Formy płatności a KQS

Wszystko na temat konfiguracji sklepu internetowego opartego o skrypt KQS.store

Formy płatności a KQS

przez itp » 2012 paź 15, Pn 18:22

Witam

Przeszukałem forum , ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi (może takowej nie ma)

Testuje konfiguracje KQS pod sprzedaż plików mp3 i problem na jaki napotkałem to księgowanie płatności przez sklep.

Potrzebna funkcjonalność to automatyczne zamknięcie transakcji po zakupie produktu. Czyli, klient kupuje mp3, płaci online i od razu dostaje link do pliku "Pliki na sprzedaż", bez ingerencji sprzedawcy.

Pytanie, czy dokonanie płatności przez kupującego może automatycznie odblokować dostęp do pliku "Pliki na sprzedaż" aby klient mógł go pobrać.

I jeśli tak, to jakie formy płatności z dostępnych w PA współpracują z KQS w sposób pozwalający zmieniać statusy lub odblokować mp3 do pobrania.

O formy płatności pytam bo mam DotPay i Paypal ale nie udało mi się uzyskać zmiany statusu ($) i nie wiem czy do testów pozakładać wszędzie konta czy może jesteście w stanie coś polecić.

Jeśli funkcjonalność której potrzebuje nie będzie do uzyskania w standardzie, to czy jest to do zrobienia np. odpłatnie ?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Autor tematu
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Formy płatności a KQS

przez redvan » 2012 paź 16, Wt 11:54

Jest to do zrobienia. API usług płatności + baza danych sklepu KQS - tworzysz osobny panel do zarzadzania ktory np. co 5 min ( tutaj juz musisz sprawdzic by nie zamulilo ci bazy sql ) sprawdzi płatność w systemie platnosci i jesli bedzie OK to wysyla maila ze platnosc zrobiona i automatycznie zmieni status zamówienia ( czyli wlaczy mozliwosc downloadu pliku przez klienta )
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Formy płatności a KQS

przez areczek » 2012 paź 29, Pn 13:07

Ja wykorzystałbym do tego płatności PayU bo automatycznie flagują zamówienia jako zapłacone .. i wtedy lecimy po ostatnich zamówieniach (nie trzeba korzystać z API płatności dotpayowych) ... sprawdzamy czy zapłacone ... jeśli tak to flagujemy jako "zrealizowane" + wysyłamy maila do klienta z informacją, że można pobrać plik.

Co do zajeżdżania bazy to można ją zajechać jeśli ktoś zrobi taki skrypt bez pojęcia ... czyli będzie pobierał wszystkie zamówienia w bazie ... wystarczy select z bazy robić dla rekordów ze statusem "zapłacone" (ale nie zrealizowane) wtedy ograniczymy znacznie ilość wyników (do kilku lub kilkunastu) ... do tego można jeszcze pokusić się o wprowadzenie jakiejś tabeli pomocniczej do przechowywania dodatkowych danych (aczkolwiek nie sądzę aby była potrzebna).
Puszczając to w cronie co 10 minut bazy zajechać nie powinniśmy 8-)

Otrzymał podziękowań: 10 razy

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości