Kilka walut - przeliczanie
|Strona 1 z 1
Kilka walut - przeliczanie
Witam,
Przymierzam się do kilku zmian w swoim sklepie. Chciałbym, aby domyślą walutą było Euro, które byłoby następnie przeliczane na PLN. Pytanie czy da się oprócz tego ustanowić grupę produktów, której domyślną ceną byłby PLNy przeliczane po zmianie waluty na Eur? Jak do tego podejść?
Przymierzam się do kilku zmian w swoim sklepie. Chciałbym, aby domyślą walutą było Euro, które byłoby następnie przeliczane na PLN. Pytanie czy da się oprócz tego ustanowić grupę produktów, której domyślną ceną byłby PLNy przeliczane po zmianie waluty na Eur? Jak do tego podejść?
- Autor tematu
- Podziękował : 0 razy
- Otrzymał podziękowań: 0 razy
Re: Kilka walut - przeliczanie
groobel napisał(a):Witam,
domyślną walutę możesz zmienić za pomocą htaccess
Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się
Z tymi grupami, których cena zmieniała by się w zależności od kursu euro to raczej bardzo wątpię. Moim zdaniem trzeba by napisać skrypt, który automatycznie (codziennie) pobierał by kursy, wyliczał cenę produktu i aktualizował cenę bezpośrednio w Twojej bazie danych
Ja myślałem nad troszkę innym rozwiązaniem. Chcę zrobić eksport cen i moich kodów towarów do pliku csv. Następnie planuję w miejsce ceny wstawić formułę kwota euro x kurs euro.
Kurs euro chcę wpisywać do osobnej komórki i z niej formuła będzie pobierała liczbę. Generalnie typowa excelowska formuła. Myślicie że to zadziała? Większość towarów w sklepie mam importowanych z unii i kupuję w euro, więc cena ostateczna zależna jest od kursu, który ostatnio szaleje, więc muszę mieć w miarę bezpieczne rozwiązanie tego problemu.
Kurs euro chcę wpisywać do osobnej komórki i z niej formuła będzie pobierała liczbę. Generalnie typowa excelowska formuła. Myślicie że to zadziała? Większość towarów w sklepie mam importowanych z unii i kupuję w euro, więc cena ostateczna zależna jest od kursu, który ostatnio szaleje, więc muszę mieć w miarę bezpieczne rozwiązanie tego problemu.
tak też na pewno zadziała - do krachu 
witam, ja proponuje zwrócic uwage na jeden aspekt, wstawilem u siebie PLN i Euro i skrypt przelicza wartosc podstawowa dobrze, natomiast przy zastosowaniu atrybutow wariuje i nie przelicza poprawnie wartosci produktu gdy wybiaramy opcje poprzez atrybuty, wraca w kwocie do złotych a pokazuje EUR. ciekawy jestem czy u innych tez sie to powtarza?
fakt faktem, że dni złotówki są policzone , zatem ten problem zniknie niedługo. swoją droga skrypt ma błędy moim zdaniem, ni edziała przeliczanie na euro gdy użyjesz atrybutów dla produktu.
|Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość