dodanie możliwości tworzenia rodzajów wysyłki

Dział w którym możemy proponować zmiany w programie KQS.store.

Zgłoszenie propozycji zmiany w programie, nie jest jednoznaczne, z przyjęciem jej do realizacji przez producenta oprogramowania. Autor programu w miarę swoich możliwości, będzie zapoznawał się ze zgłaszanymi sugestiami zmian. Zmiany proponowane w tym dziale, w miarę możliwości będą realizowane przez autora programu.

dodanie możliwości tworzenia rodzajów wysyłki

przez junki » 2009 kwi 29, Śr 09:01

Obecnie znienawidzone przezemnie alledrogo coś takiego wprowadziło.

Generalnie mam problem z wysyłkami różnych produktów czasami koszulka, czasami szkło co jak wiadomo musi być lepiej zapakowanie i dla pewności nadane z opcją 'ostrożnie" Chodzi o to aby wprowadzić możliwość stworzenia grup wysyłki np:

"grupa Szkło"
i w tej grupie ustalamy kilka przesyłek

"grupa standard"

"grupa kurier"

Generalnie pomysł polega na tym aby klientowi podsunąć pod nos tylko możliwe formy wysyłki dla danego produktu. Oczywiście grupy wysyłki należało by przypisać produktowi. Sprawę można uprościć wprowadzając grupę domyślną dla produktów "standardowych"

jak napisałem nie zrozumiale dajcie znać :)

Autor tematu
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: dodanie możliwości tworzenia rodzajów wysyłki

przez AurorA » 2009 kwi 29, Śr 17:50

Ja rozumiem o co chodzi- ciekawy pomysł. Sam często przy opisie produktu dodaje informacje że w tym przypadku wysyłka tylko kurierem albo tylko odbiór osobisty.
Nie wiem tylko czy dla wystarczającej ilości osób takie udogodnienie by było dobre. Nie rozwiąże to problemu do końca, ale może być przydatne.

przez SawisS » 2010 gru 30, Cz 13:33

Witam Wszystkich

Mi często zdaża się że produkt ma więcej niż 120cm długości (to limit w UPS, powyżej traktowany jako niestandardowy dodatkowo płatny, a nie da się tego skompensować bo opłata jest dość wysoka)
W wersji 1.31 dodano paczkomaty, problem w tym że to klient musi wybrać sobie rozmiar paczki (albo ja nie potrafię tego inaczej ustawić) - nie można przypisać towaru do danego gabarytu lub wyłączyć towaru z danej opcji wysyłki.
Podobnie jest z gabarytami na Poczcie Polskiej, 60cm max na gabaryt A.
Może pomogłoby wprowadzenie do karty produktu wymiarów i później tak jak jest obecnie w opcjach wysyłki określone dla wagi określić progi (max waga - max długość), tak możnaby stworzyć "drabinkę" np 0cm - 59cm Gabaryt A, 60cm - ... Gabaryt B - dla danej opcji Poczty, kuriera czy paczkomatu
Grupowanie produktów wg rodzaju wysyłki też byłoby ciekawe
SawisS

przez motohelp » 2010 gru 30, Cz 16:11

Pomysł ciekawy, jednak może być to dość skomplikowane przy wdrożeniu... bo jak traktowany byłby zakupy wieloprzedmiotowe z kilku różnych grup wysyłkowych? Jaka w tym wypadku opcja wysyłki podpowiedziałby się klientowi?

przez Seavolv » 2011 sty 03, Pn 11:53

Ja uważam że z jednej strony może dobrze by było gdyby taki podział był, jednak tak jak ktoś napisał
Pomysł ciekawy, jednak może być to dość skomplikowane przy wdrożeniu
.

Z drugiej strony uważam też że niektórzy na siłę próbują uszczęśliwić klientów wprowadzając 50 sposobów wysyłki, a później się dziwią że ni jak nie da się togo ustawić do kupy, abo że klienci nie mogą sobie poradzić z wyborem i zalewają nas masą tel. i maili.
Ja mam dwie formy wysyłki poczta i kurier i uważam że tyle wystarczy, zarówno ja mam wszystko ustawione automatycznie pod wagę, tak że klient nie zastanawia się jaką formę wysyłki ma wybrać bo system sam mu ją narzuca z góry i nie mam zapytań w stylu co teraz wybrać.
Dawanie klientowi zbyt dużego wyboru, nie jest chyba dobrym rozwiązaniem, a tym bardziej gdy jeszcze ma określić gabaryty?

przez junki » 2011 sty 03, Pn 16:13

tak ale pomysł polegał na tym aby ostatecznie klientowi dać do wyboru tylko dwie, trzy formy przesyłki. Które wcześniej zostały by odpowiednio przypisane do produktu.

Autor tematu

przez Seavolv » 2011 sty 04, Wt 12:30

Można by się posłużyć schematem Allegro, ale nie wiem czy to dobre rozwiązania :P Jak zawsze fajnie by to wyglądało gdyby klient zawsze kupował jeden produkt, schody zaczynałyby się gdy tych towarów było by więcej niż dwa.

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość