Aktualizacja sklepu doprowadziła go całkowitej blokady

Błędy w oprogramowaniu KQS.store. Autor oprogramowania będzie zapoznawał się ze zgłoszonymi w tym dziale błędami i w przypadku ich potwierdzenia, w miarę swoich możliwości będzie reagował na nie.

W temacie ze zgłaszanym błędem, proszę zaznaczyć której wersji programu on dotyczy. W przypadku, gdyby błąd dotyczył nie ostatniej wersji programu, proszę wcześniej sprawdzić, czy błąd nie został już poprawiony w aktualnej wersji oprogramowania

Re: Aktualizacja sklepu doprowadziła go całkowitej blokady

przez redvan » 2012 kwi 19, Cz 15:00

Może dla wyjaśnienia, to sklep KQS posiada automatyczne sprawdzanie czy stopka z informacja o KQS widnieje w kodzie. Jeśli widnieje, to sklep działa, jeśli nie ( jest skasowana ) to wyskakuje automatycznie informacja "Brak widocznej informacji....bla bla bla... ".

Czyli kasowanie stopki powoduje pojawienie się tego komunikatu.

Ukrycie stopki ( informacji o kqs ) poprzez np. sztuczki css dotyczące ukrywania danego tekstu bądź wywalania po za obszar strony ( lub umieszczenie tekstu w kolorze tła by wszystko stało się jednolite ) nie spowoduje wyświetlenia komunikatu. Ale to nie zmienia faktu że łamie się licencję.

Ale tak samo jak z regulaminami ( ich się nie czyta ) tak samo z licencjami.

Co do samej aktualizacji, to one nie tylko naprawiają błędy ale i wprowadzają nowe funkcje oraz może i zabezpieczenia tego co powyżej opisałem.

Co do rozwalania się szablonu z towarem to pierwsze słyszę o czymś takim ( a w moich rękach było kilkaset sklepów )...może i coś tam nie działało typu ( wprowadzanie kodu zabezpieczającego do komentarzy ) ale informacja o nowym kodzie zawsze przychodziła z informacją o update. Po za tym kod szablonu graficznego jest zupełnie oddzielony wiec aktualizacje nie mają na niego wpływu ( no chyba że dojdą nowe funkcje w szablonie graficznym wiec wtedy trzeba sobie przerobić lub dorobić kod szablonu graficznego wg. uznania zgodnie z informacją która przychodzi z aktualizacją )

Co do innych dziwnych błędów to oczywiste jest, że aktualizacja sklepu KQS nie jest wydawana po to by naprawić wszystkie błędy poprzedniej aktualizacji, ale po to by użytkownicy przetestowali czy wszystkie funkcje działają prawidłowo i czy poprzednie się naprawiły ( jeśli nie zgłaszają info do kqs ) - ktoś to musi przecież zrobić a kto inny jak nie osoby które działają na tym skrypcie. Dlatego też bezpieczniej jest robić aktualizacje sklepu z opóźnieniem ( np. miesiąc po wydaniu ). Daje to gwarancję tego, że po update sklep będzie pozbawiony większych błędów. Ale też ktoś musi zrobić ten update by wychwycić możliwe błędy, dlatego nie ma idealnego rozwiązania - ktoś to musi zrobić.
Moderator Witryny

Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

przez Malcolm » 2012 kwi 19, Cz 15:27

No dokładnie wiem, że sprawdza czy stopka posiada tą informację i naprawdę z tego co ja się orientuję nikt się z tym nie bawił, zresztą mało kto się zna na tym by w tym mieszać, pytam osobę której jest ten sklep - ona mówi stopka była na 150% - moja własna wina, że podczas wstępu do aktualizacji na sklep nie wszedłem i nie sprawdziłem - może to złe duszki to robią, nie wiem, niemniej jednak my osobiście mamy problemy ze sklepami KQS - i nie zrzucam tutaj winy na nikogo po prostu nie działają tak jak powinny - pomijam tutaj fakt, że pomoc techniczna to jest raczej jakaś kpina - zero pomocy od razu szukanie winnych, tak jak to, że człowiek o coś zapyta jest już grzechem głównym którego nie da się odpokutować już

Autor tematu
Otrzymał podziękowań: 0 razy

przez redvan » 2012 kwi 19, Cz 15:33

Jeśli macie problem ze sklepami KQS to możne warto wynająć do ich obsługi osoby/firmę które się na tym znają ?

Moi klienci nigdy nie mają problemów ze sklepami KQS więc ich sklepy zawsze działają prawidłowo.
Moderator Witryny

przez Malcolm » 2012 kwi 19, Cz 16:00

Gdy ja zacząłem pracę w firmie to przychodziłem już na KQS-a z problemami, rozwalało totalnie ramki z towarem tak, że wszystko na sklepie wyglądało niesymetrycznie, potem było już tylko gorzej.

Gdybym wiedział, że zostanę przez pomoc techniczną kqs-a tak potraktowany jak zostałem (pan się nie zna, pan nie wie, nie będę pana uczył jak pan nie wie, a zresztą wykasował to sobie pan sam) zero pomocy tyko narzucanie wszystkiego z góry na zasadzie bo ja wiem lepiej - to wogóle bym do tej pomocy nie pisał gdyż nie miało by to najmniejszego sensu.

Skoro gdy mówię, ja nie ingerowałem w linie kodu - a ktoś mi mówi, że pan ingerował - gdy wiem, że tego nie robiłem a nie jestem typem człowieka który nie przyznaje się do swoich błędów - gdy nie ma pomocy ze strony pomocy technicznej a tylko problemy - to nie szuka się jakiejś firmy po prostu zmienia się dostawcę usługi i tyle.

Autor tematu

przez tofif » 2012 kwi 19, Cz 23:00

Jak chce się mieć natychmiastową pomoc techniczną to się płaci za skrypt 4 tysie minimum i za pomoc oddzielnie. Tutaj trzeba mieć trochę pojęcia w programowaniu i nic się nie będzie rozjeżdżało ani psuło. Jak masz kopie sklepu to sobie zobaczysz czy była stopka czy nie.

Podziękował : 1 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

przez redvan » 2012 kwi 20, Pt 08:47

Malcolm napisał(a):Gdy ja zacząłem pracę w firmie to przychodziłem już na KQS-a z problemami, rozwalało totalnie ramki z towarem tak, że wszystko na sklepie wyglądało niesymetrycznie, potem było już tylko gorzej.

no tutaj pozostaje pozdrowić kolegę który się tym zajmował i mu podziękować ;)

Malcolm napisał(a):Gdybym wiedział, że zostanę przez pomoc techniczną kqs-a tak potraktowany jak zostałem (pan się nie zna, pan nie wie, nie będę pana uczył jak pan nie wie, a zresztą wykasował to sobie pan sam) zero pomocy tyko narzucanie wszystkiego z góry na zasadzie bo ja wiem lepiej - to wogóle bym do tej pomocy nie pisał gdyż nie miało by to najmniejszego sensu.

Nie dziwie mu się że nie prowadzi szkoleń z ustawień graficznych bo tego naprawdę jest sporo i mamy pełną dowolność. Nikt przecież nie lubi naprawiać po kimś.

Malcolm napisał(a):Skoro gdy mówię, ja nie ingerowałem w linie kodu - a ktoś mi mówi, że pan ingerował - gdy wiem, że tego nie robiłem a nie jestem typem człowieka który nie przyznaje się do swoich błędów - gdy nie ma pomocy ze strony pomocy technicznej a tylko problemy - to nie szuka się jakiejś firmy po prostu zmienia się dostawcę usługi i tyle.

Generalnie zasada jest prosta...jest producent i jest konsument. Skoro konsument daje możliwość ingerencji w produkt innym osobom, to producent o tym nie wie więc domyślnie jest to dalej jako producent-konsument. Skąd KQS ma mieć informacje o tym, że przykładowo u Was w firmie jest Mietek co zajmuje się sprzedażą, jest i Kaziu co obsługuje sklep i są inne osoby...przykładowo Kaziu spierniczył swoją robotę i zostawił to następcy Stefanowi który grzebie się w tym bagnie poszukując pomocy u producenta - wiec się z nim kontaktuje. Producent nie wie czy spierniczył to Kaziu czy sam Stefan ...po prostu jest spierniczone. Przyjmując zasadę producent-konsument ktoś musiał to spierniczyć - i wniosek jest prosty : konsument ( czyli w tym wypadku padło na Stefana bez zbędnych poszukiwań winowajcy ).
Moderator Witryny

przez kotwik » 2012 kwi 21, So 07:48

Do szablonów graficznych można zajrzeć nie tylko od strony PA. Zawsze można zalogować się do phpMyAdmin i w odpowiedniej tablicy i odpowiednim polu dokonać modyfikacji, które być może naprawią problem.

przez areczek » 2012 kwi 21, So 12:00

niestety ... jak ktoś uważa, że płacąc 249 zł brutto za dobry soft (który u konkurencji z taką funkcjonalnością kosztuje tysiaka lub więcej) otrzyma super support no to ja przepraszam - to jest nie realne. Teoretycznie dobry support można dostać do drogiego softu (gdzie tak naprawdę ten support jest juz wliczony w cenę oprogramowania a i tak potrafią olewać klientów) + dodatkowo można wykupić pakiet pomocy technicznej (często płatne kilka stówek na miesiąc bo za 20 zł miesięcznie nikt nie będzie poświęcał czasu na kilkugodzinne tłumaczenia).

Według mnie najlepiej jest skorzystać z usługi kogoś kto ogarnia system KQS ... wystarczy doprowadzić raz do stanu używalności i jak nic nie będzie grzebane to wszystko będzie działało jak należy (czyli całość można zrobić jako pojedyncze zlecenie).
Zerknij sobie po forum za kimś kto to ogarnie ... jest nas tu kilku 8-)

~kotwik ... samo zmienianie szablonu w phpmyadminie daje tyle samo co zmiana z poziomu PA sklepu ... a nawet mniej ... ponieważ szablon graficzny podczas zapisu w PA sklepu jest zrzucany do tablicy (czyli jest tworzone cache szablonu ... dzięki temu przy uruchomieniu sklepu po stronie klienta/odwiedzającego jest mniejsza ilość zapytań do bazy co przyśpiesza działanie sklepu ... prosty zabiega a jakże skuteczny ... przydałby się jeszcze mechanizm cachowania niektórych zapytań sql np.: dla kategorii / listy produktów / produktów i sklep latałby jak burza .. . ale i tak nie jest źle ;p )

pozdrawiam
areczek ... :geek:

Otrzymał podziękowań: 10 razy

Poprzednia strona

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość