awaria bazy?

Wszystko na temat konfiguracji sklepu internetowego opartego o skrypt KQS.store

awaria bazy?

przez totu24 » 2008 sie 21, Cz 10:56

dziś wchodzę na strone a tam
Warning: mysql_fetch_row(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/modnatorebka/ftp/sklep/connect_db.php on line 0

Warning: mysql_fetch_row(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/modnatorebka/ftp/sklep/connect_db.php on line 0
Serwer MySQL w wersji jest niekompatybilny z nowa wersja sklepu.

już napisałem do nazwy o przywrócenie bazy (mam nadzieje że pomoże) może wiecie co mogło być tego przyczyną i co można zrobić by więcej się nie powtórzyła awaria

Autor tematu
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: awaria bazy?

przez pbas » 2008 sie 21, Cz 11:21

Aktualnie Twoja strona działa OK - albo przywrócili bazę, albo mieli po prostu jakiś kłopot z serwerem.
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 5 razy

przez pbas » 2008 sie 21, Cz 11:23

A co można zrobić aby się uchronić na przyszłość? NIC, poza samodzielnym wykonywaniem kopii bezpieczeństwa. Ja asortyment zmieniam rzadko, ale i tak dość często robię kopie - nie ma innej rady.
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 5 razy

przez totu24 » 2008 sie 21, Cz 11:31

chyba nie była to baza bo nie zdążyli przywrócić bazy a usterka się naprawiła :?: no ale nie wiem co to było ?
pbas napisał(a):A co można zrobić aby się uchronić na przyszłość? NIC, poza samodzielnym wykonywaniem kopii bezpieczeństwa. Ja asortyment zmieniam rzadko, ale i tak dość często robię kopie - nie ma innej rady.
no tak , nazwa robi kopie można przywrócić do 48h wstecz gorzej jak by przeoczył taką awarie np wakacje wyjazd to wszystko w tym i zamówienia przepadną.

Autor tematu

przez piecyk » 2008 wrz 03, Śr 21:31

totu24 napisał(a):chyba nie była to baza bo nie zdążyli przywrócić bazy a usterka się naprawiła :?: no ale nie wiem co to było ?

To nie była awaria bazy danych.
Przekroczyłeś godzinowy limit czasu zapytań do bazy danych.
Baza jest wtedy blokowana i z dlatego taki komunikat.
Przykra rzecz, ale wszystko wraca do normy o równej godzinie :D

To jest znany problem z nazwa.pl i opisywany, nawet na tym forum.
Niestety, ale hosting w nazwa.pl jest fajny tylko w reklamach ;)
Kiedy sklep zaczyna się rozkręcać, pojawiają się klienci w odpowiedniej ilości, rośnie ruch - wtedy można zapomnieć o nazwie.pl :D

PS
Jestem właśnie na etapie poszukiwania dobrego hostingu.
Jeśli możecie coś podpowiedzieć - chętnie posłucham.

Pozdrawiam
Piecyk

przez ZooSklep » 2008 wrz 03, Śr 21:53

piecyk napisał(a):
totu24 napisał(a):chyba nie była to baza bo nie zdążyli przywrócić bazy a usterka się naprawiła :?: no ale nie wiem co to było ?

Kiedy sklep zaczyna się rozkręcać, pojawiają się klienci w odpowiedniej ilości, rośnie ruch - wtedy można zapomnieć o nazwie.pl :D

PS

Pozdrawiam
Piecyk

Ja korzystam z Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się i jestem zadowolony..

przez golumnw » 2008 wrz 05, Pt 11:14

piecyk napisał(a):

PS

Pozdrawiam
Piecyk

zgadza się jest to problem z nazwą. tylko że nie wolno im stosować takiego ograniczenia - nie ma go w umowie ani też w regulaminie.
u nas "miłe" pismo z wezwaniem o dostosowanie serwer do nazwy pomogło. baza przestała sie wieszać i od pół roku nie było takiej sytuacji.

przez totu24 » 2008 wrz 09, Wt 09:27

golumnw napisał(a):zgadza się jest to problem z nazwą. tylko że nie wolno im stosować takiego ograniczenia - nie ma go w umowie ani też w regulaminie.
u nas "miłe" pismo z wezwaniem o dostosowanie serwer do nazwy pomogło. baza przestała sie wieszać i od pół roku nie było takiej sytuacji.

no właśnie jak miałem problem z nazwą zimą to konsultant poinformował mnie że przekroczyłem dokładnie nie pamiętam ale chyba ilość zapytań do bazy a jak się zapytałem gdzie mogę sprawdzić jaki mam limit i gdzie to pisze to dał mi jakiś odnośnik do strony
którego teraz jak szukałem nie mogłem znaleźć. szczerze przyznać muszę że się teraz poprawiło pomimo tej jednej wpadki ale najgorsze jest to że latem serwery nie są tak obciążone a co to będzie zimą a szczególnie przed świętami.

Autor tematu

przez marpit » 2008 wrz 09, Wt 12:44

Z tego co rozmawiałem z dawnym znajomym z poprzedniego forum na temat nazwy to pisał mi że wcześniej skrypt KQS miał jakieś błędy i to obciążało serwery. Obecnie podobno wszystko jest ok i generuje 70 GB transferu miesięcznie i nazwa nic nie blokuje.

Ale ja np nie generuję za wiele transferu ale ostatnio miałem 2 razy przekroczone zapytania do bazy. Obydwa przypadki były teoretycznie z mojej winy:
1. Zrobiłem kopię bazy danych zewnętrznym programem :lol:
2. Kilka razy w szablonie graficznym zapisałem zmiany bo chciałem poprawić wygląd wyszukiwarki i to wystarczyło by przekroczyć te zapytania :lol: :lol:

No i bądź tu mądrym... Ale z tego co mi się wydaje to dużo osób mimo wszystko korzysta z nazwy.
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 2 razy

Następna strona

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość