Tabele w opisach produktów "psują się"

Błędy w oprogramowaniu KQS.store. Autor oprogramowania będzie zapoznawał się ze zgłoszonymi w tym dziale błędami i w przypadku ich potwierdzenia, w miarę swoich możliwości będzie reagował na nie.

W temacie ze zgłaszanym błędem, proszę zaznaczyć której wersji programu on dotyczy. W przypadku, gdyby błąd dotyczył nie ostatniej wersji programu, proszę wcześniej sprawdzić, czy błąd nie został już poprawiony w aktualnej wersji oprogramowania

Tabele w opisach produktów "psują się"

przez mich » 2011 kwi 06, Śr 09:42

Od jakiegoś czasu drażni mnie to że jak zrobię sobie jakąś tabelę w opisie produktu, to "kqs zmienia" je sobie, psując to co chcę osiągnąć.

dzisiaj np. eksperymentowałem sobie i wstawiłem np:

<table style="WIDTH: 100%; BORDER-COLLAPSE: collapse; border-style: solid; border-width: 1px; border-color: #000000" cellpadding="0" cellspacing="0" border="1">

po zapisaniu i powrocie do opisu widzę:
<table border="1" cellpadding="0" cellspacing="0" style="border-top-style: solid; border-right-style: solid; border-bottom-style: solid; border-left-style: solid; border-top-width: 1px; border-right-width: 1px; border-bottom-width: 1px; border-left-width: 1px; border-top-color: #000000; border-right-color: #000000; border-bottom-color: #000000; border-left-color: #000000">

Najbardziej drażni mnie że kqs usuwa mi wpis z szerokością tabeli.

Dziwne jest też to, ale tutaj może wina przeglądarek, że opera i mozilla widzą to tak jak chcę, a IE nie - tzn tabela nie mieści się w opisie - dopiero przy width:95% się mieści. Ale wtedy zmniejsza się również na pozostałych przeglądarkach.

Ewentualnie jeśli ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak uzyskać taki efekt:
zwykła, płaska tabela, czarne obramowanie tabeli i komórek o szer 1px, rozciągnięta na 100% pod każdą przeglądarką

Autor tematu
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Tabele w opisach produktów "psują się"

przez redvan » 2011 kwi 06, Śr 10:30

to nie KQS zmienia a edytor WYSWIG ktory inteligencją jest wyżej od Ciebie właśnie w takich celach by wyświetlić to co tam wpiszesz w miare normalny sposób.

twoj kod :

Kod: Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się
<table border="1" cellpadding="0" cellspacing="0" style="border-top-style: solid; border-right-style: solid; border-bottom-style: solid; border-left-style: solid; border-top-width: 1px; border-right-width: 1px; border-bottom-width: 1px; border-left-width: 1px; border-top-color: #000000; border-right-color: #000000; border-bottom-color: #000000; border-left-color: #000000">

a mozna lepiej :
<table style="border:1px solid #000000; width:100%"></table>

to co widzisz w roznych przegladarkach to wina marginesow zew. i wew. ktore pewnie gdzie tam są w kodzie ( ale nie widze zrodla wiec nie wiem ).
No i oczywiscie wszystko zalezy jeszcze od doctype jakie masz zadeklarowane, gdyz inaczej tworzy sie kod pod XHTML 1.0 Trans a inaczej dla HTML 4.01 Trans
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 3 razy

przez mich » 2011 kwi 06, Śr 10:40

Od Ciebie również jest w takim razie inteligentniejszy ;)

to nie sjet moj kod:

to kod ktory generuje ten edytor

a po wstawieniu Twojego kodu, edytor zmienia go na:

<table style="border-top-color: #000000; border-left-color: #000000; border-right-color: #000000; border-bottom-color: #000000; border-top-width: 1px; border-left-width: 1px; border-right-width: 1px; border-bottom-width: 1px; border-top-style: solid; border-left-style: solid; border-right-style: solid; border-bottom-style: solid; width: 100%">

I to nie jest efekt który chcę uzyskać. W tym momemencie nie jestem pewien czy da się to w ogóle zrobić
Cały czas eksperymentuję i szukam rozwiązania które mi to umożliwi

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">

marginesy dla całego opisu produktu:
<div style="margin: 10; font-size: 11px" align="justify">
I one zostać muszą

Autor tematu

przez mich » 2011 kwi 06, Śr 11:04

częściowo rozwiązany problem

dałem:
<table  class="opis" border="1" bordercolor="#000000" align="center">

table.opis {
  align: right;
  background: ;
  font-family: verdana;
  font-size: 12px;
  text-align: center;
  color: ;
  text-decoration: ;
  font-weight: ;
  border-color: #000000;
  border-style: solid;
  border-width: 1px;
  padding: ;
  border-collapse: collapse;
  width: 95%;
}

table.opis td {
   border-width: 1px;
   padding: 2;
   border-style: solid;
   border-color: #000000;
   background-color: ;

margin: 0;

color: ;
  text-decoration: none;
  font-weight: normal;
  background: ;
  border-color: ;
  border-width: ;

}

Teraz mam dokładnie takie obramowanie jak chciałem, pod IE, operą i mozillą. I edytor już mi nic nie zmienia :)

Niestety pozostaje problem zrozciągnięciem tabeli do 100% - w dalszym ciągu pod IE tabela się nie mieści

Autor tematu

przez redvan » 2011 kwi 06, Śr 11:10

bo ja inteligencją sie zatrzymałem w szkole podstawowej ;)

najlepsze rozwiazanie to wstawienie klas ;) tylko po co ci pusta deklaracja w klasie na temat tła, koloru, wlasciwosci czcionki itp ? Jak nie deklarujesz to usun linijke.

A z IE to masz na pewno margines lewy ( a 100% szerokosci sie wyswietla tylko ze z przesunieciem o ten lewy margines )
Moderator Witryny

przez mich » 2011 kwi 06, Śr 11:36

są puste bo jeszcze w zasadzie nie skończyłem :), jak skończę to usunę

Dokładnie tak jest, tabelka jest rozciągnięta na 100% tylko końcówka "się chowa" i nadal nie wiem jak to rozwiązać
Margines jak usunę to tekst przytuli mi się do lewej strony no i w Operze i mozilli tableka również :)

Autor tematu

przez redvan » 2011 kwi 06, Śr 15:59

mich napisał(a):są puste bo jeszcze w zasadzie nie skończyłem :), jak skończę to usunę

Dokładnie tak jest, tabelka jest rozciągnięta na 100% tylko końcówka "się chowa" i nadal nie wiem jak to rozwiązać
Margines jak usunę to tekst przytuli mi się do lewej strony no i w Operze i mozilli tableka również :)

100% + 1 px z lewej + 1 px z prawej = 100% + 2px

Juz wiesz o co kaman ?

Albo zamienisz 100% na pixele ( gdzie np. 100% = 500 px )

I wtedy szerokosc tabeli dasz 498px + to obramowanie co idzie z tabelki po 1 px na strone. Wtedy wyjdzie Ci 100% czyli 500 px
Moderator Witryny

przez mich » 2011 kwi 06, Śr 19:52

dzięki wielkie za pomoc, tak zrobiłem - ustawiłem szerokość w px - efekt osiągnięty.
Jak IE będzie poprawnie wyświetlał w następnej wersji :) to zmienię mu globalnie na 100%, o tyle dobrze że wrzuciłem to teraz w plik css, więc zmiana to tylko chwila

Autor tematu

przez redvan » 2011 kwi 06, Śr 20:38

mich napisał(a):Jak IE będzie poprawnie wyświetlał w następnej wersji :) to zmienię mu globalnie na 100%, ...

ale nigdy tak nie bedzie...100% to 100%...nie ma nigdy 100% + obramowanie, bo obramowanie border jest zew. ( wiec ci sie nie skurczy te 100%-2px).

podam Ci przyklad :
box o wymiarach 20px
w tego boxa wstawiasz tabelke o wymiarach 100% ( ktory przejmuje wymiar boxa czyli 20px )
Obramowanie tabelki dajesz na 5px ( czyli po prawej bedzie 5px i po lewej bedzie 5px grubej krechy ). To obramowaine powieksza twoj box w sumie o 10 px, czyli box bedzie mial 30 px. I teraz w przypadku IE, po lewej zobaczysz 5px grubej krechy i 15 px czesci wlasciwej ( 5px czesci wlasciwej oraz prawa gruba krecha sie schowa na prawo ).

Tutaj pozostaje teraz pytac tworców IE dlaczego maja innaczej niz FF, Chrome, Opera i inne przegladarki. Byc moze albo jednym albo drugim blizej jest do standardów W3C, ale ja nie posiadam wiedzy absolutnej na takie tematy gdyz nigdy nie zaglebiam sie dlaczego tak ma byc.
Moderator Witryny

Następna strona

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość