Kategorie - kopiowanie, eksport, import, wprowadzanie
Kategorie - kopiowanie, eksport, import, wprowadzanie
Od kilkunastu dni wprowadzam nowe kategorie do sklepu. Widze ze jest to bezsensowna robota. Czy ktos moze mi poradzic jak wprowadzac kategorie seriami importowac lub da jakikolwiek inny sposob na te kategorie.
Sprzedaje czesci samochodowe. Kategorie powtarzaja sie np: Zawieszenia/zawieszenia sportowe/audi/a4/model b5 , oswietlenie/lampy przednie/angel eyes/audi/a4/model b5 itd....
w sumie wychodzi na to ze wiekszosc kategorii moglbym skopiowac , czy jest na to inny sposob???
Dodatkowo mam kilka sklepow, czy jest szansa zeby przekopiowac wszystkie kategorie z jednego sklepu do innego ???
Pozdrawiam
mint
mint-garage.pl
mint-garden.pl
supersport24.pl
PS: Jesli macie jakiekolwiek uwagi, ktore moga pomoc mi usprawnic lub poprawic moje sklepy - piszcie priv / thx mint
Sprzedaje czesci samochodowe. Kategorie powtarzaja sie np: Zawieszenia/zawieszenia sportowe/audi/a4/model b5 , oswietlenie/lampy przednie/angel eyes/audi/a4/model b5 itd....
w sumie wychodzi na to ze wiekszosc kategorii moglbym skopiowac , czy jest na to inny sposob???
Dodatkowo mam kilka sklepow, czy jest szansa zeby przekopiowac wszystkie kategorie z jednego sklepu do innego ???
Pozdrawiam
mint
mint-garage.pl
mint-garden.pl
supersport24.pl
PS: Jesli macie jakiekolwiek uwagi, ktore moga pomoc mi usprawnic lub poprawic moje sklepy - piszcie priv / thx mint
- Autor tematu
- Podziękował : 0 razy
- Otrzymał podziękowań: 0 razy
Re: Kategorie - kopiowanie, eksport, import, wprowadzanie
Oczywiście, że można przenieść kategorie z jednego sklepu do drugiego w prosty sposób. Wystarczy wyeksportować dane z bazy z poziomu phpMyAdmin w postaci skryptu i wykonać ten skrypt na bazie drugiego sklepu.
Mam problem z przeniesieniem towrów z jednego sklepu do innego.
postęowałem zgodnie z Pomocą poniżej okienka importowania w KQS, ale wszystkie rekordy pomija.
W związku z tym pytanie: co oznacza
postęowałem zgodnie z Pomocą poniżej okienka importowania w KQS, ale wszystkie rekordy pomija.
W związku z tym pytanie: co oznacza
???marcin napisał(a):. ... Wystarczy wyeksportować dane z bazy z poziomu phpMyAdmin w postaci skryptu i wykonać ten skrypt na bazie drugiego sklepu.
bor3d napisał(a):Mam problem z przeniesieniem towrów z jednego sklepu do innego.
W związku z tym pytanie: co oznacza???marcin napisał(a):. ... Wystarczy wyeksportować dane z bazy z poziomu phpMyAdmin w postaci skryptu i wykonać ten skrypt na bazie drugiego sklepu.
1) Zalogowac sie do phpMyAdmin
2) Wejsc w tabele "kqs_produkty" ( o ile taki jest przedrostek tabeli "kqs" )
3) Kliknac "Eksportuj i zapisac do pliku
4) edytowac plik ( np. notepad++ ) i zmienic poczatek linijek ( wersje php itp oraz nazwe bazy danych ) - i zapisac zmiany
wejsc do phpMy Admina drugiej bazy
kliknac "Importuj" i wybrac baze do zaimportowania
Jak wyskoczy na zielono komunikat to znaczy ze baza prawidlowo sie wgrala, jak na czerwono, to znaczy ze zle.
Warunek kozystania z tej opcji - baza importowana musi byc pusta ( jesli nadpisujesz to chyba wywala blad ).
Ale zawsze mozesz najpierw usunac tabele "kqs_produkty" a po usunieciu importowac tabele z produktami ktora wczesniej exportowales i zmieniles ( tak jak w pkt.4 )
-

- Moderator Witryny
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
zapomnialem dodac, ze jesli produkty posiadaly galerie to tabele z galeriami tez exportuj, jesli produkty posiadaly cechy, atrybuty lub inne ( np. prod. pokrewne), komentarze, dostepnosci - to takze te tabele exportuj ( bo inaczej wywali w sklepie blad )
-

- Moderator Witryny
Dzięki wielkie, powoli się posuwam do przodu.... mam już dodane towary, walczę jeszcze z obrazkami i atrybutami 
Widze "nocny Marek" z ciebie 
Walcz walcz...z bazami danych to dosłownie walka, jesli cos nie idzie tak jak trzeba.
Aha ...czasami jak zaimportujesz baze danych to nie widac zmian na stronie, wtedy musisz wejsc w PA sklepu edytowac np. kategorie lub produkt lub szablon graficzny ( zalezy co importujesz), i bez zmian zrobic zapis. Wtedy juz na 100% bedzie dzialac. Mi sie tak działo przy przenoszeniu kategorii, szablonow graficznych itp.
Walcz walcz...z bazami danych to dosłownie walka, jesli cos nie idzie tak jak trzeba.
Aha ...czasami jak zaimportujesz baze danych to nie widac zmian na stronie, wtedy musisz wejsc w PA sklepu edytowac np. kategorie lub produkt lub szablon graficzny ( zalezy co importujesz), i bez zmian zrobic zapis. Wtedy juz na 100% bedzie dzialac. Mi sie tak działo przy przenoszeniu kategorii, szablonow graficznych itp.
-

- Moderator Witryny
Też od kilku dni przekładam sklep na nowy serwer i nie mogę uzyskac stanu pierwotnego . Dziesiątki razy kopiuję i przenoszę pliki i tabele.kgs (nawet pojedyńczo) a efekt to brak i małe przesunięcie innego elementu graficznego , które się nie przenoszą (grafika dodatkowa). Odpowiedź wyżej na temat jakaś bliska moim zdarzeniom. Proszę autora o podobną wskazówkę.
basiko
basiko
ale grafika sie rozjezdza czy co ?
kqs_ustawienia_graficzne
kqs_grafika
te tabele sa odpowiedzialne za grafike ( plus dodatkowo rozmieszczenie elementow menu w dziale konfiguracja oraz dodatkowych stworzonych elementow menu )
czyli dodatkowo kqs_elementy_menu
nie wiem czy dokladniej nazwalem te tabele bo to z pamieci teraz pisze.
Jesli grafika sie nie przenosi to trzeba recznie skopiowac kod ze starego sklepu a pozniej w nowym sklepie wkleic ten kod i zapisac ( do wersji 1.28 bylo ok 161 okien do kopiowania, aktualniej jest pewnie juz ok 200- nieli czylem )
kqs_ustawienia_graficzne
kqs_grafika
te tabele sa odpowiedzialne za grafike ( plus dodatkowo rozmieszczenie elementow menu w dziale konfiguracja oraz dodatkowych stworzonych elementow menu )
czyli dodatkowo kqs_elementy_menu
nie wiem czy dokladniej nazwalem te tabele bo to z pamieci teraz pisze.
Jesli grafika sie nie przenosi to trzeba recznie skopiowac kod ze starego sklepu a pozniej w nowym sklepie wkleic ten kod i zapisac ( do wersji 1.28 bylo ok 161 okien do kopiowania, aktualniej jest pewnie juz ok 200- nieli czylem )
-

- Moderator Witryny
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość