Wyłaczenie składania zamówień

Wszystko na temat konfiguracji sklepu internetowego opartego o skrypt KQS.store

Wyłaczenie składania zamówień

przez Ada » 2013 cze 18, Wt 12:35

Witajcie,
Czy jest mozliwość wyłaczenia składania zamówień? Wyjeżdżam za granicę na 1,5 m-ca i muszę zawiesić działalność prowadzenia sklepu. Nie chcę całkowicie zamknąć strony sklepu, chciałabym, aby był widoczny dla klienta , ale bez mozliwosci złożenia zamówienia. Poradźcie jak to zrobić? Może ustawić stronę kontrolną i tam zamiescić info o przerwie funkcjonowania sklepu?

Autor tematu
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Wyłaczenie składania zamówień

przez elczu » 2013 cze 18, Wt 12:46

Ustawisz stronę kontrolną i będziesz mięc problemy potem z wyszukiwarką.
Sam się nad tym zastanawiałem jak to zrobić i poradzono mi usunięcie form przesyłki, no ale to też nieuczciwe wobec internauty, bo sobie powkłada do koszyka i potem dopiero widzi, że nie kupi.
Schować/usunąć przycisk koszyka? To nic nie wrzuci do zamówienia.

Oczywiście tak naprawdę jeszcze jakieś info na stronie powinno pewnie być, żeby klient wiedział ocb. Coś w stylu popupu, albo paska na górze strony, podobnego do tych z informacją o ciasteczkach.

przez Ada » 2013 cze 18, Wt 13:23

Dzieki. Może zwyczajnie zrobię tak,ze przy kazdym produkcie bedzie przekreslony koszyk.Ale recznie to masakra ponad 2 tys. produktów :shock: Albo napiszę na stronie głównej i tak jak radzisz usunę formę wysyłki.

Autor tematu

przez redvan » 2013 cze 18, Wt 13:25

Najlepszym rozwiązaniem będzie wstawienie popup ( wyskakujace okienko ) z informacją że wszystkie zamówienia złożone w takim i takim dniu będą realizowane dopiero w tym i tym dniu.. + info do komunikatów e-mail dodać że zgodnie z informacjami na sklepie zamówienia złożone.....itd....beda realizowane w dn..... Za utrudnienia przepraszamy.

Osobiście bym dodał jeszcze info w koszyku Szablon graficzny / Koszyk / Koszyk :

Kod: Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się
<div class="komorka-naglowek"><div class="naglowek-margines">{JEZYK_KOSZYK}</div></div><div class="komorka-czesc-wlasciwa"><div style="padding: 10px">Informujemy że zamówienia złożone.......beda realizowane.......itd....przepraszamy.....</div><div style="padding: 10px">{ZAWARTOSC}</div></div><div class="komorka-odstep"></div>

te 3 rzeczy myślę że wystarczą bo klient będzie poinformowany po wejsciu na sklep ( nawet jak zamknie popup'a , to ma info w koszyku...a jak informacji w koszyku nie odczyta to ma w komunikacie e-mail ze złożonym zamówieniem dodatkowe info...
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 3 razy

przez Ada » 2013 cze 18, Wt 14:34

Tak też zrobię. Wczesniej wyjeżdżałam na max 2 tygodnie i klient składał zamówienie , realizacja była po moim powrocie. Myslałam, że może wyłaczyć mozliwosć sładania zamówień, ale lepiej niech klient ma mozliwość, a wyboru niech sam dokona czy realizować czy nie.
Redvan wielkie dzięki!!!! Skopjuje Twój kod i powstawiam swoje info + daty i myslę, że bedzie ok.

Autor tematu

przez Ada » 2013 cze 18, Wt 14:39

Tak też zrobię. Wczesniej wyjeżdżałam na max 2 tygodnie i klient składał zamówienie , realizacja była po moim powrocie. Myslałam, że może wyłaczyć mozliwosć sładania zamówień, ale lepiej niech klient ma mozliwość, a wyboru niech sam dokona czy realizować czy nie.
Redvan wielkie dzięki!!!! Skopjuje Twój kod i powstawiam swoje info + daty i myslę, że bedzie ok.
Mam jeszcze pytanie techniczne. Twój kod wstawić pod kodem Szablon graficzny / Koszyk / Koszyk czy moze pomiedzy <table class....</table> Sorki, może to głupie, ale jestem laikiem.

Autor tematu

przez redvan » 2013 cze 19, Śr 08:09

nie wiem jaki tam masz kod html ale ogólnie zasada jest taka by wstawić przd znacznikiem {ZAWARTOSC} taki oto kod :

Kod: Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się
<div style="padding: 10px">Informujemy że zamówienia złożone.......beda realizowane.......itd....przepraszamy.....</div>
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 3 razy

przez Ada » 2013 cze 19, Śr 09:54

Dzięki!!!! Udało sie. Wstawiłam info do koszyka.

Autor tematu

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości