Poważne błędy dla SEO w skrypcie
|Strona 1 z 1
Poważne błędy dla SEO w skrypcie
Witam,
W skrypcie istnieje wiele błędów, które zrzucają nasze sklepy oparte na KQS na niższe pozycji w google niż gotowe rozwiązania innych sklepów. Pisałem wiele razy do Pana Krzysztofa z KQS.Store, ale nie raczył mi nawet odpowiedzieć. Nie wiem co jeszcze mam zrobić aby Pan Krzysztof w końcu zareagował i zmienił te poważne błędy, które istnieją od początku KQS.Store.
Oto poniżej przedstawiam ich listę:
W skrypcie istnieje wiele błędów, które zrzucają nasze sklepy oparte na KQS na niższe pozycji w google niż gotowe rozwiązania innych sklepów. Pisałem wiele razy do Pana Krzysztofa z KQS.Store, ale nie raczył mi nawet odpowiedzieć. Nie wiem co jeszcze mam zrobić aby Pan Krzysztof w końcu zareagował i zmienił te poważne błędy, które istnieją od początku KQS.Store.
Oto poniżej przedstawiam ich listę:
Istnieje poważny błąd w eksporcie danych w formacie dla Ceneo.
Tym samym błędem dotknięte są wszystkie sklepy KQS współpracujące z Ceneo.
Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się
Generuje XML gdzie zawarte są błędne URLe do produktów. Z adresów wycinane i zamienane na - są znaki odpowiadające
znakom z ogonkami w nazwie produktu.
Jest na przykład:
a powinno być
To prowadzi do podwójnego indeksowania produktów w Google. Należy więc poprawić błąd w eksporcie danych.
Na stronach produktowych w meta tagach musi znaleźć się meta tag rel=canonical.
Na każdej stronie produktowej powinien zawierać poprawny preferowany adres URL produktu.
Jeżeli otworzymy produkt przez jakikolwiek błędny adres np.
lub
to w meta tagach powinien być tag zawierający poprawny adres np:
<link rel="canonical" href="http://www.yourstyle.pl/index.php?p7923,bluzka-z-dlugim-rekawem-w-kolorze-brazowym-adc-1823-3"/>
W ten sposób wyszukiwarka nie zaindeksuje zdublowanej podstrony a wszelkie już zaindeksowane zdublowane podstrony zostaną usunięte a ich "moc"
przekierowana do poprawnego adresu.
Meta tag rel canonical powinien być również ustawiony na stronie głównej skryptu i zawierać preferowany główny adres sklepu Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się.
W KQS podstrona główna jest często indeksowana z różnymi parametrami np Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się i inne. Poważny błąd !
Drugi poważny błąd jaki jest w całym oprogramowaniu KQS to niewłaściwe postępowanie w przypadku niedostępnych kategorii czy produktów.
Przykład można znaleźć pod:
W indeksie Google jest ponad milion podstron po niedostępnych produktach/kategoriach ze sklepów korzystających z oprogramowania KQS.
Produkty i kategorie, które są niedostępne nie powinny być indeksowane przez Google. Wpływa to bardzo niekorzystnie na SEO sklepów opartych na KQS oraz
na wrażenia kupujących. Niedostępny produkt, kategoria powinien mieć ustawione w meta
<meta name="robots" content="noindex,follow" />
tak aby robot Google usunął te podstrony z indeksu ale jednocześnie, nie zakłócał przepływu PageRanku. To jest najbardziej optymalne rozwiązanie tego problemu.
Trzecia sprawa to prośba o usunięcie zbędnych tagów z pliku generującego sitemapę dla Google. Chodzi o tagi
<lastmod>2011-10-05</lastmod><changefreq>weekly</changefreq><priority>0.5</priority>
Lastmod wypełniane są zawsze aktualną datą co jest niezgodne z prawdą. Changefreq i priority również są niezbyt pomocne.
Google tak podane dane prawdopodobnie całkowicie ignoruje więc nie ma sensu ich generować o ile nie możemy ich
rzetelnie wypełnić. Google w zupełności wystarczą same tagi z adresem.
- Autor tematu
- Podziękował : 0 razy
- Otrzymał podziękowań: 0 razy
Re: Poważne błędy dla SEO w skrypcie
Z tym że przydałoby się kilka ulepszeń w KQS pod kątem SEO mogę się zgodzić (i jestem za) 
Ale to że google zrzuca sklep bo jest na KQS to jak dla mnie jest nieprawdą (przynajmniej nigdzie tego nie zauważyłem) ... na wiele haseł dość trudnych kqsowe sklepy utrzymuję w top10 w sensownie niedużych pieniądzach. To że twój sklep spada to może wynikać np.: z linkowania z systemów rotacyjnych, słabego zaplecza czy też linkowania twojej strony przez konkurencję na dziwne hasła aby zbić pozycję lub po prostu masz słabo zoptymalizowany sklep albo google cię nie lubi ;] - bez analizy zaplecza, linkowania i optymalizacji nie bardzo można coś wnioskować ... maks co można to gdybać a na gdybanie szkoda czasu
Tego nie rozumiem:
"Produkty i kategorie, które są niedostępne nie powinny być indeksowane przez Google."
Według mnie to z tym problemem to do google że indeksuje sobie podstrony które już zostały zdjęte (bo jak sa zdjęte to się nie wyświetlają i google ich nie zindeksuje) ;D - załóżmy taką sytuację:
1. dodaję sobie produkt do systemu - tworzy się podstrona tego produktu
2. google sobie znajduje tą podstronę i dodaje do bazy - jest w wynikach wyszukiwania
3. produkt mi sie skończył więc usuwam widoczność produktu - nie wyświetla się (system nie wyświetla tego produktu czyli działa poprawnie)
4. google ma mój link i nic nie moge z tym zrobić - jak komuś google poda link do podstrony produktu (który jest wyłączony) to wyświetla mu się strona błędu nieistniejącej strony (czyli coś na wzór 404 ;] )
Moje pytanie w jaki sposób sprawdzić które nieistniejące już w sklepie podstrony są przechowywane w bazie google? (chętnie się dowiem i sam zastosuje sobie w cmsie ;p ). Jak dla mnie to takie rozwiązanie jak teraz jest w KQS może być (jest logiczne) - ewentualnie można by podać przekierowanie 301 z nieistniejącej podstrony na stronę główną (pytanie jest zasadnicze: czy google nie będzie miał nic przeciwko takiemu przekierowaniu
)
Ale to że google zrzuca sklep bo jest na KQS to jak dla mnie jest nieprawdą (przynajmniej nigdzie tego nie zauważyłem) ... na wiele haseł dość trudnych kqsowe sklepy utrzymuję w top10 w sensownie niedużych pieniądzach. To że twój sklep spada to może wynikać np.: z linkowania z systemów rotacyjnych, słabego zaplecza czy też linkowania twojej strony przez konkurencję na dziwne hasła aby zbić pozycję lub po prostu masz słabo zoptymalizowany sklep albo google cię nie lubi ;] - bez analizy zaplecza, linkowania i optymalizacji nie bardzo można coś wnioskować ... maks co można to gdybać a na gdybanie szkoda czasu
Tego nie rozumiem:
"Produkty i kategorie, które są niedostępne nie powinny być indeksowane przez Google."
Według mnie to z tym problemem to do google że indeksuje sobie podstrony które już zostały zdjęte (bo jak sa zdjęte to się nie wyświetlają i google ich nie zindeksuje) ;D - załóżmy taką sytuację:
1. dodaję sobie produkt do systemu - tworzy się podstrona tego produktu
2. google sobie znajduje tą podstronę i dodaje do bazy - jest w wynikach wyszukiwania
3. produkt mi sie skończył więc usuwam widoczność produktu - nie wyświetla się (system nie wyświetla tego produktu czyli działa poprawnie)
4. google ma mój link i nic nie moge z tym zrobić - jak komuś google poda link do podstrony produktu (który jest wyłączony) to wyświetla mu się strona błędu nieistniejącej strony (czyli coś na wzór 404 ;] )
Moje pytanie w jaki sposób sprawdzić które nieistniejące już w sklepie podstrony są przechowywane w bazie google? (chętnie się dowiem i sam zastosuje sobie w cmsie ;p ). Jak dla mnie to takie rozwiązanie jak teraz jest w KQS może być (jest logiczne) - ewentualnie można by podać przekierowanie 301 z nieistniejącej podstrony na stronę główną (pytanie jest zasadnicze: czy google nie będzie miał nic przeciwko takiemu przekierowaniu
-

- Podziękował : 0 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
|Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość