Blokada adresu e-mail

Dział w którym możemy proponować zmiany w programie KQS.store.

Zgłoszenie propozycji zmiany w programie, nie jest jednoznaczne, z przyjęciem jej do realizacji przez producenta oprogramowania. Autor programu w miarę swoich możliwości, będzie zapoznawał się ze zgłaszanymi sugestiami zmian. Zmiany proponowane w tym dziale, w miarę możliwości będą realizowane przez autora programu.

Blokada adresu e-mail

przez pbas » 2012 lut 27, Pn 12:20

Proponuję wprowadzenie możliwości blokady składania zamówienia i rejestracji w sklepie, dla osób posługujących się określonymi adresami e-mail (taka jakby czarna lista).
Moderator Witryny

Autor tematu
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Re: Blokada adresu e-mail

przez redvan » 2012 lut 27, Pn 14:20

nie tylko e-mail ale i np. IP uzytkownika
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 3 razy

przez lity » 2012 lut 28, Wt 10:52

W starych sklepach istore pojawiała się informacja (jak klikałeś "przjęto do realizacji"), że masz niezrealizowane zamówienie od tego klienta. Nie wiem tylko, w jaki sposób to wyłapywali.

lity

Otrzymał podziękowań: 2 razy

przez pbas » 2012 lut 28, Wt 11:04

lity napisał(a):W starych sklepach istore pojawiała się informacja (jak klikałeś "przjęto do realizacji"), że masz niezrealizowane zamówienie od tego klienta. Nie wiem tylko, w jaki sposób to wyłapywali.

Nie bardzo rozumiem, co to ma wspólnego z moją propozycją :) Mi chodzi o osiągnięcie efektu niemożliwości złożenia zamówienia przez osobę posługującą się określonym adresem mailowym (w rozwinięciu tematu przez Marka, również z określonego IP).
Moderator Witryny

Autor tematu

przez lucastes » 2012 lut 28, Wt 12:59

Ktoś Ci składa fikcyjne zamówienia?

Otrzymał podziękowań: 0 razy

przez lity » 2012 lut 28, Wt 17:01

pbas napisał(a):
lity napisał(a):W starych sklepach istore pojawiała się informacja (jak klikałeś "przjęto do realizacji"), że masz niezrealizowane zamówienie od tego klienta. Nie wiem tylko, w jaki sposób to wyłapywali.

Nie bardzo rozumiem, co to ma wspólnego z moją propozycją :) Mi chodzi o osiągnięcie efektu niemożliwości złożenia zamówienia przez osobę posługującą się określonym adresem mailowym (w rozwinięciu tematu przez Marka, również z określonego IP).

Ma to tyle wspólnego, że wg UOKiK nie możesz zabronić złożyć zamówienia osobie, która np. nie odebrała przesyłki. Może ona ponownie dokonać zakupu w Twoim sklepie. W takim przypadku możesz zażądać przedpłaty kosztów dostawy. Pytałem o to kilka lat temu UOKiK i jeżeli znajdę meila, to go tutaj wrzucę. Dlatego takie "wyłapywanie" byłoby lepsze i bardziej zgodne z prawem.
Poza tym można ten problem rozwiązać samemu: IP wpisać w plik .htaccess i już nie wejdzie na Twoją stronę, a adres meilowy wrzucić na serwer (lub program pocztowy) z filtrem. Jeżeli kupujący ma zmienny adres IP, to nawet Autor KQS Ci nie pomoże.

lity

przez pbas » 2012 lut 28, Wt 23:40

@lity @lucastes : mam kilku klientów z zagranicy (z kilkudziesięciu innych zagraniczniaków), którzy sobie coś nie do końca radzą ze składaniem zamówienia i składają niekiedy po kilka takich samych zamówień po kolei, blokując mi stany magazynowe. Pal sześć, jeżeli taka sytuacja ma miejsce w ciągu dnia roboczego, gdzie zauważy się to szybko i pousuwa zwielokrotnione zamówienia, ale niekiedy przez weekend nie zaglądam do sklepu i mam z tego tytułu mniejszy zarobek (goście potrafią złożyć tyle zamówień na dany towar ile jest go na stanie). Potem dostaję maile po czesku, że przepraszają za kłopot i rezygnują z zamówień. Mija kilka tygodni i znów to samo - te same adresy mailowe itd.
Moderator Witryny

Autor tematu

przez lity » 2012 lut 29, Śr 08:36

A adres IP mają stały ? Tzn., czy za każdym razem składają z tego samego IP?

przez pbas » 2012 lut 29, Śr 08:53

Niestety różne adresy IP :/
Moderator Witryny

Autor tematu

Następna strona

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość