Produkty pokrewne
|Strona 1 z 1
Produkty pokrewne
Nie bardzo mogłem się zdecydować gdzie o tym napisać, czy w "propozycjach zmian i dodatków" czy w "Błędach w oprogramowaniu". Ostatecznie padło na to drugie i to chyba dość trafna decyzja. Otóż...
Wybieram produkt bazowy z listy, następnie produkt powiązany w ilości 3 szt. Zaznaczam oczywiście "Utwórz powiązania wsteczne (produktów pokrewnych do produktu bazowego)" i teraz tak, wchodzę na stronę produktu bazowego, tu np.: Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się i mam wszystkie produkty powiązane (u mnie "zamienniki"), lecz gdy wchodzę na stronę jednego z produktów powiązanych np.: Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się w zamiennikach mam tylko produkt bazowy.
I tak mi się wydaje że skoro zaznaczyłem powiązanie wsteczne to we wszystkich produktach powiązanych powinny pokazywać się wszystkie produkty powiązane z sobą.
Mam nadzieję że nie zagmatwałem nad to sprawy.
Wybieram produkt bazowy z listy, następnie produkt powiązany w ilości 3 szt. Zaznaczam oczywiście "Utwórz powiązania wsteczne (produktów pokrewnych do produktu bazowego)" i teraz tak, wchodzę na stronę produktu bazowego, tu np.: Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się i mam wszystkie produkty powiązane (u mnie "zamienniki"), lecz gdy wchodzę na stronę jednego z produktów powiązanych np.: Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się w zamiennikach mam tylko produkt bazowy.
I tak mi się wydaje że skoro zaznaczyłem powiązanie wsteczne to we wszystkich produktach powiązanych powinny pokazywać się wszystkie produkty powiązane z sobą.
Mam nadzieję że nie zagmatwałem nad to sprawy.
- Autor tematu
- Podziękował : 0 razy
- Otrzymał podziękowań: 0 razy
Re: Produkty pokrewne
Zasada dzialania jest taka :
Produkt bazowy X
Produkty pokrewne : Y Z W
Produkt X będzie miał produkty pokrewne Y Z W
Produkt Y będzie miał produkty pokrewne X
Produkt Z będzie miał produkty pokrewne X
Produkt W będzie miał produkty pokrewne X
Tak bylo od poczatku ( kiedyś chyba max do 5 sztuk wyswietlania na podstronie produktowej - w pozniejszych wersjach nie ma juz ograniczenia ilosci choc by się przydało typu " Ilośc wyświetlanych produktów pokrewnych " )
Faktycznie można by było jakoś zautomatyzować by produkty Y Z W także miały między sobą powiązania a nie tylko z produktem bazowym X
Produkt bazowy X
Produkty pokrewne : Y Z W
Produkt X będzie miał produkty pokrewne Y Z W
Produkt Y będzie miał produkty pokrewne X
Produkt Z będzie miał produkty pokrewne X
Produkt W będzie miał produkty pokrewne X
Tak bylo od poczatku ( kiedyś chyba max do 5 sztuk wyswietlania na podstronie produktowej - w pozniejszych wersjach nie ma juz ograniczenia ilosci choc by się przydało typu " Ilośc wyświetlanych produktów pokrewnych " )
Faktycznie można by było jakoś zautomatyzować by produkty Y Z W także miały między sobą powiązania a nie tylko z produktem bazowym X
-

- Moderator Witryny
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
redvan napisał(a):Faktycznie można by było jakoś zautomatyzować by produkty Y Z W także miały między sobą powiązania a nie tylko z produktem bazowym X
Otóż to, w tej chwili gdybym chciał je z sobą wszystkie powiązać musiałbym z każdego kolejno uczynić produkt bazowy i dodawać produkty pokrewne czyli:
bazowy | pokrewne
x | yzw
y | xzw
z | xyw
w | xyz
i dopiero wtedy wszystkie produkty są z sobą powiązane.
Tym sposobem mamy syzyfową pracę.
A przy dobrej woli autora można by to załatwić jednym ptaszkiem w panelu.
- Autor tematu
Nie wiem jak to od strony programisty wygląda, ale z mojej można by zrobić to w ten sposób że podczas tworzenia nowego powiązania mogła by być możliwość wyboru kilku produktów bazowych i kilka produktów powiązanych.
W tej chwili wybieramy jeden bazowy i kilka powiązanych. A gdyby właśnie była opcja wyboru jednocześnie kilku bazowych tworzyło by się powiązanie każdego produktu z każdym.
np.
wybieramy bazowe X; Y; W; Z;
następnie pokrewne X; Y; W; Z;
i na stronie każdego produktu wyświetlałby się każdy z powiązanych produktów.
Mam nadzieję że dość zrozumiale napisałem. Kto za ?
W tej chwili wybieramy jeden bazowy i kilka powiązanych. A gdyby właśnie była opcja wyboru jednocześnie kilku bazowych tworzyło by się powiązanie każdego produktu z każdym.
np.
wybieramy bazowe X; Y; W; Z;
następnie pokrewne X; Y; W; Z;
i na stronie każdego produktu wyświetlałby się każdy z powiązanych produktów.
Mam nadzieję że dość zrozumiale napisałem. Kto za ?
- Autor tematu
Ja właśnie często się z tym męczę, trzeba łączyć każdy z każdym. Przypomina mi to lekcje z kombinatoryki
Jestem za uproszczeniem tego.
|Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości