Obsługa zamówień międzynarodowych
|Strona 1 z 1
Obsługa zamówień międzynarodowych
Witam,
O ile w kwestii konfiguracji różnych języków KQS jest dobrze przygotowany, o tyle wydaje mi się, że moduł przesyłek/płatności zupełnie nie nadąża za możliwościami konfiguracji różnych języków i przydałyby się jakieś zmiany, które umożliwiałyby realizację międzynarodowych zamówień. Z pewnością kwestia ta była juz poruszana, ale chyba warto do niej wrócić, skoro nie doczekała się ona wdrożenia.
Chyba najprościej dałoby się wdrożyć to przez stworzenie listy obsługiwanych krajów, do których byłby powiązane formy wysyłki wraz z ich kosztami oraz formy płatności. Klientowi z Czech czy Polakowi mieszkającemu na Wyspach podczas składania aktualizowałyby się koszty przesyłki w zależności od wybranego z listy kraju i jeśli byłyby dla niego akceptowalne to finalizowałby zamówienie płacąc przelewem czy kartą.
O ile w kwestii konfiguracji różnych języków KQS jest dobrze przygotowany, o tyle wydaje mi się, że moduł przesyłek/płatności zupełnie nie nadąża za możliwościami konfiguracji różnych języków i przydałyby się jakieś zmiany, które umożliwiałyby realizację międzynarodowych zamówień. Z pewnością kwestia ta była juz poruszana, ale chyba warto do niej wrócić, skoro nie doczekała się ona wdrożenia.
Chyba najprościej dałoby się wdrożyć to przez stworzenie listy obsługiwanych krajów, do których byłby powiązane formy wysyłki wraz z ich kosztami oraz formy płatności. Klientowi z Czech czy Polakowi mieszkającemu na Wyspach podczas składania aktualizowałyby się koszty przesyłki w zależności od wybranego z listy kraju i jeśli byłyby dla niego akceptowalne to finalizowałby zamówienie płacąc przelewem czy kartą.
- Autor tematu
- Podziękował : 0 razy
- Otrzymał podziękowań: 0 razy
Re: Obsługa zamówień międzynarodowych
Już kiedyś o tym pisałem, że rozwinięcie modułu wysyłki o wysyłki zagraniczne były by bardzo pomocne, obecnie każde zamówienie wyliczam indywidualnie a wystarczyłby moduł wysyłki zagranicznej z listą krajów + osobne koszty dla każdego z nich.
Z tą konfiguracją przesyłek zagranicznych to chyba nie będzie taka prosta sprawa, bo obecnie formę przesyłki określa się jeszcze przed podaniem adresu (kraju)... W mojej księgarni rozwiązałem to podając 4 możliwości form przesyłek:
- PRZESYŁKA KRAJOWA (odbiór za pobraniem)
- PRZESYŁKA KRAJOWA (przedpłata / przelew)
- ODBIÓR OSOBISTY (w siedzibie sklepu)
- WYSYŁKA ZA GRANICĘ
dla przesyłek krajowych koszt jest stały, a dla zagranicznej zmienia się w zależności od wagi
Jakoś to działa. Większy problem stanowi zamówienie przez osobę A, proszącą o rachunek na dane B, a wysyłka ma być na adres C.
Myślę, że przydałoby się trochę to przeorganizować.
- PRZESYŁKA KRAJOWA (odbiór za pobraniem)
- PRZESYŁKA KRAJOWA (przedpłata / przelew)
- ODBIÓR OSOBISTY (w siedzibie sklepu)
- WYSYŁKA ZA GRANICĘ
dla przesyłek krajowych koszt jest stały, a dla zagranicznej zmienia się w zależności od wagi
Jakoś to działa. Większy problem stanowi zamówienie przez osobę A, proszącą o rachunek na dane B, a wysyłka ma być na adres C.
Myślę, że przydałoby się trochę to przeorganizować.
ja mam podobnie jak ty - myślę, że wprowadzanie kolejnych opcji może tylko utrudnić klientowi zakupy
Wasze sposoby zapewne dają pożądany efekt, ale wydaje mi się, że nie tędy droga, aby za każdym razem ze wszystkim kombinować. KQS daje możliwość konfiguracji dodatkowych języków, umożliwiając obsługę klientów z zagranicy, ale co nam po niej skoro nie da się w prosty i przejrzysty sposób zdefiniować, że wysyłka do Czech kosztuje X pln, a do Francji Y pln?!
IMHO łatwa możliwość konfiguracji kosztów mocno by ułatwiła zadanie i stanowiłaby kamień milowy w rozwoju sklepów opartych na silnikach KQS.
Oczywiście mam świadomość tego co napisał motohelp, tzn. że najpierw wybieramy formę przesyłki, a później definiujemy adres wysyłki, ale z pewnością da się to jakoś przeprojektować (np. stosując ajax?), tym bardziej, że konkurencja oferuje takie opcje.
IMHO łatwa możliwość konfiguracji kosztów mocno by ułatwiła zadanie i stanowiłaby kamień milowy w rozwoju sklepów opartych na silnikach KQS.
Oczywiście mam świadomość tego co napisał motohelp, tzn. że najpierw wybieramy formę przesyłki, a później definiujemy adres wysyłki, ale z pewnością da się to jakoś przeprojektować (np. stosując ajax?), tym bardziej, że konkurencja oferuje takie opcje.
- Autor tematu
|Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość