Nazwa kategorii & brak skalowania dużych zdjęć produktów

Dział w którym możemy proponować zmiany w programie KQS.store.

Zgłoszenie propozycji zmiany w programie, nie jest jednoznaczne, z przyjęciem jej do realizacji przez producenta oprogramowania. Autor programu w miarę swoich możliwości, będzie zapoznawał się ze zgłaszanymi sugestiami zmian. Zmiany proponowane w tym dziale, w miarę możliwości będą realizowane przez autora programu.

Nazwa kategorii & brak skalowania dużych zdjęć produktów

przez berlioz » 2011 lis 20, N 22:36

Witam,
Jestem w szoku, że na stronie kategorii nie wyświetla się nigdzie nazwa kategorii.
Jestem w szoku, że nie ma możliwości określenia do jakich max rozmiarów ma być skalowana normalna fotka produktu w powiększeniu.

Ogólnie więc jestem ciężko zszokowany ;) - mam nadzieję, że się mylę...
Pozdrawiam,
Michał

Autor tematu
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Nazwa kategorii & brak skalowania dużych zdjęć produktów

przez redvan » 2011 lis 21, Pn 08:49

Na stronie kategorii mozesz wyswietlic co tylko zechcesz. Edytuj kategorię i tam jest pole "Wizytowka kategorii" To co tam wpiszesz pojawi ci sie na stronie kategorii

Co do skalowania zdjec....jestem w szoku ze ktos wstawia" wielkoforrmatowe" fotki do produktu. Najbardziej optymalny rozmiar zdjecia to 800x600 choc i ten rozmiar czasami jest zbyt duzy.
Co zyskujesz recznym skalowaniem zdjec przed wrzuceniem ich do produktu ? Miejsce na serwerze ftp, mniejsze zuzycie transferu serwera, szybsze zaladowanie sie zdjecia dla klienta, fakt, ze wczyta mu sie na pelnym jego ekranie ( tutaj juz zalezy od rozdzielczosci ekranu choc przyjmijmy ze standardem rozdzielczosci monitora jest dalej 1024px na 768px - przy czym trzeba odjąc top paska przegladarki i dolna czesc paska menu windowsa )

Wlasnie takie "lenistwo" zauwazam w niektorych sklepach, ze fotki wrzucane są w rozmiarach ponad 2000px na 2000px i ale to nie wszystko. Z lenistwa niektore sklepy ( przyznam szczerze że większosć sklepów ) wrzucają tez opisy produktow kopiowane z innych stron ( zazwyczaj producentow lub sklepow konkurencyjnych ). Takie kopiowanie opisów prosto do edytora WYSWIG w sklepie KQS jest błędne - razem z opisem kopiuje sie niewidoczny kod html z roznymi klasami przypisanymi do poszczegolnych linijek tekstu opisowego. Skopiowanych klas niestety nie bedzie w naszym pliku stylow wiec najlepiej jest usunac niepotrzebny "smietnik" przez skopiowanie opisu do zwyklego notatnika a dopiero pozniej do edytora WYSWIG sklepu KQS.

Ogólnie tez jestem zszokowany ale nie tym samym co ty lecz niektorymi zachowaniami wlascicieli sklepow. Dlatego mysle ze im wiecej osob przeczyta moje wypociny tym lepiej - moze w koncu te sklepy beda bardziej "uzyteczne" dla klienta.
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 3 razy

przez berlioz » 2011 lis 21, Pn 10:51

Dzięki za szczegółowe informacje.
Muszę się z Tobą nie zgodzić odnośnie lenistwa i innych argumentów ponieważ jestem pewien, że gdyby była opcja na podanie w konfiguracji max szer. i wys. fotki produktu (i skalowania proporcjonalnego drugiego boku) to 96,4% sprzedawców korzystałaby z tej opcji (część z nich nawet nie wie jak dobrze skadrować/zeskalować fotkę, tą funkcję mają prawie wszystkie sklepy, np. prestashop) i nie jest to coś takiego super skomplikowanego do wprowadzenia dla Twórcy. Poza tym w większości przypadków nie byłoby sensu skalować ręcznie skoro mógłby to zrobić sklep.

Odnośnie pola na opis kategorii to ja tam nawet nie widzę opcji WYSWIG także sprzedawca (który nie zawsze jest obeznany w html - o ile sklep tam przyjmie html) nie będzie wiedział i potrafił wprowadzić na początku każdego opisu kategorii jej tytuł w znacznikach <h1> co powinno być chyba podstawowym elementem na stronie kategorii.

Autor tematu

przez berlioz » 2011 lis 21, Pn 10:56

P.S. Znaczy się zgadzam się odnośnie kopiuj/wklej śmietniska itp. :)

Autor tematu

przez redvan » 2011 lis 21, Pn 13:22

berlioz napisał(a):
Odnośnie pola na opis kategorii to ja tam nawet nie widzę opcji WYSWIG także sprzedawca (który nie zawsze jest obeznany w html - o ile sklep tam przyjmie html) nie będzie wiedział i potrafił wprowadzić na początku każdego opisu kategorii jej tytuł w znacznikach <h1> co powinno być chyba podstawowym elementem na stronie kategorii.

jesli sprzedawca wie co to znacznik h1 to raczej zna na poziomie podstawowym html. Tymbardziej ze jesli ma wiedze na temat pozycjonowania i wie do czego uzyc znacznikow h1 to raczej tez wie gdzie i jak nalezy wprowadza np. meta...wiec to tez potwierdza jego znajomosc html'a

Co do kadrowania fotek ( zmniejszania wielkosci zdjec ) to jest na prawde tyle programow ( niektore online ) ze mozna przebierac.
96.4% - skad masz takie statystyki :P
Moderator Witryny

przez berlioz » 2011 lis 21, Pn 16:42

Wielkość spirytusowa jest oczywiście szacunkowa ale dalej obstaję przy tym, że ludziom trzeba pewne rzeczy ułatwiać (lub chociażby dawać wybrór-możliwość skorzystania z ułatwienia) bo równie dobrze mógł Twórca w ogóle np. galerii nie robić tylko jakąś możliwość wrzucenia iframe/wrapper a niech sobie sami ludzie galerie na piechotę klepią.

Autor tematu

przez redvan » 2011 lis 21, Pn 17:06

berlioz napisał(a):Wielkość spirytusowa jest oczywiście szacunkowa ale dalej obstaję przy tym, że ludziom trzeba pewne rzeczy ułatwiać (lub chociażby dawać wybrór-możliwość skorzystania z ułatwienia) bo równie dobrze mógł Twórca w ogóle np. galerii nie robić tylko jakąś możliwość wrzucenia iframe/wrapper a niech sobie sami ludzie galerie na piechotę klepią.

Tym tokiem rozumowania mozna by stworzyć "idealny system sprzedaży" - niestety żaden skrypt do prowadzenia swojego biznesu nie ma wszystkich opcji nam odpowiadających . Dlatego jest jeszcze wybór zlecenia napisania dedykowanego oprogramowania.
Moderator Witryny

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości