Jak skasować prawe menu ?

Wszystko na temat konfiguracji sklepu internetowego opartego o skrypt KQS.store

Re: Jak skasować prawe menu ?

przez areczek » 2012 mar 20, Wt 09:49

jeśli masz wersję nie na divach (czyli jakąś starszą) to nie został ci margines 10px po prawej stronie? ... i usuń komórkę tak jak ja pisałe bo tylko nadmiarowy kod zostawiasz .. optymalizować trochę sklepy !!! to nie boli a tylko zyskać można ;p

jak możesz wrzuć link do wersji podglądowej bo chciałbym to zobaczyć ;)

Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

przez husky » 2012 mar 20, Wt 12:36

Wersje mam na divach (wersja sklepu 3.4). Chcę pozmieniać wiele rzeczy w sklepie, generalnie go odświeżyć i przeorganizować.
Narazie efekt możesz zobaczyć na stronie Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się i najważniejsze , że udało się skasować to prawe menu ( o to mi najbardziej w tym momencie chodziło) :) Natomiast jak twierdzisz, że nie zaszkodzi usunąć kodu o którym wcześniej pisałeś to posiedzę nad tym:)

Dzięki i pozdrawiam

Autor tematu
Otrzymał podziękowań: 0 razy

przez redvan » 2012 mar 20, Wt 16:41

husky napisał(a):Wersje mam na divach (wersja sklepu 3.4). Chcę pozmieniać wiele rzeczy w sklepie, generalnie go odświeżyć i przeorganizować.
Narazie efekt możesz zobaczyć na stronie Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się i najważniejsze , że udało się skasować to prawe menu ( o to mi najbardziej w tym momencie chodziło) :) Natomiast jak twierdzisz, że nie zaszkodzi usunąć kodu o którym wcześniej pisałeś to posiedzę nad tym:)

Dzięki i pozdrawiam

ty tego kodu o ktorym pisal areczek - nie masz. To stary kod był
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 3 razy

przez areczek » 2012 mar 21, Śr 12:59

hmmm ... wchodzę na sklep z linka ... i widzę że jest to wszystko na tabelach a nie na divach ... no chyba że o różnych sklepach mówimy.
Odpal sobie w firefoxie (dodatek) FireBug'a i zobacz kod ... same tabele ;p ... divy to sporadycznie gdzieś są ;)

Sklep KQS zrobiony na divach to np.: Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się - porównaj kod tabelowy do divowego - różnicę widać (według mnie) od razu 8-)

{MENU_PRAWE} jak rozumiem generuje prawą komórkę (kolumnę) oraz komórkę odstępu pomiędzy środkiem i prawą kolumną? ... nie pracuję od lat na tabelach i nie mam pojęcia jak to działa w defaultowym (tabelowym) kodzie.

ty tego kodu o ktorym pisal areczek - nie masz. To stary kod był

redvan ... ale ten kod co wcześniej wklejałem żeby usunął z jego sklepu w Firebugu odczytałem (źródle jego sklepu) ... więc ma ten kod w sklepie :P

przez husky » 2012 mar 22, Cz 23:13

Na tabelkach, areczek, na tabelkach nie na divach... pomyłka :) Budowy stron na divach dopiero się uczę:)

Mam jeszcze pytanie, na stronie, którą podałeś 'inter karma" koszyk i cały panel klienta (rejestracja, logowanie) jest przeniesiony na górny baner. Mogłbyś napisać jakiej sztuczki webmasterskiej trzeba użyć aby umieścić to na górze?

Dzięki:)

Autor tematu
Otrzymał podziękowań: 0 razy

przez redvan » 2012 mar 23, Pt 09:09

to nie sztuczki. w sklepie w szablonach masz takie znaczniki jak
{ODNOSNIKI_REJESTRACJA_LOGOWANIE_KONTO}
{MENU_KOSZYK}

wiec takie rzeczy mozesz sobie umieszczać w dowolnym miejscu strony. Tam gdzie umieścisz ten znacznik tam sie wyswietli jego zawartosc. W przypadku {MENU_KOSZYK} ( i innych elementow meny bocznych ) jesli bedziesz chcial przestawic jego polozenie, to z działu konfiguracja ( USTAWIENIA / KONFIGURACJA / Położenie elementów na stronie głównej ) - musisz wpisac wartosc 0 przy danym polu które sobie sam przemieszczasz w szablonie graficznym
Moderator Witryny

przez areczek » 2012 mar 23, Pt 09:42

~husky ... dam Ci dobrą radę ... jak robisz szablon do KQSa to lepszą kontrolę (przynajmniej według mnie) nad tym co gdzie i jak się wyświetla będziesz miał stosując w szablonie oddzielne znaczniki które są dostępne dla bloków np.: {MENU_KATEGORIE}, {MENU_KOSZYK} itp ... ja nie stosuję w ogóle {MENU_PRAWE} {MENU_LEWE} ... z wyjątkiem sytuacji gdy muszę uruchomić "Filtrowanie w kategorii".

przez redvan » 2012 mar 23, Pt 10:22

dokładnie... dla mnie np. {MENU_PRAWE} {MENU_LEWE} służą jedynie do dodatkowych rzeczy ( własnych elementów menu ) które ze względu na wielojęzyczność sklepu np. muszą być tłumaczone na inne języki ( bo własne elementy menu maja to do siebie ze można w nich wklepywać treści polskie i angielskie ).

Czyli jak chce swoja udziwnioną stopkę w sklepie mieć tłumaczoną, to w szablonie głównym w miejscu stopki daje {LEWE_MENU} a do niego przypisuje własne elementy menu.

Coś kosztem czegoś, ale efekty są zadowalające.
Moderator Witryny

Poprzednia strona

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości