Instalacja sklepu w subdomenie
|Strona 1 z 1
Instalacja sklepu w subdomenie
Witam
Jestem tutaj nowy, więc proszę o wyrozumiałość
Muszę zainstalować sklep w subdomenie. Kiedy wszystko w nim będzie ok, chcę przenieść go na domenę.
Czy wystarczy później przenieść pliki o katalog wyżej, czy będzie z tym kłopot? Wersja KQS to 3.4
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam, Andrzej
Muszę zainstalować sklep w subdomenie. Kiedy wszystko w nim będzie ok, chcę przenieść go na domenę.
Czy wystarczy później przenieść pliki o katalog wyżej, czy będzie z tym kłopot? Wersja KQS to 3.4
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam, Andrzej
- Autor tematu
- Podziękował : 0 razy
- Otrzymał podziękowań: 0 razy
Re: Instalacja sklepu w subdomenie
Zgodnie z moim stanem wiedzy możesz zrobić sobie to tak.
Ustawiasz katalog główny domeny na inny katalog niźli sklep tymczasowy. (panel administracyjny usługodawcy hostingowego)
Później - jak już będziesz chciał mieć go pod właściwą domenę ustawiasz katalog z KQS jako główny katalog domeny.
Czyli na początek ustawiasz katalog główny domeny np na. twojadomena.pl/tymczasowo żeby sklep nie startował odrazu.
Jak już będziesz chciał żeby sklep działał pod właściwą domeną dajesz katalog główny domeny na twojadomena.pl i po sprawie.
Dobrze, żeby Ktoś to jeszcze potwierdził.
Nie daję gwarancji na:
a) że to działa
b) że sobie nic nie spitolisz
Ustawiasz katalog główny domeny na inny katalog niźli sklep tymczasowy. (panel administracyjny usługodawcy hostingowego)
Później - jak już będziesz chciał mieć go pod właściwą domenę ustawiasz katalog z KQS jako główny katalog domeny.
Czyli na początek ustawiasz katalog główny domeny np na. twojadomena.pl/tymczasowo żeby sklep nie startował odrazu.
Jak już będziesz chciał żeby sklep działał pod właściwą domeną dajesz katalog główny domeny na twojadomena.pl i po sprawie.
Dobrze, żeby Ktoś to jeszcze potwierdził.
Nie daję gwarancji na:
a) że to działa
b) że sobie nic nie spitolisz
andrew65 napisał(a):Witam
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam, Andrzej
Wystarczy, jedyne co przed przeniesieniem radzę zrobić to w konfiguracji sklepu zapisać nowy adres sklepu i potem ewentualnie w bazie danych zastąpić wszystko z aaa.domena.pl na domena.pl
- Moderator Witryny
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
tworzysz subdomene np :
sub.domena.pl
w domenie glownej tworzysz katalog np. " sub "
Do tego katalogu wgrywasz pliki sklepu.
Subdomene kierujesz na podkatalog "sub" w domenie
Masz wtedy dostep z 2 adresow :
http:// www. sub.domena.pl
http:// www. domena.pl/sub/
sub.domena.pl
w domenie glownej tworzysz katalog np. " sub "
Do tego katalogu wgrywasz pliki sklepu.
Subdomene kierujesz na podkatalog "sub" w domenie
Masz wtedy dostep z 2 adresow :
http:// www. sub.domena.pl
http:// www. domena.pl/sub/
-

- Moderator Witryny
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
wystarczy przenieść katalogi i pliki wyżej z zastrzeżeniem jak napisał marpit -> jeśli masz gdzieś użyte odsyłacze/adresy ze ścieżką bezwzględną (np.: Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się) to musisz sobie to pozmieniać (w szablonie sklepu, ewentualnie w headzie sklepu i w pliku styli jeśli utworzyłeś taki plik.
No i jeszcze w PA sklepu w konfiguracji musisz zmienić adres sklepu na prawidłowy (domenę główną)
No i jeszcze w PA sklepu w konfiguracji musisz zmienić adres sklepu na prawidłowy (domenę główną)
-

- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Dzięki Panowie za pomoc:)
Jakieś konkrety są, można zacząć działać.
Pozdrawiam
Andrzej
Jakieś konkrety są, można zacząć działać.
Pozdrawiam
Andrzej
- Autor tematu
|Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość