Gradacja cen - da się z automatu?
|Strona 1 z 1
Gradacja cen - da się z automatu?
Witam.
Potrzebuję wprowadzić od sklepu kilkadziesiąt tysięcy produktów z gradacją cenową. Stworzyłam ich bazę w excelu, ale nie mam pojęcia jak uporać się z kilkustopniową gradacją wszystkich cen, ręczne wprowadzanie potrwa pewnie z miesiąc. Czy ma ktoś z Was sposób jak to zautomatyzować, może jakaś formuła w excelu itp... A może KQS posiada taką opcję, ale ja jej nie widzę...
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Kasia
Potrzebuję wprowadzić od sklepu kilkadziesiąt tysięcy produktów z gradacją cenową. Stworzyłam ich bazę w excelu, ale nie mam pojęcia jak uporać się z kilkustopniową gradacją wszystkich cen, ręczne wprowadzanie potrwa pewnie z miesiąc. Czy ma ktoś z Was sposób jak to zautomatyzować, może jakaś formuła w excelu itp... A może KQS posiada taką opcję, ale ja jej nie widzę...
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Kasia
- Autor tematu
- Podziękował : 0 razy
- Otrzymał podziękowań: 0 razy
Re: Gradacja cen - da się z automatu?
w kqs z automatu się nie da. Ale w arkuszu kalkulacyjnym da się zrobić bez większego problemu. Kiedyś zrobiłem takie coś w openoffice, więc i w exelu na pewno się da. Trzeba zrobić kolumnę w której będą posklejane teksty (funkcja "złącz tekst") przedziałów cenowych (gradacji), symboli ":" "/" i cen. Na przykład 1-5/79.30: 6-50/65.89: 51-1000 /51.24..
A potem importować do KQS-a - Ustawienia/Import-eksport/szybka aktualizacja cen
A potem importować do KQS-a - Ustawienia/Import-eksport/szybka aktualizacja cen
przykładowy plik do wpisywania gradacji w arkuszu OO, spakowany zip-em
- Załączniki
-
gradacja_cen_w_kqs.zip- (6.74 KiB) Pobrane 238 razy
Dzięki za odpowiedź, mam też open/office i owszem, umiem sklejać kilka komórek w wierszach, ale muszę po kolei zaznaczać je w każdym wierszu i klikać scalanie..., a wierszy jest kilkadziesiąt tysięcy. Może jakąś formułę da się zrobić do tego, żeby automatycznie scalał komórki we wszystkich wierszach od np. kolumny C do kolumny G?
A może ktoś ma inny pomysł?
pozdrawiam
Kasia
A może ktoś ma inny pomysł?
pozdrawiam
Kasia
- Autor tematu
boro napisał(a):przykładowy plik do wpisywania gradacji w arkuszu OO, spakowany zip-em
No i właśnie o to mi chodziło, dzięki wielkie!
pozdrowionka
Kasia
- Autor tematu
|Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości