RWD

Dział w którym możemy proponować zmiany w programie KQS.store.

Zgłoszenie propozycji zmiany w programie, nie jest jednoznaczne, z przyjęciem jej do realizacji przez producenta oprogramowania. Autor programu w miarę swoich możliwości, będzie zapoznawał się ze zgłaszanymi sugestiami zmian. Zmiany proponowane w tym dziale, w miarę możliwości będą realizowane przez autora programu.

RWD

przez amanita99 » 2019 sty 26, So 14:44

Mamy XXI wiek - obserwując sklepy oferowane przez konkurencję widzę że RWD jest w standardzie - czy to rozwiązanie darmowe / półdarmowe / abonamentowe.

Mam jeden sklep na kqs - zamierzam postawić kolejne sklepy - ale w związku z RWD płatnym w cholerę raczej wybiorę rozwiązania konkurencji.

Może czas to zmienić i "uwolnić" RWD jako standard?
 
Autor tematu
Posty: 26
Dołączył(a): 2012 maja 05, So 23:00
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: RWD

przez sucro » 2019 sty 28, Pn 10:14

RWD to nic innego jak odpowiedni sposób projektowania kodu by był responsywny ( czyli dopasowany do rożnych wielkości ekranu ). Jest to już standard jeśli chodzi o strony www czy sklepy....oczywiście koszt takiego projektowania jest wyższy bo trzeba brać pod uwagę różne wielkości ekranu ( od tych fullHD czyli 1920px....po notebooki z wielkością ekranu 1600 lub 1366px...po mniejsze 1200px oraz 1024, 960, 786, 600, 480 i 320px ) - oczywiście wszystko musi się prawidłowo wyświetlać. Kodu css wówczas jest też zdecydowane więcej....dlatego dobrej jakości kod ma swoją cenę.
Avatar użytkownika
Admin Witryny
 
Posty: 203
Dołączył(a): 2008 kwi 08, Wt 13:44
Lokalizacja: MEGAMO
Podziękował : 12 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Re: RWD

przez amanita99 » 2019 sty 28, Pn 15:37

W czym "gorszy" jest kod odpowiedzialny za responsywność w darmowym Presta czy Sote - nie mówiąc o tym że jak przeglądałem oferty dostawców oprogramowania sklepów internetowych - to jedynie KQS oferuje responsywność za 1500zł - u każdego jest w standardzie...
 
Autor tematu
Posty: 26
Dołączył(a): 2012 maja 05, So 23:00
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: RWD

przez sucro » 2019 sty 28, Pn 15:53

Nikt nie mówi że jest gorszy ....oprogramowanie sklepu KQS po instalacji też jest responsywne, a że nie ma do tego uniwersalnych templatek to już osobna kwestia ( popularność każdego oprogramowania jest inna ). Na jednym oprogramowaniu koszt wdrożenia tej samej templatki może wynosić 1000 zł a na innym już 3000 zł ( wszystko zależy czy osoba wdrażająca zna dobrze oprogramowanie i jaki efekt jest po wdrożeniu ).

Koszty samego kodowania templatki jest też uzależniony od ilości kodu ( ilości podstron do zakodowania oraz "bajerów" wizualnych ) - jedni mają cenę kodowania 1500 zł a inni mogą mieć 5000 zł...znajdą się osoby które zawsze zrobią coś za połowę ceny rynkowej ( która nie bierze się tez z sufitu a z ogólnej wyceny ilości pracy jaką trzeba wykonać pomnożoną przez stawkę godzinową ....jeden weźmie 25 zł za godzinę pracy a inny 50 zł ).
Avatar użytkownika
Admin Witryny
 
Posty: 203
Dołączył(a): 2008 kwi 08, Wt 13:44
Lokalizacja: MEGAMO
Podziękował : 12 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Re: RWD

przez amanita99 » 2019 sty 31, Cz 15:07

Zainstalowałem Presta Shop - nie wydałem ani złotówki na żadne kodowanie czegokolwiek i strona śmiga pięknie na smartfonach / tabletach / PC - koniec tematu. Wszystko jasne przejrzyste dopasowane i funkcjonalne. Jak dla mnie tyle w temacie.
 
Autor tematu
Posty: 26
Dołączył(a): 2012 maja 05, So 23:00
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: RWD

przez sucro » 2019 sty 31, Cz 15:26

Nie można tak porównać - bo Prestashop ma swoje zalety ale też i wady. Jedną z najprostszych funkcjonalności jakiej brakuje na Presta to usunięcie zamówienia ze sklepu. W życiu nie przypuszczałem że trzeba sobie albo samemu napisać dodatek, albo go kupić ( aktualnie już chyba wszyscy dev presty dają takie rzeczy za darmo ) - ale zdziwiony byłem bardzo niektórymi brakami gdy testowałem Prestę.

Też inaczej Prestashop działa w przypadku gdy mamy 10 tyś produktów z wariantami - demonem prędkości nie będzie nigdy nawet przy dobrej optymalizacji ( no i współdzielonego hostingu pod taką ilość produktów który to pociągnie to ze świecą szukać ).

KQS ma też swoje zalety jak i wady...ale biorąc pod uwagę ilości dodatków jaka istnieje pod Prestashop to można się za głowę złapać wiedząc że KQS ma takie rzeczy wbudowane w podstawowej wersji.

Każde inne oprogramowanie też będzie miało jakieś niedogodności...dopiero podczas ciągłej pracy w sklepie okazuje się ile tak na prawdę rzeczy brakuje nam w oprogramowaniu i wtedy trzeba szukać rozwiązania. Niektórzy przenoszą sklepy na inne platformy, a niektórzy zagryzają zęby i czekają na "litość Krzysztofa" z nadzieją że jakiś nowy dodatek się pojawi.

Dlatego zalecam byś zajrzał tutaj za rok czy 2 lata i napisał czy dalej uważasz Prestę za najlepsze co mogło Cię spotkać
Avatar użytkownika
Admin Witryny
 
Posty: 203
Dołączył(a): 2008 kwi 08, Wt 13:44
Lokalizacja: MEGAMO
Podziękował : 12 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Re: RWD

przez amanita99 » 2019 sty 31, Cz 16:12

Porównuję tylko i wyłącznie RWD. I jak już wspomniałem wcześniej każda platforma ma już w standardzie dopasowane wyświetlanie w zależności od urządzenia. I tak samo powinno być w KQS. Na rynku sporo się pozmieniało - też jeśli chodzi o zwyczaje zakupowe klientów.

Na Preście postawiłem drugi sklep. Pożyjemy zobaczymy.

Nie wieszam psów na KQS - na dzisiaj jedyne czego mi brakuje to RWD - resztę mam już porozwiązywaną.

Gdyby było RWD to bym zakupił kolejną licencję na KQS - wszystko w jednym standardzie dalej by chodziło.
 
Autor tematu
Posty: 26
Dołączył(a): 2012 maja 05, So 23:00
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: RWD

przez marpit » 2019 sty 31, Cz 18:53

A czemu nie robisz RWD w KQS ?
Avatar użytkownika
Moderator Witryny
 
Posty: 1691
Dołączył(a): 2008 maja 05, Pn 16:13
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy

Re: RWD

przez amanita99 » 2019 sty 31, Cz 21:46

Z powodu bydlaszczej ceny - skoro są darmowe rozwiązania... Ale pomyślałem o czymś takim - czy można zrobić RWD na sklepie kqs a później to sklonować na drugi sklep KQS bez dublowania kosztów ? Sklepy identyczne tylko kosmetycznie np kolorystyką się różniące i kilkoma grafikami.
 
Autor tematu
Posty: 26
Dołączył(a): 2012 maja 05, So 23:00
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Następna strona

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości
cron