSS zrobić tylko od kiedy utrudnianie sobie jest normą?
pomijam że każda linijka kodu to wolniejsza strona , wszystkiego autor nie przewidzi wiec czemu nie dać wolnej ręki?
co do przywracania jest to banalnie proste jedno zapytanie update do bazy.
 
Autor tematu
Posty: 47
Dołączył(a): 2009 paź 22, Cz 22:04
Podziękował : 1 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Rozszerzenie możliwości edycji szablonu

przez areczek » 2016 maja 27, Pt 18:30

A co z plikami na ftpie, które zostały nadpisane przy aktualizacji? ... jeśli przywrócisz bazę to musisz przywrócić także wszystkie pliki na ftpie (bo może być tak, że zmiana w bazie wymusiła zmianę zapytań sql'a) i samo przywrócenie bazy będzie wywalało błędy na nieprzywróconych plikach.

I teraz kolejny problem to taki, że nowe wersje (z poprawkami itp) są wypuszczane po cichu dość często (co tydzień jest coś zmienione - albo częściej) i teraz wyobraź sobie, że co tydzień robisz update i nawet niech system robi kopię bazy + kopię plików systemowych .... po pół roku już tego trochę będziesz miał na serwerze (chyba że jest malutki sklep - baza do 5 mega ... ale z doświadczenia wiem gdy robie aktualizację u klientów bazy miewają sporo ponad 100, 200 mega) ;)
Dlatego nie jest to tak proste jak się wydaje bo trzeba wprowadzać kontrolę wersji czyli jeśli pliki się nie zmieniły to nie robi się backup plików ... jeśli jakiś plik uległ zmianie to robi się backup tylko tego pliku ... itp
Jak na moje oko - szkoda zachodu ;) ... to jest soft za 300 netto a nie 5000 ;D ... a w tych za piątaka też często nie ma takiego backup'a ... a samemu zawsze można sobie zrobić kopię bazki i plików i na lokalu przechować (tak jak teraz się to robi ;] )
Avatar użytkownika
 
Posty: 329
Dołączył(a): 2009 lip 07, Wt 18:33
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Re: Rozszerzenie możliwości edycji szablonu

przez inco » 2016 maja 28, So 20:38

Ja piszę o przywracaniu szablonu i miałem taką możliwość już lata temu w sofcie za te 300 zeta jak dolar był tańszy :D
szablon zawsze przywracasz do najnowszej wersji więc to żaden problem.

Wracając do koszyka skoro mogę stalować jak w prescie :P to mam pytanie jak dodać do Input poprzez CSS tekst i ikonę fa ?
skoro na Input nie działają pseudo klasy a label jest bezużyteczne?
 
Autor tematu
Posty: 47
Dołączył(a): 2009 paź 22, Cz 22:04
Podziękował : 1 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Rozszerzenie możliwości edycji szablonu

przez areczek » 2016 maja 28, So 21:51

Czy mówisz o Input jako input type="text" w szablonie koszyka
czy mówisz o Input jako przycisk dodaj do koszyka na stronie produktu
?
Avatar użytkownika
 
Posty: 329
Dołączył(a): 2009 lip 07, Wt 18:33
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Re: Rozszerzenie możliwości edycji szablonu

przez inco » 2016 maja 29, N 16:22

mam na myśli wszystkie (gdziekolwiek występują) przyciski koszyka (dodaj do koszyka) bo widzę że wszyscy podmieniają po prostu gifa na png
a ja chciałbym tekst i ikonę fa gdyby na input działały pseudo klasy nie było by problemu, lebel niema ...
 
Autor tematu
Posty: 47
Dołączył(a): 2009 paź 22, Cz 22:04
Podziękował : 1 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Rozszerzenie możliwości edycji szablonu

przez areczek » 2016 maja 29, N 16:28

Na stronie produktu wstaw przycisk (input) w diva,
inputa masz transparentnego ... daj z-index np 100, position absolute, top0 left0 right0 bottom0, i możesz diva który go zawiera dowolnie ostylować (dodać tekst, fa i inne ikonko-grafiki)

Żeby móc ostylować wszystkie inputy textowe w sklepie za pomocą fa to trzeba już uruchomić jQuery żeby wszystkie inputy wrappnęła jakimś divem i wtedy możesz stylować tego diva (najlepiej jeśli od razu dopisze do wrappera klasę zgodną z nazwą pola textowego (wtedy będzie najwygodniej stylować)
Avatar użytkownika
 
Posty: 329
Dołączył(a): 2009 lip 07, Wt 18:33
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Re: Rozszerzenie możliwości edycji szablonu

przez inco » 2016 maja 29, N 17:07

a czym różni się koszyk z produktu od innych pod tym względem ?

i jak się ma włożenie {KOSZYK_INPUT_SUBMIT} (karta produktu) w diva a brak na magazynie towaru, kiedy to zmieni się input na img src ?(co jest przecież głównym powodem dlaczego się z tym tak bawimy)
 
Autor tematu
Posty: 47
Dołączył(a): 2009 paź 22, Cz 22:04
Podziękował : 1 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Rozszerzenie możliwości edycji szablonu

przez areczek » 2016 maja 29, N 17:19

Jeśli brak koszyka ma powodować jakieś inne ostylowanie diva/wrappera to już będzie konieczne włączenie jQuery żeby zmienić klasę jeśli w tym divie zamiast inputa pojawi się img

Koszyk jako input na stronie produktu może być umieszczony w diva ... na podstronie formularza rejestracyjnego nie wstawisz przyciska 'wyślij' w diva (tylko za pomocą jQUery)

KQS nie jest super łatwy jak chce się pozmieniać niektóre elementy w nietypowy sposób ... trzeba mieć trochę pomysłów, cirpliwości i sporo kreatywności na ten system :D
Do nietypowych rozwiązań znacznie lepszy jest np prestashop albo magento (z darmowych) gdzie cała templatka jest w plikach ... ale zrobienie szablonu graficznego od podstaw (nie bazując na gotowym rozwiązaniu) jest znacznie trudniejsze niż w KQS.store
Avatar użytkownika
 
Posty: 329
Dołączył(a): 2009 lip 07, Wt 18:33
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Poprzednia stronaNastępna strona

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości
cron