zmiany w wystawianiu FV
zmiany w wystawianiu FV
może nie wszyscy wiedzą :
Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się
pasowałoby uwzględnić to w formularzu KQSa
pasowałoby uwzględnić to w formularzu KQSa
Re: zmiany w wystawianiu FV
Jak rozumiem są 3 przypadki:
1. Płatnicy VAT i niektóre typy działalności wymienione w ustawie - tutaj nic się nie zmienia, musi być NIP na fakturze
2. Osoba prowadząca działalność, ale nie będąca płatnikiem VAT - tutaj potrzebny PESEL
3. Osoba fizyczna nie prowadząca działalności (zwykły Kowalski) - [b] czy tak, jak do tej pory mogę Kowalskiemu wystawić fakturę na samo nazwisko i adres, czy on też musi podać swój PESEL,???[/b
1. Płatnicy VAT i niektóre typy działalności wymienione w ustawie - tutaj nic się nie zmienia, musi być NIP na fakturze
2. Osoba prowadząca działalność, ale nie będąca płatnikiem VAT - tutaj potrzebny PESEL
3. Osoba fizyczna nie prowadząca działalności (zwykły Kowalski) - [b] czy tak, jak do tej pory mogę Kowalskiemu wystawić fakturę na samo nazwisko i adres, czy on też musi podać swój PESEL,???[/b
teoretycznie tak jak piszesz - ale warto zapytać księgowej/go
PESEL - trzeba wpisać dla osoby nieprowadzącej działalności jeśli chce fakturę i dla osoby prowadzącej działalność, która nie jest plątnikiem vatu
Witam
Wiadomo już czy autor oprogramowania planuje wprowadzić pole dla numeru PESEL w zamówieniu ?
Pozdrawiam
Szymon
Wiadomo już czy autor oprogramowania planuje wprowadzić pole dla numeru PESEL w zamówieniu ?
Pozdrawiam
Szymon
- Podziękował : 0 razy
- Otrzymał podziękowań: 0 razy
lucastes napisał(a):Jak rozumiem są 3 przypadki:
Wg Krajowej Informacji Podatkowej faktura dla osób fizycznych jest wystawiana na same dane (bez Pesel). Nr Pesel jest wymagany w szczególnych przypadkach oraz na wyraźne żądanie nabywcy.
lity
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Dokładnie to samo powiedzieli w moim US.
Tofif - zmień księgową, bo już kolejny raz p... głupoty!
Tofif - zmień księgową, bo już kolejny raz p... głupoty!
a to co niby oznacza ?
Czyli xksinski kupuje u mnie, chce fakture czyli musi podac pesel wczesnie podawal nip - przynajmniej ja tak to rozumiem
- Kod: Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się
Art. 3. 1. Identyfikatorem podatkowym jest:
1) numer PESEL - w przypadku podatników będących osobami fizycznymi objętymi rejestrem PESEL nieprowadzących działalności gospodarczej lub niebędących zarejestrowanymi podatnikami podatku od towarów i usług;
Czyli xksinski kupuje u mnie, chce fakture czyli musi podac pesel wczesnie podawal nip - przynajmniej ja tak to rozumiem
tofif napisał(a):a to co niby oznacza ?
- Kod: Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się
Art. 3. 1. Identyfikatorem podatkowym jest:
1) numer PESEL - w przypadku podatników będących osobami fizycznymi objętymi rejestrem PESEL nieprowadzących działalności gospodarczej lub niebędących zarejestrowanymi podatnikami podatku od towarów i usług;
Od 1 stycznia 2012 zlikwidowano (w kontaktach z US) NIP dla osób fizycznych i zamiast tego wprowadzono Pesel. I nic więcej się nie zmienia ponieważ nie zmieniono ustawy o VAT, gdzie są szczegółowe informacje, co powinna zawierać faktura.
Reasumując: osobom fizycznym nadal wystawia się faktury bez wpisywania numeru Pesel. Numer Pesel wpisuje się obowiązkowo w ściśle określonych sytuacjach (np. przy podatku akcyzowym) oraz na WYRAŹNE żądanie klienta.
Wszystkie informacje zostały potwierdzone w Krajowej Informacji Podatkowej.
lity
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość