Nazwa rekordu przechowującego e-mail klienta

Wszystko na temat konfiguracji sklepu internetowego opartego o skrypt KQS.store

Nazwa rekordu przechowującego e-mail klienta

przez tomcio83 » 2010 sie 31, Wt 11:53

Witam. W związku z pewnym skryptem który muszę wgrać do sklepu muszę wyciągnąć z bazy danych informacje na temat nazwy pola przechowującego e-mail zarejestrowanego klienta oraz numer zamówienia. Pole "numer zamówienia" znalazłem w sklepie i nazywa się ono zwyczajnie {numer_zamowienia}. Natomiast nie wiem gdzie szukać nazwy pola przechowującego e-mail zarejestrowanego klienta, a nie chcę strzelać w ciemno. Jeśli ktoś zna nazwę tego pola lub wie gdzie to znaleźć to z góry dziękuję.

Pozdrawiam

Autor tematu
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Nazwa rekordu przechowującego e-mail klienta

przez lucastes » 2010 wrz 02, Cz 15:27

Chcesz wyciągnąć dane bezpośrednio z bazy (SQL), czy za pośrednictwem sklepu? Napisałeś "{numer_zamowienia}" więc pewnie to drugie.

przez tomcio83 » 2010 wrz 02, Cz 15:29

za pośrednictwem sklepu

Autor tematu

przez lucastes » 2010 wrz 02, Cz 15:45

Napisz, w jaki sposób chcesz przekazywać te dane do zewnętrznego skryptu.
{numer_zamowienia} jest wewnętrznym "parametrem" sklepu i w zewnętrznym skrypcie na nic ci się nie przyda.

przez tomcio83 » 2010 wrz 02, Cz 16:00

Jest to skrypt dołączany do komunikatu potwierdzającego zrealizowanie zamówienia. Akurat pole {numer_zamowienia} dziala i za pomocą tej zmiennej są przekazywane dane tak jak chce. Chodzi mi tylko o analogiczne wyciągnięcie ze sklepu e-maila klienta składającego zamówienia(czyli np {email}) ale nie wiem jak to pole się nazywa w sklepie ...

Autor tematu

przez lucastes » 2010 wrz 02, Cz 16:26

Wszystkie wyrażenia dostępne dla danego komunikatu masz wymienione w sekcji "Edycja komunikatu" i tylko te wymienione będą działać. Możesz poprosić autora sklepu, żeby rozszerzył listę wyrażeń o {email_klienta}.

przez tomcio83 » 2010 wrz 02, Cz 16:37

Wiecie co, chodzi mi o to, że w polu: "Dodatkowy komunikat (lub kod html) wyświetlany klientowi z komunikatem potwierdzającym złożenie zamówienia" wpisuję skrypt o treści:

<script type="text/javascript"><!--
ceneo_client_email = '';
ceneo_order_id = '{numer_zamowienia}';
//-->
</script>
<script type="text/javascript" src="https://ssl.ceneo.pl/........"></script>

Brakuje mi tylko wypełnionego pola:ceneo_client_email, które ma przekazywać adres e-mail klienta składającego zamówienie. W związku z tym chodzi mi dokładnie o automatyczne wypełnienie tego pola mailem klienta składającego zamówienie.

W opisie tego pola: "Dodatkowy komunikat (lub kod html) wyświetlany klientowi z komunikatem potwierdzającym złożenie zamówienia" widnieją takie zdefiniowane wartości jak: {numer_zamowienia}, {wartosc_zamowienia_netto}, {wartosc_zamowienia_netto_kropka}, {wartosc_zamowienia}, {wartosc_zamowienia_kropka}, {wartosc_zamowienia_z_przesylka}, {wartosc_zamowienia_z_przesylka_kropka}, {waluta}.

Jeśli nie ma powyżej pola z e-mailem, czy to oznacza, że nie można go tam automatycznie wstawić w jakiś inny sposób ? Na pewno musi się to dać zrobić w jakiś sposób ...

Autor tematu

przez zsedc » 2010 wrz 06, Pn 14:36

Możesz skryptem PHP zajrzeć do bazy danych i sprawdzić ostatnie zamówienie. Na podstawie ostatniego zamówienia dojdziesz do adresu email klienta:). Kiedyś zrobiłem tak z google analytics e-commerce i działało. Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się pewnie działa podobnie.

Jeżeli masz nie duży sklep internetowy (np nie więcej niż 5 zamówień na minutę) to będzie to działać, gdyż ważne aby od momentu złożenia zamówienia do momentu wykonania się skryptu na stronie z podziękowaniami nikt inny nie złożył zamówienia.

przez tomcio83 » 2010 wrz 07, Wt 08:23

Czy moglibyście podać mi treść tego skryptu ?

Autor tematu

Następna strona

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość