Brak widocznej informacji o oprogramowaniu KQS.store jest..

Błędy w oprogramowaniu KQS.store. Autor oprogramowania będzie zapoznawał się ze zgłoszonymi w tym dziale błędami i w przypadku ich potwierdzenia, w miarę swoich możliwości będzie reagował na nie.

W temacie ze zgłaszanym błędem, proszę zaznaczyć której wersji programu on dotyczy. W przypadku, gdyby błąd dotyczył nie ostatniej wersji programu, proszę wcześniej sprawdzić, czy błąd nie został już poprawiony w aktualnej wersji oprogramowania

Re: Brak widocznej informacji o oprogramowaniu KQS.store jest..

przez ethet » 2011 maja 14, So 11:21

Nie backupa (zle sie wyrazilem) tylko przywrócenie bazy z przed fixa.

Problem jest troche bardziej skomplikowany.

PA działa, sa wszystkie zamówienia i produkty ale nie ma bazy szablonu i stron informacyjnych.

Gdy zrobiłem w innym miejscu przywrócenie tych starszych plików sklepu, sklep działa (Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się), niby wszystko jest ok, panel działa, sa produkty, strony informacyjne, stary szablon, ale...

W zamówieniach program widzi tylko formy przesyłek (koszt) przy zamówieniach, nie widzi produktów i ich cen, jesli chodzi o sklep to nie da sie dokonać zakupu bo wystepuje błąd..

Dodatkowo w adminie w lewym menu pojawia sie taki błąd:

Warning: mysql_fetch_row(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/berou/ftp/espadryle/admin/menu.php on line 0

Autor tematu
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

przez pbas » 2011 maja 14, So 11:52

ethet napisał(a):Nie backupa (zle sie wyrazilem) tylko przywrócenie bazy z przed fixa.

Ot, zasadnicza różnica :) Czyli jak rozumiem masz kopię bazy sprzed aktualizacji 1.13 do 3.4? A kopię plików sklepu masz? Jeżeli masz i jedno i drugie, to wróć kompletnie do 1.13 i zacznij od nowa aktualizację (np. na 1.33 a później na 3.4). Jeżeli nie, to napisz jednoznacznie, kopią czego sprzed aktualizacji dysponujesz.

ethet napisał(a):Problem jest troche bardziej skomplikowany.

Dokładnie :)

ethet napisał(a):PA działa, sa wszystkie zamówienia i produkty ale nie ma bazy szablonu i stron informacyjnych.

Na niżej podanej przez Ciebie stronie, strony informacyjne są. Szablon jest również. Czy to jest strona którą aktualizowałeś do 3.4 czy też to kopia starej 1.13 - pytam, bo niezbyt jednoznacznie napisałeś poniżej...

ethet napisał(a):Gdy zrobiłem w innym miejscu przywrócenie tych starszych plików sklepu, sklep działa (Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się), niby wszystko jest ok, panel działa, sa produkty, strony informacyjne, stary szablon, ale...

W zamówieniach program widzi tylko formy przesyłek (koszt) przy zamówieniach, nie widzi produktów i ich cen, jesli chodzi o sklep to nie da sie dokonać zakupu bo wystepuje błąd..

Ceny znikają już podczas wyboru atrybutu na w/w stronie (w dowolnym produkcie) - no chyba, że tak jest gdy atrybut nie zmienia ceny - nie wiem, nie używam atrybutów. Jeżeli jednak to błąd, prawdopodobnie rozwalone masz atrybuty (tabela kqs_produkty_atrybuty w wersjach <3.4 - w aktualnej nie wiem, nie sprawdzałem).
Błąd występuje już w koszyku a dokładniej przy finalizowaniu zamówienia (jego wysyłaniu). Koszyk się zeruje - tego rodzaju błąd również był już na forum opisywany - pogrzeb w starszych wiadomościach.

ethet napisał(a):Dodatkowo w adminie w lewym menu pojawia sie taki błąd:

Warning: mysql_fetch_row(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/berou/ftp/espadryle/admin/menu.php on line 0

Ktoś, już kiedyś pisał na forum o tego typu błędzie - poszukaj, może na coś tafisz.

Sklep stoi na stronie: Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się - tak? Jeżeli tak, to masz tam niby wersję 1.32 (tak pokazuje strona Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się), a to oznacza, że coś tu jest nie tak (wspominałeś o wersjach 1.13 i 3.4 a słowem nie o 1.32...).
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 5 razy

przez redvan » 2011 maja 14, So 12:02

1.13 ? to chyba talko najstarsi wyjadacze pamietają tą wersję ;) Moze chodzi o 1.33 ?
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 3 razy

przez ethet » 2011 maja 14, So 12:13

Od wczoraj wierzę w piątek 13tego.

Tak jest to stara wersja plików z systemem 1.32:
Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się

(strony informacyjne, produkty, szablon, zamówienia (same koszty)

Nowa wersja 3.4
Odnośnik widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników - Zarejestruj się
(tylko poprawne zamówienia i produkty)

Nie wiem jak to jest obie sa podpiete do tej samej bazy a mimo to dane zawarte się różnią.

Wystąpiłem już o przywrócenie danych z przed 24h oraz cały system plików ze sklepu do nazwa.pl. Myślisz że ponowne wgranie pomoże?

Autor tematu

przez pbas » 2011 maja 14, So 12:24

ethet napisał(a):Wystąpiłem już o przywrócenie danych z przed 24h oraz cały system plików ze sklepu do nazwa.pl. Myślisz że ponowne wgranie pomoże?

To jest najlepsze rozwiązanie. Po przywróceniu kopii sprzed 24 godzin, zrób backup plików i bazy lokalnie.

Jeżeli faktycznie aktualizujesz z 1.13, to zrób to etapami (np. przez 1.33 itd) - wersje te dzieli przepaść czasowa i być może ma to wpływ na skuteczność aktualizacji (było w międzyczasie pełno zmian). Gdzieś, kiedyś na forum ktoś pisał, że właśnie taka etapowa aktualizacja z archaicznej wersji, pozwoliła na sprawne przejście na wówczas aktualną.

Reasumując, lepiej aby sklep jeden dzień nie działał niż abyś po kilku tygodniach zauważył, że przykładowo w wyniku nieudanej aktualizacji sprzedajesz coś poniżej kosztów ;) - czyli, wróć do wersji stabilnej i aktualizacja od nowa.
Moderator Witryny

przez ethet » 2011 maja 14, So 12:54

Niestety nie moge przejsc z wersji 1.32 na 1.33 bo baza wysypuje błędy i sklep sie sypie. Pozostaje mi czekać na dane z nazwy..

oczywiście dam znać o skutkach

thx pbas

Autor tematu

przez pbas » 2011 maja 14, So 12:59

ethet napisał(a):Niestety nie moge przejsc z wersji 1.32 na 1.33 bo baza wysypuje błędy i sklep sie sypie.

Czyli ta działająca wersja, którą chciałeś zaktualizować do 3.4, to była wersja 1.32 (nie 1.13) - dobrze zrozumiałem? Jeżeli tak, to gdy odzyskasz kopie, aktualizuj ją od razu do 3.4.

Powodzenia
Moderator Witryny

przez redvan » 2011 maja 14, So 13:28

ethet napisał(a):
Nie wiem jak to jest obie sa podpiete do tej samej bazy a mimo to dane zawarte się różnią.

nie ma to jak 1 baza danych i 2 sklepy w roznych wersjach podpiete pod ta jedna baze :D:D:D:D:D:D:D

bardziej "spitolić" już nie mogłeś bo się już nie da. Tzn. bardziej spierdzielic moza podpinając wiecej niz 2 sklepy pod 1 baze ( przy czym kazdy sklep bylby zainstalowany w roznej wersji ).

jak to sobie wyobrazales takie działanie sklepu ?
Moderator Witryny

Otrzymał podziękowań: 3 razy

przez ethet » 2011 maja 15, N 13:47

pbas napisał(a):Czyli ta działająca wersja, którą chciałeś zaktualizować do 3.4, to była wersja 1.32 (nie 1.13) - dobrze zrozumiałem? Jeżeli tak, to gdy odzyskasz kopie, aktualizuj ją od razu do 3.4.

Powodzenia

Po przywróceniu plików i bazy z przed błędu wszystko wróciło do normy poza produktami - nie było ich. Po zaktualizowaniu do 3.4 już wszystko było w porządku.

redvan napisał(a):nie ma to jak 1 baza danych i 2 sklepy w roznych wersjach podpiete pod ta jedna baze :D:D:D:D:D:D:D

bardziej "spitolić" już nie mogłeś bo się już nie da. Tzn. bardziej spierdzielic moza podpinając wiecej niz 2 sklepy pod 1 baze ( przy czym kazdy sklep bylby zainstalowany w roznej wersji ).

jak to sobie wyobrazales takie działanie sklepu ?

Wydaje mi się że mogłoby się coś spitolić gdyby te dwa sklepy funkcjonowały. Ja podłączyłem to poglądowo żeby sprawdzić jakie dane będzie widzieć określona wersja.

No ale może mi się tylko wydaje - w końcu nie znam się na tym:)

Jeszcze raz dzięki za pomoc (700 w kieszeni).

Autor tematu

Poprzednia strona

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość