Szybkie dodawanie produktów pokrewnych
|Strona 1 z 1
Szybkie dodawanie produktów pokrewnych
Może się komuś przyda, a może ktoś też wypracuje lepszą kwerendę, która będzie skuteczniejsza od mojej. Poniżej wklejam kwerendę, która w szybki i nie pracochłonny sposób tworzy produkty pokrewne, ale tylko z jednej kategorii - niestety jeszcze nie potrafię zrobić tak, żeby dodawała produkty pokrewne z różnych kategorii.
Robi się to w następujący sposób: logujemy się do phpMyAdmin naszego sklepu, wybieramy bazę sklepu, tabelę kqs_produkty_pokrewne, otworzy się nam strona tabeli otwieramy okno sql i wklejamy poniższą kwerendę:
INSERT INTO `kqs_produkty_pokrewne`
SELECT null,`numer`,`numer`+1
FROM `kqs_produkty` where `kat_id`=116
Kwerenda ta dodaje do tabeli kqs_produkty_pokrewne numery, gdzie numery to id produktu wybrane z tabeli kqs_produkty, dodatkowo uszczegóławiamy że dodane mają zostać tylko id zawierające się w kategorii 116, w moim przypadku to notebooki, liczbę tą znajdujemy w kolumnie kat_id w tabeli kqs_produkty. W SELECT pierwsza kolumna jest na null ponieważ tabela kqs_produkty_pokrewne automatycznie dodaje tam numerację, druga kolumna to numer naszego produktu, trzecia również jak do tej dodajemy zapis +1 inaczej rekordy w wierszu będą takie same.
Trochę mało zrozumiale opisałem cały proces, ale efekt końcowy jest w miarę zadowalający.
Jeżeli ktoś z Was zna lepiej sql może poprawi tą kwerendę i podzieli się ze wszystkimi zapytaniem.
Robi się to w następujący sposób: logujemy się do phpMyAdmin naszego sklepu, wybieramy bazę sklepu, tabelę kqs_produkty_pokrewne, otworzy się nam strona tabeli otwieramy okno sql i wklejamy poniższą kwerendę:
FROM `kqs_produkty` where `kat_id`=116
Kwerenda ta dodaje do tabeli kqs_produkty_pokrewne numery, gdzie numery to id produktu wybrane z tabeli kqs_produkty, dodatkowo uszczegóławiamy że dodane mają zostać tylko id zawierające się w kategorii 116, w moim przypadku to notebooki, liczbę tą znajdujemy w kolumnie kat_id w tabeli kqs_produkty. W SELECT pierwsza kolumna jest na null ponieważ tabela kqs_produkty_pokrewne automatycznie dodaje tam numerację, druga kolumna to numer naszego produktu, trzecia również jak do tej dodajemy zapis +1 inaczej rekordy w wierszu będą takie same.
Trochę mało zrozumiale opisałem cały proces, ale efekt końcowy jest w miarę zadowalający.
Jeżeli ktoś z Was zna lepiej sql może poprawi tą kwerendę i podzieli się ze wszystkimi zapytaniem.
Ostatnio edytowano 2011 lip 05, Wt 17:43 przez pbas, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Przeniosłem
Powód: Przeniosłem
- Autor tematu
- Podziękował : 0 razy
- Otrzymał podziękowań: 0 razy
Re: Szybkie dodawanie produktów pokrewnych
Narbe napisał(a):
FROM `kqs_produkty` where `kat_id` in (116,...)
moze tak (kursywa)
- Podziękował : 0 razy
- Otrzymał podziękowań: 0 razy
|Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości