Moja propozycja zmian.

Dział w którym możemy proponować zmiany w programie KQS.store.

Zgłoszenie propozycji zmiany w programie, nie jest jednoznaczne, z przyjęciem jej do realizacji przez producenta oprogramowania. Autor programu w miarę swoich możliwości, będzie zapoznawał się ze zgłaszanymi sugestiami zmian. Zmiany proponowane w tym dziale, w miarę możliwości będą realizowane przez autora programu.

Moja propozycja zmian.

przez arock » 2015 lut 25, Śr 14:03

Witam,

W naszej firmie bardzo nam brakuje integracji z kurierami, ale nie osobny panel tylko ikonka w panelu admina. Dodatkowo brakuje nam integracji z programem SubiektGt.

Autor tematu
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Moja propozycja zmian.

przez redvan » 2015 lut 26, Cz 10:01

A w czym przeszkadza umieszczenie integracji jako osobny panel do zarządzania ?
Znam firmy, którym to całkowicie odpowiada, gdyż nie muszą dawać magazynierowi dostępu do całego sklepu, a jedynie dostęp do osobnego panelu gdzie może generować sobie druki nadawcze zgodnie ze statusami zamówień.

Jeśli chodzi o integrację z programem Subiekt - żadne oprogramowanie sklepu nie posiada takiej możliwości ( jako wbudowany moduł ). Problem polega na połączeniu bazy danych sklepu ( która jest na serwerze wirtualnym ) i drugiej bazy subiekta ( która jest instalowana na komputerze lokalnym ).
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 3 razy

przez arock » 2015 lut 26, Cz 14:43

redvan napisał(a):A w czym przeszkadza umieszczenie integracji jako osobny panel do zarządzania ?
Znam firmy, którym to całkowicie odpowiada, gdyż nie muszą dawać magazynierowi dostępu do całego sklepu, a jedynie dostęp do osobnego panelu gdzie może generować sobie druki nadawcze zgodnie ze statusami zamówień.

Chyba lepiej mieć jeden przycisk więcej w głównym panelu admina niż przechodzić miedzy panelami, a z jednego panelu mam informację o paragonie czy fakturze, a drugim robię listy... trochę mało praktyczne.

redvan napisał(a):Jeśli chodzi o integrację z programem Subiekt - żadne oprogramowanie sklepu nie posiada takiej możliwości ( jako wbudowany moduł ). Problem polega na połączeniu bazy danych sklepu ( która jest na serwerze wirtualnym ) i drugiej bazy subiekta ( która jest instalowana na komputerze lokalnym ).

Jaki widzicie tutaj problem... jest coś takiego jak synchronizacja danych można na podstawie ID, Kodu produktu.

Autor tematu
Otrzymał podziękowań: 0 razy

przez redvan » 2015 mar 04, Śr 01:00

arock napisał(a):Chyba lepiej mieć jeden przycisk więcej w głównym panelu admina niż przechodzić miedzy panelami, a z jednego panelu mam informację o paragonie czy fakturze, a drugim robię listy... trochę mało praktyczne.

Lepiej jest mieć to jako osobny panel - te słowa słyszałem od klienta. Kto ma racje ? i Ty i mój klient. Jeden chce w panelu a inny osobno. A jeszcze inny by chciał zarządzać przez aplikację na smartfonie. Złotego środka wciąż brak - tym bardziej że KQS to osobne oprogramowanie w które nie można ingerować ( nawet nie można dodać nic do panelu admina ) - więc w tym wypadku sa tworzone osobne aplikacje pod osobnym panelem do zarządzania. Biorąc pod uwagę to, że to jedyne wyjście -praktyczne też jest ;)

arock napisał(a):
redvan napisał(a):Jeśli chodzi o integrację z programem Subiekt - żadne oprogramowanie sklepu nie posiada takiej możliwości ( jako wbudowany moduł ). Problem polega na połączeniu bazy danych sklepu ( która jest na serwerze wirtualnym ) i drugiej bazy subiekta ( która jest instalowana na komputerze lokalnym ).

Jaki widzicie tutaj problem... jest coś takiego jak synchronizacja danych można na podstawie ID, Kodu produktu.

By pisać o problemach - potrzebowałbym sporo czasu, ale z tego niezły elaborat by wyszedł (może nawet książka bo można się czepiać wielu watków i rozwijać je) .

Synchronizacja danych po ID to nie wszystko.
Gdzie przypisanie do kategorii w subiekcie ? Gdzie cechy produktu w subiekcie ? Gdzie atrybuty w subiekcie ( rozmiar , kolor, itp )
? Ja wiem, że to wszystko można ogarnąć bo miałem integrację KQS- Subiekt. Ale problem pojawia się gdy klient chce więcej i więcej i więcej. A w międzyczasie przychodzi aktualizacja sklepu KQS ( zmieniają sie tabele w sql )....co chwilę wychodzi aktualizacja/poprawka do subiekta ( tam juz mniejsze zmiany - ale czasem są te ważniejsze przez co komunikacja ze sklepem padnie ).

Dodatkowo :

Mało jest sklepów które sprzedają proste produkty typu

Kubek do kawy / kod produktu : KB01 / jakiś opis / Cena : 15,00 zł / Kategoria : KUBKI /

Takie sklepy tez nie są w stanie wydać kilku stów rocznie na integrację bo tych pieniędzy po prostu nie mają. A sama aktualizacja stanów magazynowych czy cen to nie wszystko. Po co 2 razy wprowadzać towar ( osobno do sklepu, osobno do subiekta ) ?

Kolejna sprawa :

Dropshipping - staje się jeszcze bardziej popularny. Po co magazyn ? Po co programy ? Na stanie może być 0 produktów a obroty się robi w tysiącach a nawet i milionach. Niepotrzebna w tym momencie komunikacja z programem magazynowo handlowym bo nie jest on potrzebny. Towar importuje sie z hurtowni ( jest aktualizacja cen i stanów / można zaciagac nowe produkty ).

Na koniec :

Jeśli integracja z subiektem byłaby taka łatwa, to nie byłoby problemu ze znalezieniem firmy która to robi.
Swoją drogą - jeśli komuś wydaje się że coś jest łatwe do zrobienia i mówi : można zrobić to tak, a później tak i na koniec tak - niech zaczyna działać i robić. Sam się przekona ile to pracy i problemów - a na koniec stwierdzi że nie było warto.
Moderator Witryny

przez marpit » 2015 mar 05, Cz 10:32

redvan napisał(a):
arock napisał(a):Dropshipping - staje się jeszcze bardziej popularny. Po co magazyn ? Po co programy ? Na stanie może być 0 produktów a obroty się robi w tysiącach a nawet i milionach. Niepotrzebna w tym momencie komunikacja z programem magazynowo handlowym bo nie jest on potrzebny. Towar importuje sie z hurtowni ( jest aktualizacja cen i stanów / można zaciagac nowe produkty ).

Można to właśnie idealnie porównać z integracją subiekta. Niby takie proste a co w sytuacji gdy klient zamówi produkty np z 4 hurtowni?
Nie ma na rynku hurtowni które miały by wszystko i były by w stanie zrealizować zamówienie ze sklepu który ma np 20 producentów.
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 2 razy

przez areczek » 2015 mar 05, Cz 11:27

Wszystko zależy od założeń jakie sobie postawił właściciel sklepu ... dla niektórych dropshipping jest zbawieniem bo nie tykają towaru ... a dla innych nie wchodzi w grę ze względu na towar z różnych źródeł oraz możliwość działań marketingowych i promocyjnych.
Jak dla mnie zasada jest prosa:
- masz miejsce i hajs na towar to dropshipping jest mało opłacalny dla ciebie
- nie masz zaplecza i hajsu na zatowarowanie to dropshipping pozwoli ci zbudować bazę klientów

Otrzymał podziękowań: 10 razy

przez redvan » 2015 mar 07, So 17:55

marpit napisał(a):
redvan napisał(a):
arock napisał(a):Dropshipping - staje się jeszcze bardziej popularny. Po co magazyn ? Po co programy ? Na stanie może być 0 produktów a obroty się robi w tysiącach a nawet i milionach. Niepotrzebna w tym momencie komunikacja z programem magazynowo handlowym bo nie jest on potrzebny. Towar importuje sie z hurtowni ( jest aktualizacja cen i stanów / można zaciagac nowe produkty ).

Można to właśnie idealnie porównać z integracją subiekta. Niby takie proste a co w sytuacji gdy klient zamówi produkty np z 4 hurtowni?
Nie ma na rynku hurtowni które miały by wszystko i były by w stanie zrealizować zamówienie ze sklepu który ma np 20 producentów.

dlatego większość sklepów powstaje w oparciu o konkretnie sprecyzowane produkty. To nie agito że jest wszystko. Widać to po popularności dropshippingu .

Dlatego mamy klientów którzy biorą np. po 4 sklepy KQS i każdy ze sklepów jest zintegrowany tylko z 1 hurtownią. Tak jak napisałeś - nie ma szans ogarnąć tego gdy w 1 sklepie masz 4 hurtownie bo się to nie opłaca.
Moderator Witryny

przez redvan » 2015 mar 07, So 17:59

areczek napisał(a):Wszystko zależy od założeń jakie sobie postawił właściciel sklepu ... dla niektórych dropshipping jest zbawieniem bo nie tykają towaru ... a dla innych nie wchodzi w grę ze względu na towar z różnych źródeł oraz możliwość działań marketingowych i promocyjnych.
Jak dla mnie zasada jest prosa:
- masz miejsce i hajs na towar to dropshipping jest mało opłacalny dla ciebie
- nie masz zaplecza i hajsu na zatowarowanie to dropshipping pozwoli ci zbudować bazę klientów

Dodałbym jeszcze jedną zasadę :
- masz hajs na marketing i nie chcesz zaplecza to dropshipping jest idealny

Takie gotowe sklepy na uniwersalnej szacie graficznej podpięte pod 1 hurtownię robimy w 1 dzień. Resztę robi marketing, adwordsy, pozycjonowanie

Aaaaalllleee... no właśnie. By to dopieścić, najlepiej jest przerobić opisy produktów na bardziej unikalne.
Moderator Witryny

przez areczek » 2015 mar 07, So 18:17

Dropshipping jest ok ... ale też zależy od hurtowni/dostawcy.

Miałem kiedyś sklep spięty z hurtownią kontri i była taka lipa z ich strony, że w weekendy można było kupić produkt o 10% taniej w ich sklepie detalicznym niż w hurtowni więc "jak tu żyć?"

Uważam, że super do dropshoppingu są hurtownie rtv agd ... w tej branży często kupowany jest pojedynczy produkt - jedna lodówka ... a np jak chcemy mieć sklep dla kobitek to oprócz odzieży dobrze popychać w cross-selingu jakąś biżuterię, torebki itp a jak nie ma tego w jednej hurtowni to już jest słabo.

No ale każdy ma inny pomysł na biznes i na czym innym zarabia ... są tacy co i na sprzedaży mioteł zarobią :)

Otrzymał podziękowań: 10 razy

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości