Poważne błędy dla SEO w skrypcie

Błędy w oprogramowaniu KQS.store. Autor oprogramowania będzie zapoznawał się ze zgłoszonymi w tym dziale błędami i w przypadku ich potwierdzenia, w miarę swoich możliwości będzie reagował na nie.

W temacie ze zgłaszanym błędem, proszę zaznaczyć której wersji programu on dotyczy. W przypadku, gdyby błąd dotyczył nie ostatniej wersji programu, proszę wcześniej sprawdzić, czy błąd nie został już poprawiony w aktualnej wersji oprogramowania

Poważne błędy dla SEO w skrypcie

przez dropsec » 2011 lis 02, Śr 23:23

Witam,

W skrypcie istnieje wiele błędów, które zrzucają nasze sklepy oparte na KQS na niższe pozycji w google niż gotowe rozwiązania innych sklepów. Pisałem wiele razy do Pana Krzysztofa z KQS.Store, ale nie raczył mi nawet odpowiedzieć. Nie wiem co jeszcze mam zrobić aby Pan Krzysztof w końcu zareagował i zmienił te poważne błędy, które istnieją od początku KQS.Store.

Oto poniżej przedstawiam ich listę:

Istnieje poważny błąd w eksporcie danych w formacie dla Ceneo.
Tym samym błędem dotknięte są wszystkie sklepy KQS współpracujące z Ceneo.

Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się

Generuje XML gdzie zawarte są błędne URLe do produktów. Z adresów wycinane i zamienane na - są znaki odpowiadające
znakom z ogonkami w nazwie produktu.

Jest na przykład:
a powinno być

To prowadzi do podwójnego indeksowania produktów w Google. Należy więc poprawić błąd w eksporcie danych.
Na stronach produktowych w meta tagach musi znaleźć się meta tag rel=canonical.

Na każdej stronie produktowej powinien zawierać poprawny preferowany adres URL produktu.

Jeżeli otworzymy produkt przez jakikolwiek błędny adres np.

lub

to w meta tagach powinien być tag zawierający poprawny adres np:
<link rel="canonical" href="http://www.yourstyle.pl/index.php?p7923,bluzka-z-dlugim-rekawem-w-kolorze-brazowym-adc-1823-3"/>

W ten sposób wyszukiwarka nie zaindeksuje zdublowanej podstrony a wszelkie już zaindeksowane zdublowane podstrony zostaną usunięte a ich "moc"
przekierowana do poprawnego adresu.

Meta tag rel canonical powinien być również ustawiony na stronie głównej skryptu i zawierać preferowany główny adres sklepu Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się.
W KQS podstrona główna jest często indeksowana z różnymi parametrami np Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się i inne. Poważny błąd !

Drugi poważny błąd jaki jest w całym oprogramowaniu KQS to niewłaściwe postępowanie w przypadku niedostępnych kategorii czy produktów.

Przykład można znaleźć pod:
W indeksie Google jest ponad milion podstron po niedostępnych produktach/kategoriach ze sklepów korzystających z oprogramowania KQS.

Produkty i kategorie, które są niedostępne nie powinny być indeksowane przez Google. Wpływa to bardzo niekorzystnie na SEO sklepów opartych na KQS oraz
na wrażenia kupujących. Niedostępny produkt, kategoria powinien mieć ustawione w meta

<meta name="robots" content="noindex,follow" />

tak aby robot Google usunął te podstrony z indeksu ale jednocześnie, nie zakłócał przepływu PageRanku. To jest najbardziej optymalne rozwiązanie tego problemu.

Trzecia sprawa to prośba o usunięcie zbędnych tagów z pliku generującego sitemapę dla Google. Chodzi o tagi

<lastmod>2011-10-05</lastmod><changefreq>weekly</changefreq><priority>0.5</priority>

Lastmod wypełniane są zawsze aktualną datą co jest niezgodne z prawdą. Changefreq i priority również są niezbyt pomocne.
Google tak podane dane prawdopodobnie całkowicie ignoruje więc nie ma sensu ich generować o ile nie możemy ich
rzetelnie wypełnić. Google w zupełności wystarczą same tagi z adresem.

Autor tematu
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Poważne błędy dla SEO w skrypcie

przez areczek » 2011 lis 03, Cz 09:09

Z tym że przydałoby się kilka ulepszeń w KQS pod kątem SEO mogę się zgodzić (i jestem za) ;)
Ale to że google zrzuca sklep bo jest na KQS to jak dla mnie jest nieprawdą (przynajmniej nigdzie tego nie zauważyłem) ... na wiele haseł dość trudnych kqsowe sklepy utrzymuję w top10 w sensownie niedużych pieniądzach. To że twój sklep spada to może wynikać np.: z linkowania z systemów rotacyjnych, słabego zaplecza czy też linkowania twojej strony przez konkurencję na dziwne hasła aby zbić pozycję lub po prostu masz słabo zoptymalizowany sklep albo google cię nie lubi ;] - bez analizy zaplecza, linkowania i optymalizacji nie bardzo można coś wnioskować ... maks co można to gdybać a na gdybanie szkoda czasu :D

Tego nie rozumiem:
"Produkty i kategorie, które są niedostępne nie powinny być indeksowane przez Google."

Według mnie to z tym problemem to do google że indeksuje sobie podstrony które już zostały zdjęte (bo jak sa zdjęte to się nie wyświetlają i google ich nie zindeksuje) ;D - załóżmy taką sytuację:
1. dodaję sobie produkt do systemu - tworzy się podstrona tego produktu
2. google sobie znajduje tą podstronę i dodaje do bazy - jest w wynikach wyszukiwania
3. produkt mi sie skończył więc usuwam widoczność produktu - nie wyświetla się (system nie wyświetla tego produktu czyli działa poprawnie)
4. google ma mój link i nic nie moge z tym zrobić - jak komuś google poda link do podstrony produktu (który jest wyłączony) to wyświetla mu się strona błędu nieistniejącej strony (czyli coś na wzór 404 ;] )

Moje pytanie w jaki sposób sprawdzić które nieistniejące już w sklepie podstrony są przechowywane w bazie google? (chętnie się dowiem i sam zastosuje sobie w cmsie ;p ). Jak dla mnie to takie rozwiązanie jak teraz jest w KQS może być (jest logiczne) - ewentualnie można by podać przekierowanie 301 z nieistniejącej podstrony na stronę główną (pytanie jest zasadnicze: czy google nie będzie miał nic przeciwko takiemu przekierowaniu ;) )

Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość