Moduł e-commerce z Google Analytics, a KQS

Wszystko na temat konfiguracji sklepu internetowego opartego o skrypt KQS.store

Moduł e-commerce z Google Analytics, a KQS

przez groobel » 2009 paź 13, Wt 11:14

Witam,

Czy komuś udało się wdrożyć w KQSie moduł e-commerce z Google Analytics? Jest to moduł pozwalający mierzyć konwersję w sklepie, jakie źródła odwiedzin są najefektywniejsze biorąc pod uwagę wartość złożonych zamówień, jakie produkty przynoszą najwięcej dochodu itd itp.
Jego instalacja wymaga pewnych modyfikacji w kodzie, tj. z tego co zdążyłem się zorientować w dokumentacji wywołania pewnych zmiennych w momencie wyświetlenia podsumowania zamówienia dotyczących jego szczegółów. Szczegóły można znaleźć w centrum pomocy Google -> Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się
Niestety w przeciwieństwie do wielu innych oprogramowań KQS nie wspiera tego rozwiązania i pytanie czy ktoś z wyższym stopniem wtajemniczenia dałby radę coś takiego zainstalować ?

Autor tematu
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Moduł e-commerce z Google Analytics, a KQS

przez zsedc » 2009 paź 18, N 20:38

Kiedyś chwilę się nad tym zastanawiałem, ale tak, żeby mieć te dane (np wartość zamówienia) niestety nie wymyśliłem. Gdyby komuś się udało to również podpisuję się na liście zapotrzebowań:) Brak tej funkcjonalności czasami mnie męczy.

Może dało by się jak zwykle za pomocą <iframe>, i ramka pobierała by dane bezpośrednio z bazy danych MySQL dane dot ostatniego zamówienia.

przez groobel » 2009 paź 18, N 20:55

Przez ostatnie dni drążyłem temat na tyle, że doszedłem do wniosku, że jest bardzo marna szansa na instalację modułu bez wsparcia KQSa. Niestety pytanie czy wdrożyłby to za dodatkową opłatą pozostało bez odpowiedzi, na rozbudowę przy kolejnej aktualizacji też raczej nie ma co liczyć, bo (tu cyt.) "mysle że google juz i tak ma za duzo informacji" więc raczej nie uświadczymy takiego udogodnienia. A szkoda, bo chyba każdemu przydały by się informację dostarczane przez ten moduł i do takiego wniosku doszło wielu konkurentów KQS'a, którzy oferują możliwość włączenia modułu w standardzie.

To co piszesz o <iframe> być może zadziałałoby, ale musiałaby się znaleźć osoba znająca się na programowaniu i mająca już jakiś kontakt z oprogramowaniem. Mi niestety nie udało się znaleźć takiej osoby, a szukałem w kilku miejscach. Poza tym, aby dobrze to działało dane musiałyby być pobierane z imho przynajmniej dwóch tabel - zamówienia i detektyw, tak aby było wiadomo skąd osoba składająca zamówienie do nas przyszła, ile czasu spędziła na stronie itd.

Autor tematu

przez groobel » 2009 lis 01, N 14:01

Odświeżam temat i dla zainteresowanych tematem powiem, że da się wdrożyć moduł zliczający wartość zamówień i tym samym badać jakość ruchu organicznego jak i generowanego z innych stron. Niestety nie mogę podać gotowego rozwiązania na tacy, ponieważ za jego element musiałem zapłacić, ale kto się uprze to sobie poradzi.

Autor tematu

przez zsedc » 2009 lis 08, N 21:07

A ja zrobiłem "prawie" pełną integrację. Niestety nie mogę podać gotowego rozwiązania na tacy, ponieważ jego element musiałem sam wymyślić.

Od strony technicznej wszystko jest OK - wszystko ładnie się wyświetla. Jestem pod wrażeniem.
Mam natomiast problem merytoryczny z dopasowaniem nadwiślanych realiów do tych z za wielkiej wody.

Gdyby ktoś zechciał pomóc...

Oto lista parametrów, które możemy wprowadzić do Google Analytics (GA):

Kod: Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się
 Transaction Data

* Transaction ID: your internal transaction ID [required]
    * Affiliate or store name
    * Total
    * Tax
    * Shipping
    * City
    * State or region
    * Country

Item Data

* Transaction ID: same as in transaction data [required]
    * SKU
    * Product name
    * Product category or product variation
    * Unit price [required]
    * Quantity [required]

Zastanawiam się co wpisać w polach City i State. Problem w tym, że raz ktoś wpisze "Ostrów Wielkopolski" innym razem "Ostrów Wlkp", a jeszcze innym "Ostrów" - sami wiedzie jaka może być wyobraźnia klienta. Województwo: "Wielkopolska", "Wielkopolskie", "Wlkp", "Wlp" albo "Wielko Polska" itp.
Może lepiej będzie umieścić w tych polach kod pocztowy, albo np jego pierwsze dwie cyfry - to by dawało większą jednoznaczność. Korzystając z zaawansowanych segmentów GA można by zażądać informacji o kodach od 60 do 61 co zgodnie zeOdnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się znaczyło by "Poznań w Wielkopolsce":)

Nie wiem też co wpisywać w pole Affiliate or store name, SKU. Chociaż nie są to wszystko wymagane pola to uważam, że warto je jednak czymś wypełnić.

p.s.

"Niestety nie mogę podać gotowego rozwiązania na tacy, ponieważ jego element musiałem sam wymyślić.".
Oczywiście, że żartowałem :) , chętnie się podzielę z potrzebującymi z forum.

przez groobel » 2009 lis 09, Pn 10:14

U mnie w Affiliate jest wpisana stała zmienna o nazwie 'Default Affiliate'. W zamyśle Googla pole to ma służyć do filtrowania z jakich stron partnerskich wpływają zamówienia. Jako, że w moim przypadku takie strony nie występują to mogłem to pominąć.
W SKU mam wpisany własny kod produktu.

Autor tematu

przez marco01 » 2017 sty 05, Cz 16:35

Udało się to komuś skonfigurować od a do z? ;)

przez marco01 » 2017 sty 05, Cz 17:10

Czy może ktoś podać działający kod ? dzięki wielkie

przez Techtron » 2017 mar 03, Pt 22:01

W najnowszych plikach KQS jest już moduł google analitycs i możliwość aktywacji e-commerce (PA->Ustawienia)

Otrzymał podziękowań: 1 razy

Następna strona

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości