Kod produktu dostawcy - mało miejsca

Dział w którym możemy proponować zmiany w programie KQS.store.

Zgłoszenie propozycji zmiany w programie, nie jest jednoznaczne, z przyjęciem jej do realizacji przez producenta oprogramowania. Autor programu w miarę swoich możliwości, będzie zapoznawał się ze zgłaszanymi sugestiami zmian. Zmiany proponowane w tym dziale, w miarę możliwości będą realizowane przez autora programu.

Kod produktu dostawcy - mało miejsca

przez Largo » 2011 mar 18, Pt 22:20

Pokrótce opiszę w czym rzecz:

Sprzedaję części do różnych urządzeń. Powiedzmy, że to będzie pompa hydrauliczna. Mam w sklepie wyszczególnionych kilkunastu producentów urządzeń, z których każdy wytwarza co najmniej kilkanaście rodzajów tych urządzeń - w których są używane pompy. Każdy z producentów stosuje własną numerację katalogową do oznaczenia takiej pompy i w zależności od modelu urządzenia, a nawet rocznika, może ona mieć inny numer. Do tego producenci i dostawcy pomp także stosują swoje numeracje. Daje to potworną ilość numerów, które mogą dotyczyć danej pompy używanej przez wielu producentów. Z poziomu wyszukiwarki sklepowej mogę szybko znaleźć produkt gdy mam wpisany numer w polu "kod produktu dostawcy". Rzecz w tym, że niewiele można tam wpisać, a nie chciałbym tego wszystkiego wypisywać "na wierzchu".

Mam zatem pytanie, czy da się zrobić jakąś modyfikację, która umożliwi wpisywanie większej ilość numerów w panelu administracyjnym, tak, żeby można było potem na ich podstawie wyszukiwać produkt z poziomu wyszukiwarki w sklepie.

Autor tematu
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Kod produktu dostawcy - mało miejsca

przez redvan » 2011 mar 19, So 08:03

numery wstaw w opis i klienci niech szukaja po numerze z zaznaczona opcja "szukaj rowniez w opisie". Tak zawsze wyszukuje w alledrogo
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 3 razy

przez Largo » 2011 mar 19, So 12:13

No właśnie chcę tego uniknąć. Raz, że jak dodam w opisie produktu np 18 numerów, to będzie głupio wyglądać, a poza tym, konkurencja też nie leży i podpatruje. W tej chwili szczątkowo stosuję takie rozwiązanie ale właśnie chodzi o to, żeby zrobić inaczej.

Autor tematu

przez redvan » 2011 mar 19, So 12:40

Largo napisał(a):No właśnie chcę tego uniknąć. Raz, że jak dodam w opisie produktu np 18 numerów, to będzie głupio wyglądać, a poza tym, konkurencja też nie leży i podpatruje. W tej chwili szczątkowo stosuję takie rozwiązanie ale właśnie chodzi o to, żeby zrobić inaczej.

mozesz jeszcze uzyc pola krótkiego opisu ktore to pole moze byc ukryte podczas wyswietlania produktów ( bedzie widoczne w kodzie html strony ) a bedzie wyszukiwalo po tych modelach ( o ile wyszukiwanie przeszukuje tez krotki opis )
Moderator Witryny

przez Largo » 2011 mar 21, Pn 14:06

Dzięki, za podpowiedź, rzeczywiście, jeśli produkt nie jest wystawiony na stronie głównej, to krótkiego opisu nie widać i można zrobić tak jak potrzebuję.

Autor tematu

przez redvan » 2011 mar 21, Pn 15:21

Largo napisał(a):Dzięki, za podpowiedź, rzeczywiście, jeśli produkt nie jest wystawiony na stronie głównej, to krótkiego opisu nie widać i można zrobić tak jak potrzebuję.

oprocz tego w miejscach gdziek torki opis jest widoczny , mozna go ukryc stosujac kod html do ukrywania
Moderator Witryny

przez Largo » 2011 cze 25, So 17:58

A jednak to nie tak. Krótki opis także jest widoczny. Trzeba tylko ustawić odpowiedni rodzaj wyświetlania produktów. Aż mi się włos zjeżył kiedy to zauważyłem, bo w zależności od tego, jaki typ wyświetlania produktów klient miał ustawiony to widział / lub nie, opis który chciałem ukryć. W efekcie czym prędzej usunąłem wszystkie wpisy w opisie dodatkowym i znowu jestem na początku. Byłoby rozwiązaniem, gdyby można było ustawić na stałe tylko jeden rodzaj wyświetlania produktów. Mnie w tym przypadku interesuje wersja gdzie miałbym układ trzech kolumn z widocznymi miniaturkami (bo wtedy krótki opis jest niewidoczny) i żadnych kombinacji, że odwiedzający stronę może sobie coś zmienić. Czy ktoś ma jakąś wiedzę czy to jest możliwe?

Autor tematu

przez redvan » 2011 cze 25, So 21:44

Largo napisał(a):A jednak to nie tak. Krótki opis także jest widoczny. Trzeba tylko ustawić odpowiedni rodzaj wyświetlania produktów. Aż mi się włos zjeżył kiedy to zauważyłem, bo w zależności od tego, jaki typ wyświetlania produktów klient miał ustawiony to widział / lub nie, opis który chciałem ukryć. W efekcie czym prędzej usunąłem wszystkie wpisy w opisie dodatkowym i znowu jestem na początku. Byłoby rozwiązaniem, gdyby można było ustawić na stałe tylko jeden rodzaj wyświetlania produktów. Mnie w tym przypadku interesuje wersja gdzie miałbym układ trzech kolumn z widocznymi miniaturkami (bo wtedy krótki opis jest niewidoczny) i żadnych kombinacji, że odwiedzający stronę może sobie coś zmienić. Czy ktoś ma jakąś wiedzę czy to jest możliwe?

z kodu html usun mozliwosc wyboru trybu przez klienta ( czyli tryby 2,3,4 - jest to w paru miejscach w szablonach graficznych ) , a w dziale konfiguracja ustaw domyslne wyswietlanie w trybie 1,2,3,4 - w zaleznosci ktore chcesz miec.

po za tym opisy mozna ukryc nie wyswietlajac ich ( czyli usunac z trybu 1,2,3,4 {KROTKI_OPIS} wtedy nie bedzie on wyswietlany )
Moderator Witryny

przez Largo » 2011 lip 07, Cz 18:19

Aha, zapomniałem podziękować co niniejszym czynię. Ostatni sposób jaki podpowiedział redvan zadziałał więc raz jeszcze - dzięki.

Autor tematu

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość