[POMOC] Export do CSV, potem Import z CSV (w Excelu ) jak ?

Wszystko na temat konfiguracji sklepu internetowego opartego o skrypt KQS.store

Re: [POMOC] Export do CSV, potem Import z CSV (w Excelu ) jak ?

przez diversio » 2008 paź 29, Śr 11:29

OK, jak się już tak domagasz. Specjalnie dla Ciebie sprawdziłem jak to działo (mimo, że nie używam do tego celu Excela - jest po prostu za słaby, bo trzyma się sztywno zasad wprowadzonych przez Microsoft) i ustaliłem w ciągu 10 minut, że:
rog333r napisał(a):Witam.
...
Plik otwieram w taki sposob w Excelu:
1) Otwieram Excela nastepnie: DANE > IMPORTUJ DANE ZEWNETRZNE > IMPORTUJ DANE > Wybieram plik

OK
rog333r napisał(a):2)
a) Pojawiaja sie rozne opcje otwarcia pliku (wiec staram sie go otworzyc tak jak jest instrukcja w OpenOfficie), czyli "Rozdzielany", rozpocznij import od wiersza 1 i kodowanie UTF-8.

OK
rog333r napisał(a):b) Ograniczki to "Tabulator", kwalifikator tekstu "{brak}"

Tu nie mam pewności (nie widzę różnicy, ale ja zostawiam jako kwalifikator tekstu "
rog333r napisał(a):c) Format danych w kolumnie "Ogólny".

Następnie dokonuje jakis zmian w Nazwach i cenach produktow i usiluje zapisac plik w nastepujacy sposob:
Zapisz jako/ CSV(rozdzielony przecinkami).

I tu jest błąd. Kolumny w pliku importu/eksportu są rozdzielane tabulatorem Tab. W normalnych edytorach oprócz możliwości otwarcia pliku z zaznaczeniem czym są rozdzielane, można je również tak zapisać w formacie CSV. Dla Excela CSV jest traktowany prawie dosłownie jako Comma Separeted Value (wartości rozdzielane przecinkiem) i zapisuje się :D ... ze średnikami. Sklep tego nie odczyta. Musisz mu dostarczyć plik rozdzielony TAB.
Należy zapisać go jako "tekst (rozdzielany znakami tabulacji).txt.
Później zmień sobie ręcznie rozszerzenie na *.csv.

Pozostaje niestety jeden problem. Excel wspaniałomyślnie obarcza plik swoim domyślnym, jedynym słusznym, kodowaniem znaków Windows 1250.
Nie pamiętam czy i jak jest możliwość zmiany tego kodowania w Excelu. Ja sobie poradziłem tak, że otwieram ten plik w Notepad++, wchodzę na format i daję "konwertuj na UTF-8 bez BOM", zapisuję i już mam - poprawny plik CSV, z kolumnami rodzielonymi TAB i kodowaniem UTF-8

Pytanie, tylko po co ???
Na czym polega problem ściągnięcia OpenOffice i używania go do tego celu ??? Otwierasz, edytujesz, zapisujesz
Po co męczyć się z Excelem ??? Po co poprawiać po nim formaty zapisu ???
Ja nie wiem.

Proszę
Nie ma za co.

Podziękował : 12 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

przez rog333r » 2008 lis 23, N 20:39

Dziekuję za Wasze odpowiedzi.

Teraz zrozumiałem dlaczego wykonywanie eksportu przez Excela jest złym rozwiązaniem. Zależało mi na konkretnej odpowiedzi, ponieważ Excel jest "wszędzie", a dopiero znając zawiłość dokonywania eksportu przez to narzędzie mogę z czystym sumieniem przerzucić się na drugie (OpenOffice).

Pozdrawiam
Rog333r

Autor tematu
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

przez autoracing » 2008 gru 05, Pt 00:48

A możesz napisać co to jest OO?

przez redvan » 2008 gru 05, Pt 00:57

OO = OpenOfficie :roll:
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 3 razy

przez autoracing » 2008 gru 05, Pt 14:35

No tak. W takim układzie ja też działam z KQS na OO 8-)

Poprzednia strona

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości