Szybka zmiana kategorii wielu przedmiotów
|Strona 1 z 1
Szybka zmiana kategorii wielu przedmiotów
Witam.
Mam jedno pytanie odnośnie szybkiej zmiany kategorii produktu. Powiem o co chodzi.
A więc mam problem z Onet zakupy z przypisaniem kategorii sklepu do onetu, doszedłem że mam że ustawione kategorie dla przedmiotu tzn. w administracji podczas dodawania produktu mamy wybór:
1.Kategoria podstawowa
2.Druga kategoria
I w moim przypadku od samego początku określałem źle kategorię ponieważ najpierw przypisywałem do 1 kategorję główną sklepu natomias pod 2 przypisywałem podkategorje a doszedłem
że powinienem robić odwrotnie czyli do 1 powinienem przypisać podkategorię a pod 2 np główną kategorję.
teraz pytanie jak w miarę szybko odwrócić przypisane kategorię w administracji bo mam około 600 produktów i wchodzenie na każdy produkt i zamienianie miejscami wybrane kategorie będzie trochę uciążliwe, może do się to jakoś zrobić szybciej przez jakiś skrypt lub bazę danych?
Mam jedno pytanie odnośnie szybkiej zmiany kategorii produktu. Powiem o co chodzi.
A więc mam problem z Onet zakupy z przypisaniem kategorii sklepu do onetu, doszedłem że mam że ustawione kategorie dla przedmiotu tzn. w administracji podczas dodawania produktu mamy wybór:
1.Kategoria podstawowa
2.Druga kategoria
I w moim przypadku od samego początku określałem źle kategorię ponieważ najpierw przypisywałem do 1 kategorję główną sklepu natomias pod 2 przypisywałem podkategorje a doszedłem
teraz pytanie jak w miarę szybko odwrócić przypisane kategorię w administracji bo mam około 600 produktów i wchodzenie na każdy produkt i zamienianie miejscami wybrane kategorie będzie trochę uciążliwe, może do się to jakoś zrobić szybciej przez jakiś skrypt lub bazę danych?
- Autor tematu
- Podziękował : 0 razy
- Otrzymał podziękowań: 0 razy
Re: Szybka zmiana kategorii wielu przedmiotów
bas napisał(a):Najszybciej przez bazę danych.
Kategorie są zapisane w tabeli kqs_produkty w pozycjach kat_id, kat_id_2, kat_id_3
W Twoim przypaku pozostaje przepisać wartość z kat_id do kat_id_2 i na odwrót.
dobra wiedze posiadasz
tylko jesli ktos ma male pojecie o zwyklym html to nawet nie bedzie wiedzial jak do bazy danych wejsc a co dopiero tam zmieniac.
pozostaje praca reczna
-

- Moderator Witryny
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
eee. baza nie jest taka trudna do opanowania a przynajmniej wykonywanie na niej operacji
Jak się człowiek pomyli zawsze można poprosić adminów o przywrócenie z kopi 
Dzięki za radę.
Dzięki za radę.
- Autor tematu
trzeba robic tak zeby sie nie pomylic 
-

- Moderator Witryny
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
A może ktoś by wymyślił jakiś zapytanie do bazy które zamieniało by cyferki z kat_id na kat_id_2 i odwrotnie 
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Autor tematu
Panowie nikt nie wymyślił by jakiegoś zapytania do bazy które by zmieniało by kategorię?
- Autor tematu
Proszę:
update aktualizator_gwarancje set kat_id=(@temp:=kat_id), kat_id=kat_id_2, kat_id_2=@temp
update aktualizator_gwarancje set kat_id=(@temp:=kat_id), kat_id=kat_id_2, kat_id_2=@temp
tylko oczywiście trzeba podmienić nazwę tabeli
|Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość