Problem - Facebook lubie to / poleć na KQS

Wszystko na temat konfiguracji sklepu internetowego opartego o skrypt KQS.store

Problem - Facebook lubie to / poleć na KQS

przez areczek » 2011 wrz 05, Pn 21:42

Witam forumowiczów ;)

Że tak to ujmę ... mam problem z FaceBookiem na KQSie ;)
Sprawa wygląda tak, że chcę dodać przycisk poleć na facebook ... tak aby polecał podstronę produktową np.: Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się (pod cechami jest link polec na facebook) - link do facebooka podawany jest dobrze ale zamiast przecinka w url mam znak %2C (zakodowany url). I teraz klikając w taki linki na tablicy facebook zamiast lądować na podstronie lądujemy na stronie głównej bo przecinek w URLu jest nieprzepisany.

Skrypt JS który obsadza polecanie na facebooku działa wszędzie poprawnie - u znajomych na KQS, na stronach itp
Mam podejrzenie że nie działa w tym sklepie ponieważ po kliknięciu serwer nie przepisuje zakodowanego adresu rul na adres z przecinkiem przez co system KQS nie może wyświetlić podstrony.

Ten sam kod jest u Tofifa w sklepie Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się - po dodaniu na tablicę facebooka i kliknięciu w ten link widać że na starcie url jest podany ze znakami procenta, a później adres jest przepisany na prawidłowy z przecinkami - w sklepie który sprawia mi dzisiaj wielki problem tego przepisania nie ma ... po kliknięciu na tablicy facebooka przechodzimy do sklepu po urlu z procentami i tak zostajemy ;]

Pytanie
Czy ktoś orientuje się co dopisać w pliku .htaccess aby przepisało mi ten url z procentami na właściwy z przecinkiem - ewentualnie czy jest inne rozwiązanie tego problemu ( ten sam skrypt / obsadzenie buttona działa prawidłowo w KQS.store - u Tofifa śmiga okej)
Za helpa będę bardziej niż wdzięczny ;] ... będę zalegał czarne frugo ;}

Autor tematu
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Re: Problem - Facebook lubie to / poleć na KQS

przez kotwik » 2011 wrz 05, Pn 23:00

Nie wiem czy od strony systemowej jest rozwiazani, my zeby wrzucackonkretne linki produktow na fb korzystamy z tinyurl

Otrzymał podziękowań: 0 razy

przez areczek » 2011 wrz 05, Pn 23:14

Problem rozwiązany ... aczkolwiek moja ciekawość jest niezaspokojona :twisted: ... włączając przyjazne linki w konfiguracji KQS wszystko poprawnie zadziałało (czyli jak jest link z .html na końcu) ... a dlaczego tak jest ... pomyślę o tym jak wstanę rano .... o szóstej :?

Autor tematu

przez qbeczek » 2011 wrz 06, Wt 12:05

sprawdź kodowanie w php.ini na serwerze na którym działało i na tym na którym nie działało

przez qbeczek » 2011 wrz 06, Wt 12:07

zobacz jak ja mam to rozwiązane - trochę inaczej niż u toffiego

Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się

przez soia » 2011 wrz 20, Wt 15:19

Jak poradziliście sobie z wygenerowaniem linka do wstawienia w kodzie?

Chodzi mi o to miejsce:
...
<div class="fb-like" data-href="TUTAJ" data-send="true" data-width="450" data-show-faces="false" data-font="verdana"></div>

przez astinus » 2013 sty 23, Śr 09:53

Temat już bardzo stary, ale trafiłem tu z wujka Googla i ponieważ ciągle nie ma rozwiązania, o które pytał areczek
(cyt. Pytanie: Czy ktoś orientuje się co dopisać w pliku .htaccess aby przepisało mi ten url z procentami na właściwy z przecinkiem)

postanowiłem je tu zamieścić.
Zajęło mi to 5 godzin googlowania i eksperymentów z .htaccess, ale udało mi się zamienić %2C na przecinek (nie chciałem włączać linków przyjaznych .html, bo wtedy rozsypuje mi się cały układ sklepu). Poniżej wytłumaczę to tak, jak bym sam chciał o tym przeczytać 5 godzin wcześniej (przepraszam za laicki język, nie jestem informatykiem, tylko właścicielem sklepu. ;) )

W .htaccess muszą się znaleźć:
Nagłówek:
Options +FollowSymLinks
RewriteBase /
RewriteEngine On

I właściwy zapis tłumaczący %2C na przecinek (,) (u mnie jest to pierwszy zapis jeszcze przed wszystkimi innymi):
RewriteCond %{QUERY_STRING} ^([kp])([0-9]+)(.)2C(.*)$
RewriteRule ^index.php(.*)$ /index.php?%1%2,%4 [L,R=301]

Trzeba to zrobić przez 'RewriteCond %{QUERY_STRING}', ponieważ samo RewriteRule nie wyszukuje znaków specjalnych: znak zapytania (?) oraz procent (%).
Działa to tak:
Szukany ciąg znaków (poprzez dopasowania regex):
^ dowolny początek
([kp]) litery k (kategoria) lub p (produkt) - w nawiasie po to by później to użyć jako %1
([0-9]+) dowolna liczba cyfr - i znów nawias, bo użyję tego jako %2
(.) dowolny znak - w tym przypadku chodzi o '%', ale '%' nie da się wyszukać, w sumie nie wiem czemu w nawiasie, ale działa
2C po prostu ciąg '2C'
(.*) wszystko co dalej w linku - zapamiętujemy jako %4 (będzie to opis tekstowy tego co dalej)
$ koniec wyszukiwania
I już właściwe podstawianie:
^ dowolny początek adresu
index.php to chyba jasne
(.*) dowolna końcówka
Zamieniam na:
/index.php?%1%2,%4 maska naszego adresu, po co procenty wytłumaczyłem wyżej
[L,R=301] przekierowanie na stałe (w to się nie wgryzałem, dlaczego akurat R, L, ale w ten sposób działa, więc moim zdaniem jest OK).

I przykład z mojego sklepu. Działa zarówno produkt:
jak i kategoria:

No to czekam na czarne frugo. :D

przez areczek » 2013 sty 25, Pt 13:51

w wersji 3.6 mamy tagi dla FB więc problem zniknął wraz z aktualizacją ;)

Autor tematu

przez kotwik » 2013 sty 31, Cz 22:35

areczek, mozesz napisac krok po kroku jak zrobic obecnie polec na stronie produktu?

Następna strona

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość